Trumps fyrede FBI-chef: Præsidenten er moralsk uegnet

Ifølge den tidligere FBI-chef er det også muligt, at Rusland har kompromitterende oplysninger om Donald Trump.

I sit første tv-interview siden han blev fyret af den amerikanske præsident Donald Trump i maj 2017, kommer den tidligere chef for den amerikanske efterretningstjeneste FBI, James Comey, med voldsom kritik af sin tidligere chef.

Således siger han blandt andet, at Donald Trump er "moralsk uegnet" til at være præsident.

- Vores præsident skal vise respekt og holde sig til de værdier, der er kernen i dette land, hvor den vigtigste er sandheden. Denne præsident er ikke i stand til at gøre dette, siger James Comey i interviewet med det amerikanske medie ABC.

Rusland kan afpresse Trump med belastende informationer

Interviewet blev givet i forbindelse med, at James Comeys bog 'A Higher Loyalty' bliver udgivet tirsdag. Flere amerikanske medier har allerede modtaget en udgave af bogen, der ifølge CNN er en sønderlemmende kritik af den amerikanske præsident.

I interviewet fortæller den tidligere FBI-chef også, at Rusland muligvis ligger inde med så belastende informationer om USA's præsident, Donald Trump, at de kan bruges til at afpresse præsidenten.

Denne del af interviewet offentliggjorde ABC-vært George Stephanopoulos fredag på Twitter i et link til et kort klip af interviewet med James Comey, hvor han fortæller, at han havde advaret præsidenten om anklager om, at Donald Trump havde været involveret med prostituerede på et hotel i den russiske hovedstad Moskva i 2013.

- Jeg tror, det er muligt. Jeg ved det ikke. Det er ord, jeg aldrig troede, jeg ville sige om en præsident i USA, men det er muligt, siger James Comey ifølge The New York Times.

Sammenlignede Trump-hold med mafiaen

I interviewet sammenligner han blandt andet også Trumps administration med en mafiafamilie og hans ageren som præsident med en skovbrand, ligesom han hævder, at der var beviser for, at præsidenten har begået en forbrydelse, skriver den amerikanske avis Washington Post.

Washington Post og New York Times har læst et udskrift af ABC's næsten fem timer lange samtale med James Comey, mens seerne måtte nøjes med et uddrag på en time.

Hele udskriften af interviewet ligger på ABC's hjemmeside.

- Glatte James Comey

ABC-interviewet foregik søndag aften, men allerede søndag morgen angreb Donald Trump sin tidligere FBI-chef på Twitter, der er blevet præsidentens foretrukne sociale medie.

Således skrev Donald Trump fem tweets, hvor han raser mod James Comey og anklager ham for at afsløre fortrolige oplysninger.

- Glatte James Comey – en mand, som det altid ender skidt for, og som ender på afveje (han er ikke klog!) – vil blive husket som historiens værste FBI-chef, lød det blandt andet fra Donald Trump.

Han skrev desuden:

- Jeg bad aldrig Comey om hans personlige loyalitet. Jeg kendte næsten ikke manden. Endnu en af hans mange løgne. Hans ”minder” er selvtilstrækkelige og FALSKE.

Clinton, email-sagen og Comeys rolle

James Comey er blevet kritiseret af både republikanere og demokrater, blandt andet for sin håndtering af undersøgelsen af Hillary Clintons brug af private emails, da hun var udenrigsminister under Barack Obama.

Og ifølge CNN giver udgivelsen og promoveringen af bogen ham nu en unik mulighed for at forsvare sig selv over for blandt andre Hillary Clinton, der giver ham skylden for, at hun tabte mod Donald Trump i præsidentvalget i 2016.

Det sker på trods af, at han i juli 2016 meddelte, at der ikke var grundlag for strafferetlige handlinger mod Hillary Clinton i sagen, men han sagde samtidig, at hun sammen med sin stab havde udvist ”ekstrem skødesløshed” i håndteringen af fortroligt materiale.

Bog ligger i top som bestseller – og er ikke udgivet endnu

Det er første gang, at James Comey udtaler sig i detaljer om sin tid som FBI-chef, siden han i juni 2017 vidnede for en komité i det amerikanske senat om email-sagen.

I en skriftlig udtalelse til komiteen hævdede han, at Donald Trump havde bedt om hans loyalitet i forbindelse med undersøgelsen af Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynns, kontakt med russiske diplomater under valgkampen i 2016 – noget som præsidenten flere gange har afvist og altså igen afviser i et af de fem tweets.

Bogen har i ugevis ligget i toppen af bestsellerlisten på verdens største internetboghandel, Amazon, hvor forsalget er i fuld gang.