Stephen Hawking er død

Geniet Stephen Hawking led af den nervesvækkende sygdom Amyotrofisk lateral sklerose, kaldet ALS.

Den britiske professor og astrofysiker Stephen Hawking er død i en alder af 76 år.

Det oplyser familiens talsmand, skriver flere internationale nyhedsmedier.

Stephen Hawking levede dermed meget længere end den tid, som lægerne gav ham, da han fik diagnosen ALS tilbage i 1963. Han fik to år at leve i, men trodsede altså lægernes forudsigelser.

- Vi vil savne ham for evigt

Stephen Hawking havde tre børn fra sit første af i alt to ægteskaber, og de har i en erklæring udtalt følgende om deres far:

- Vi er dybt bedrøvede over, at vores elskede far døde i dag. Han var en stor videnskabsmand og en ekstraordinær mand, hvis arbejde og arv vil leve videre i mange år fremover.

Børnene, Lucy, Robert og Tim, roser endvidere deres far både for hans mod og vedholdenhed samt genialitet og humor og siger, at Stephen Hawking har inspireret folk over hele verden.

- Han sagde engang: Det ville ikke være noget særligt univers, hvis det ikke var hjemsted for de mennesker, du elsker. Vi vil savne ham for evigt, udtaler børnene.

Svækket af nervesygdom

Den britiske fysiker var især kendt for sit banebrydende arbejde med sorte huller og relativitet og var forfatter til flere populære videnskabsbøger.

Stephen Hawking blev i en alder af 21 diagnosticeret med den nervesvækkende sygdom Amyotrofisk lateral sklerose, der langsomt, men sikkert nedbryder nervecellerne i den forreste del af rygmarven og hjernebarken. Dermed bliver signalerne til musklerne forhindret i at nå frem, hvilket både påvirker evnen til at bevæge sig, evnen til at tale og i sidste ende vejrtrækningen, hvorefter man dør.

Sygdommen gjorde, at han ikke kunne bruge kroppen, og fra 1980'erne og frem til sin død sad Stephen Hawking i kørestol, da sygdommen tog til i styrke gennem årene.

Portrætteret i Oscar-vindende film

Stephen Hawking har både skrevet flere bestsellerbøger og en række børnebøger om rummet sammen med sin datter Lucy.

Han fik desuden portrætteret sit liv i den Oscar-vindende film 'The Theory of Everything' fra 2014, hvor skuespilleren Eddie Redmayne spiller rollen som videnskabsmanden.

Titlen henviser til Hawkings utrættelige forsøg på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken – og dermed det største og det mindste i universet – i en samlet teori, som kaldes 'Teorien om Alting'.

Universets mystiske sorte huller var i mange år Hawkings kernekompetence, og i sit seneste projekt satte han sig for at udforske liv i rummet.

Talte gennem maskine

På grund af sin ALS-sygdom talte Stephen Hawking gennem en maskine, der var koblet til hans ansigt.

Blandt andet herfra har han ytret nogle af verdens klogeste ord om astrofysik og liv i rummet.

Læs nogle af de bedste citater fra Stephen Hawking herunder:

Otte af de bedste Stephen Hawkings citater

Om rumvæsner

- Hvis rumvæsner nogensinde besøger os, så tror jeg, at resultatet vil være, ligesom da Christopher Columbus første gang kom til USA. Og det endte ikke særlig godt for de indfødte amerikanere.

Om uvidenhed

- Videns største fjende er ikke uvidenhed. Det er illusionen af viden.

Om talens kraft

- I millioner af år levede menneskeheden som dyr. Så skete der noget, der udløste fantasiens kraft: Vi lærte at tale, og vi lærte at lytte. Tale har tilladt kommunikationen af idéer, hvilket har gjort mennesker i stand til at arbejde sammen og bygge umulige ting. Menneskehedens største bedrift er sket ved at tale sammen og de største nederlag ved ikke at tale sammen.

Om at forstå universet

- Vi er blot en avanceret type aber på en lille planet fra en gennemsnitlig stjerne. Men vi kan forstå universet, og det gør os helt særlige.

Om at forstå universet

- Mit mål er simpelt: Det er at forstå universet helt og aldeles. Hvorfor det er, som det er, og hvorfor det overhovedet eksisterer.

Om selve livet

- Livet ville være tragisk, hvis det ikke var sjovt.

Om liv efter døden

- Jeg tror, at den mest simple forklaring er, at der ikke er en gud. Der var ikke nogen, der skabte universet, og der er ikke nogen, der styrer vores skæbne. Det har ledt mig til den konklusion, at der formentlig ikke findes en himmel, og at der ikke findes liv efter døden. Vi har ét liv til at sætte pris på det fantastiske univers, og det er jeg taknemmelig for.

Om sin sygdom

- Selv om jeg ikke kan bevæge mig og bliver nødt til at tale gennem en computer, så er jeg fri i mit sind.