Videofortælling:

Tre minutters rædsel på gågaden i Stockholm

Videofortælling:

Tre minutters rædsel på gågaden i Stockholm

Fem mennesker blev dræbt og 15 personer såret, da den 39-årige usbeker Rakhmat Akilov den 7. april sidste år kørte en lastbil ind i menneskemængden på gågaden i det centrale Stockholm.
Den 13. februar 2018 begyndte retssagen mod Rathmat Akilov, hvor han bliver sagsøgt af 155 ofre og efterladte.
I denne videofortælling rekonstruerer vi øjeblikkene, hvor terroren ramte vores naboland. Det sker ved hjælp af optagelser fra dagen.
De fem dræbte er en belgier, en brite og tre svenskere.
Et af ofrene er den 41-årige britiske familiefar Chris Bevington.
Et andet offer er den 31-årige belgiske kvinde Maïlys Dereymaeker.
De tre andre ofre er den 11-årige svenske pige Ebba Åkerlund, der var på vej hjem fra skole, da hun blev ramt af lastbilen, 69-årige Lena Wahlberg fra Ljungskile i Sverige og 66-årige Marie Kide fra Trollhättan. Sidstnævnte døde nogle uger efter angrebet af sine kvæstelser.
Derudover blev 15 personer såret i angrebet.

Hætteklædt mand hopper ind i en lastbil

Kort før klokken 15 står Niclas Carling på Adolf Fredriks Kyrkogata - en sidegade til Drottninggatan - og leder efter et hotel, da han ser en hætteklædt mand hoppe ind i en lastbil og starte motoren, efter firmaets chauffør steg ud hos en kunde.
Han ser chaufføren løbe efter lastbilen i forsøget på at stoppe den. Chaufføren bliver lettere påkørt, da han forsøger at stoppe lastbilen.
Men få sekunder senere svinger lastbilen ind på den befærdede gågade. Her er der fredag eftermiddag weekend-stemning, og mange kvinder, mænd og børn går rundt og kigger på butikker.
Niclas Carling er fulgt med lastbilen rundt om hjørnet til Drottninggatan og kan herfra se uhyggelige scener. I første omgang hamrer den ind i en opstillet betonløve.
- Han ramte den med et ordentligt smæld. Alle var rædselsslagne, siger Niclas Carling til den svenske avis Aftonbladet.

Lastbilen speeder op

Lastbilen fortsætter ned ad gågaden, hvor folk kaster sig ind i forretninger eller gemmer sig i porte for at undgå at blive ramt.
Flere af dem, der undgår lastbilen, står uforstående og kigger ned ad gaden. Flere skriger og råber "nej, nej, nej", mens andre løber efter lastbilen og forsøger at stoppe den.
Det er dog langt fra alle, der kan nå i sikkerhed fra lastbilen, der ifølge et andet øjenvidne kørte med meget høj fart.
- Han kørte 80 måske 100 kilometer i timen. Han gassede op hele vejen, siger Marco, der sammen med sin kæreste så angrebet fra en kaffebar.
- Over for mig påkører han en kvinde. Derefter påkører han masser af folk helt ned mod Åhléns (stort varehus længere nede ad gågaden, red.), tilføjer Marco. 

Folk bliver kastet rundt

Med høj fart fortsætter lastbilen forbi butikker, restauranter og caféer.
Martin Svenningsen sidder i en bus på Kungsgatan, da lastbilen på sin vej ned ad Drottninggatan krydser. Til sverigesradio.se siger han, at han ser mindst tre døde.
- Store mængder af folk bliver kastet i forskellige retninger. Den må have haft høj fart på, for de kroppe, jeg ser, er meget ilde tilredt, tilføjer Martin Svenningsen

Dansk øjenvidne: - Man tænker overraskende klart

Danske Nicholas Rindahl var et af de mange mennesker, der var i nærheden af det sted, hvor lastbilen bragede ind i folk:
- Man tænker overraskende klart. Min første tanke var, at vi skulle væk fra gaden. For ingen vidste på det her tidspunkt, om angrebet var afsluttet, eller om det var en byge af angreb, hvor det her bare var det første. Så vores første tanke var, at vi skulle væk fra gaden og tilbage til hotellet. For at komme indenfor og være isoleret fra det her. 
På vej tilbage mod hotellet blev Nicholas Rindahl mødt af flere politibiler. De svært bevæbnede betjente råbte til folk, at de skulle løbe væk fra stedet.
- De vidste heller ikke, om angrebet var afsluttet, og om der eventuelt var sprængstoffer i bilen. Det skabte en panikstemning på gaden. Folk skreg, og der var generelt en meget kaotisk situation på gaden i timerne efter angrebet, fortæller Nicholas Rindahl.

Lastbilen bryder i brand

En genstand, som ikke hører hjemme i lastbilen, blev efter angrebet fundet i bilen og undersøgt nærmere. Senere oplyser politiet, at den tekniske anordning kunne bringes til sprængning.

Våbenet bliver kørt væk

Tidligt om morgenen, dagen efter angrebet, fjerner svensk politi lastbilen fra gerningsstedet.