Tusk langer ud efter Trump i historisk hårdt angreb

EU-præsident Donald Tusk udtrykte onsdag tydelig utilfredshed med USAs exit fra atomaftalen med Iran og kritiserede Trumps "impulsive selvhævdelse".

Takket være en præsident som den amerikanske Donald Trump gør EU sig ikke længere nogen illusioner om internationale samarbejder. 

Det er budskabet fra EU-præsident Donald Tusk, inden EU-lederne onsdag aften samles til et uformelt topmøde i Sofia i Bulgarien. 

Kort om atomaftalen

Atomaftalen er indgået mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, EU og Tyskland. 

Iran forpligter sig til at begrænse landets atomprogram til civil brug. 

Til gengæld har Iran fået adgang til de omkring 100 milliarder dollars, som var indefrosset i banker i udlandet.

Den amerikanske præsident skal jævnligt bekræfte, at Iran overholder vilkårene i aftalen. 

Hvis aftalen bliver brudt, bliver sanktionerne genindført. 

Her skal medlemslandene blive enige om, hvordan de sikrer, at atomaftalen med Iran ikke løber ud i sandet, nu hvor Donald Trump har trukket USA ud af aftalen

Og netop USA's exit fra atomaftalen kunne mærkes på Donald Tusks retorik: 

- I dag vidner vi et nyt fænomen. Den impulsive selvhævdelse i den amerikanske regering. Når man ser på præsident Trumps seneste beslutninger, vil nogen måske endda tænke: ”Med den slags venner, hvad skal man så med fjender?”

Det er historisk skarpe ord fra en EU-præsident om en amerikansk præsident. At sige at med den slags venner behøver man ikke fjender - og at Europa nu må sande, at den nærmeste hjælpende hånd måske findes forenden af ens egen arm –  viser med al tydelighed, hvor frustrerede og desillusionerede han og andre europæiske ledere er over Trump. Men et er retorik, noget andet er virkelighed. For hvad gør Europa – hvis hele denne krise ender med en storstilet handelskrig med USA? Svaret blafrer i vinden. 

EU: Forventer kun hjælp fra egen hånd

Atomaftalen blev underskrevet i oktober 2015, da Barack Obama var amerikansk præsident.

Det er en aftale, som forpligter Iran til at afvikle centrale dele af sit atomprogram, mod at omverdenen ophæver de omfattende sanktioner mod Iran, som har lagt landets økonomi i ruiner.

Når USA trækker sig ud af aftalen, vil de samtidig indføre det "højeste niveau af økonomiske sanktioner" - og netop det kan skade europæisk samhandel med Iran.  

- Men helt ærligt, så bør Europa være taknemmelige for Trump. Han har fået os til at indse, at hvis du behøver en hjælpende hånd, så vil det blive den, der sidder for enden af din egen arm, fortsætter Tusk. 

På aftenens møde skal lederne diskutere, hvordan de beskytter europæisk samhandel. På forhånd lyder meldingen, at EU vil holde fast i atomaftalen med Iran.

TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede fortæller, at det nu er op til EU at overbevise Iran om, at de fortsat kan sikre økonomisk samhandel. Video: Maria Runøe Møller