Nu efterforskes Ruslands rolle ved andre mistænkelige dødsfald

16x9
Amber Rudd siger, at landets politi og sikkerhedstjenester vil efterforske, hvorvidt Rusland er involveret i andre mistænkelige dødsfald. Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix

14 mistænkelige dødsfald er i medierne blevet sat i forbindelse med den russiske stat.

Den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, siger, at landets politi og sikkerhedstjenester vil efterforske, hvorvidt Rusland er involveret i andre mistænkelige dødsfald i Storbritannien. 

Det sker efter, at den tidligere dobbeltagent Sergej Skripal og hans 33-årige datter den 4. marts blev forsøgt dræbt med den russiske nervegift Novichok. De har siden været i kritisk tilstand.

Udmeldingen fremgår af et brev, som er blevet offentliggjort i London tirsdag. I sidste uge bad lederen af parlamentets indenrigsudvalg ministeren om at forholde sig til en rapport om 14 mistænkelige dødsfald, som i første omgang blot var blevet behandlet som almindelige dødsfald. 

- Jeg ønsker at få tilfredsstillet min egen nysgerrighed med hensyn til at få klarlagt, at disse beskyldninger blot er beskyldninger og ikke andet end det. Sikkerhedstjenesterne vil deltage i denne efterforskning, siger Rudd i et brev til parlamentets indenrigsudvalg. 

Rusland stiller krav

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at Rusland ikke er skyldig i forgiftning af eksspionen Sergej Skripal og hans datter. 

Lavrovs udtalelser er en kommentar til udmeldinger fra Theresa May om, at "det er meget sandsynligt", at Rusland stod bag giftangrebet på den russisk eksspion i Salisbury i forrige uge. 

Den russiske udenrigsminister fastslår, at Rusland kun vil samarbejde, hvis det får udleveret en prøve på den nervegas, som formodes at være blevet anvendt ved angrebet. 

’Et mediecirkus’

Ruslands præsident, Vladimir Putin, blev af en BBC-journalist mandag spurgt direkte, om Rusland står bag forgiftningen.

Til dét spørgsmål svarede Putin:

- Du taler om en tragedie. Kom til bunds i tingene først, så kan vi diskutere det.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Rusland afvist anklagen og kaldt det ”et mediecirkus”, der er en del af en politisk kampagne imod Moskva.