Leder af tysk socialdemokrati trak sig "inden han blev væltet"- afløseren er klar

Martin Schulz vendte hjem til tysk politik som en SPD-redning, men det blev ikke godt.

Andrea Nahles, som er næstformand i det tyske parti SPD, skal officielt vælges som leder af partiet.

Det står klart, efter at den tyske socialdemokratiske leder, Martin Schulz, trak sig som formand for SPD med øjeblikkelig virkning. Det meddelte han tirsdag aften i det socialdemokratiske hovedkvarter Willy Brandt Haus.

- Jeg går ud fra, at hun får en lignende bred støtte ved den afstemning, som partiledelsen afholder om lidt, sagde han.

Partiledelsen valgte mandag enstemmigt på et møde at nominere Andrea Nahles som ny formand. 

Under mødet valgte Martin Schulz som sin sidste gerning som partiformand gennem mindre end et år at pege på Andrea Nahles som afløser. 

Beslutningen om den 47-årige Nahles' fremtid skal træffes på en partikongres, som finder sted den 22. april i Wiesbaden. 

- Jeg går ud fra, at hun får en lignende bred støtte ved den afstemning, som partiledelsen afholder om lidt, siger han. Video: Jane Bruun Elkjær

Schulz skulle være udenrigsminister

Lykke Friis, som er formand for Det Udenrigspolitiske Selskab, er ikke overrasket over udviklingen.

Hun forklarer over for TV 2, at Schulz i den seneste tid har slået et par kolbøtter for meget.

- Hvis han ikke havde trukket sig, var han efter al sandsynlighed blevet væltet, siger hun.

Schulz var tidligere formand for Europa-Parlamentet, og hans hjemvenden til tysk politik har været en lang nedtur. Den EU-begejstrede socialdemokrat kom hjem for at løfte SPD ved valget til Forbundsdagen i efteråret.

Men resultatet for socialdemokraterne blev katastrofalt, og Schulz, som var blevet præsenteret som den store redning, var pludselig knap så populær.

Schulz ville ikke i regering med Merkel

I forbindelse med forhandlinger om en ny stor koalition mellem SPD, CDU og CSU var parterne enige om, at Schulz skulle være udenrigsminister. Men også den post har han opgivet at tiltræde under den tumultagtige krise i SPD i forbindelse med regeringsforhandlingerne.

- Han startede med at sige, at hans parti ikke ville gå i regering med Angela Merkel, forklarer Lykke Friis.

Onsdag i sidste uge blev forbundskansler Angela Merkels konservative parti, CDU, søsterpartiet CSU og SPD dog enige om at danne en koalitionsregering.

"Mangel på respekt"

Oprindeligt havde Schulz meddelt, at han ikke ønskede et job i Merkels regering. Men onsdag lød det fra Schulz selv, at han ville påtage sig posten som udenrigsminister.

- Det blev for meget for hans partifæller, tilføjer Lykke Friis.

Det blev kritiseret fra flere sider. Blandt andre af den nuværende udenrigsminister, partifællen Sigmar Gabriel, der udtalte, at der var tale om "mangel på respekt".

Ifølge Lykke Friis er Andrea Nahles mere populær end Martin Schulz.

- Hun er egen avl, siger hun.

- Hun har været tidligere formand for det, der svarer til DSU (de unge socialdemokrater, red.). Hun kommer helt ude fra venstrefløjen, men hun har bevæget sig meget ind på midten i de seneste år. Der er ikke den store forskel på dem, men hun har bare meget bedre fat i medlemmerne.

For at undgå yderligere konflikter med medlemmerne af SPD, valgte partiledelsen, at Andrea Nahles ikke, som ellers planlagt, skal overtage partiet som midlertidig formand med øjeblikkelig virkning.

I stedet er Hamborgs borgmester, Olaf Schulz, blevet udpeget som midlertidig formand.