For et år siden var pladsen fuld af kampvogne og parader - søndag var den tom, fortæller Rasmus Tantholdt

TV 2 fik lov til at stille spørgsmål, men ikke om politik eller manglen på militærparader.

På Kim Il-sung-pladsen i Nordkoreas hovedstad var der usædvanligt tomt søndag.

Der var heller ikke store militærparader, fortæller TV 2's Rasmus Tantholdt, som i disse dage er i landet.

Det var der ellers den 15. april sidste år, da man fejrede "Solens dag", som er fødselsdatoen for landets første leder, Kim Il-sung.

TV 2 må ikke stille politiske spørgsmål

I stedet var der i år ceremonier ved statuer af Nordkoreas tidligere ledere forskellige steder i byen Pyongyang. Her kunne soldater i brune uniformer, arbejdsfolk i jakkesæt og skolebørn lægge blomster til ære for landets ledere.

Overvåget af nordkoreanske guider fik Rasmus Tantholdt lov til at stille spørgsmål til gæster. Dog ikke politiske spørgsmål.

Sådan så det ud på Kim Il-sung-pladsen den 15. april sidste år.
Sådan så det ud på Kim Il-sung-pladsen den 15. april sidste år. Foto: Str / Scanpix Denmark (arkiv
I år blev festdagen, som regnes for den vigtigste helligdag i Nordkorea, afsluttet med fyrværkeri.
I år blev festdagen, som regnes for den vigtigste helligdag i Nordkorea, afsluttet med fyrværkeri. Foto: Ed Jones / Ritzau Scanpix

- Vi føler en ubeskrivelig kærlighed til Kim Il Sung, der skabte vores land. Vi fejrer vores kærlighed til vores evige præsident og hele verdens søn, sagde Kim Nye Gyong, som er en af indbyggerne i landets hovedstad. 

Historiske topmøder i kikkerten

Efter et år med missiltest og atomprøvesprængninger har det isolerede land på den nordlige del af den koreanske halvø gjort tilnærmelser til nabolandet Sydkorea. 

Den 27. april mødes de to lande i det blot tredje topmøde mellem de to lande nogensinde. Det forventes, at mødet kan bane vej for et topmøde mellem den nuværende diktator Kim Jong-un og USA's præsident, Donald Trump.

I Nordkorea får Rasmus Tantholdt dog ikke lov til at stille spørgsmål til lokalbefolkningen om, hvorvidt dagens mangel på militærparader har noget med de diplomatiske tilnærmelser at gøre.

Men en indbygger fortæller gerne om, hvorfor der i dag lægges blomster for landets grundlægger, Kim Il-sung.

- Blomster er et symbol på fred, og det samme er Nordkorea. Vi ønsker at knytte venskaber, og det vil vi gerne vise en dag som i dag, siger Byen Un Yong.

Forud for et muligt møde mellem USA og Nordkorea har præsident Donald Trump udtalt, at Nordkorea skulle være klar til at drøfte en atomafrustning på Den Koreanske Halvø. Trump sagde også i den forbindelse, at mødet muligvis vil finde sted i maj eller begyndelsen af juni.