Kvinde havde 14 orme i øjet - har aldrig inficeret mennesker før

16x9
En af de 14 orme, Abby Beckley hev ud af sit øje. Foto: U.S. Centers for Disease Control (CDC) / Ritzau Scanpix

For første gang nogensinde er en kvægorm blevet fundet i et menneskeøje.

I sommeren 2016 arbejdede Abby Beckley på en fiskekutter i den amerikanske delstat Alaska.

Men blot et par uger inde i det nye arbejde blev hendes ene øje rødt og irriteret. Over de næste fem dage gjorde øjet mere og mere ondt, og den dengang 26-årige kvinde blev også ramt af migræner og generelt ubehag. Og da hun endelig kom i land og fandt et ordentligt spejl, måtte sagen undersøges nærmere.

- Jeg trak ned i mit nederste øjenlåg og så, at huden så mærkelig ud der. Så jeg stak mine fingre ind, og pludselig havde jeg plukket en orm ud, fortæller hun til CNN.

Unik opdagelse

Over de næste dage trak hun yderligere fire små orme ud af øjet, inden hun måtte afbryde fiskerijobbet og tage på hospitalet i byen Portland i Oregon. Og her fandt man ud af, at der faktisk var tale om en historisk infektion.

- Flere læger undersøgte mit øje, og i starten var de ret skeptiske. Jeg kan huske at tænke "kom nu, orme", fordi nogle gange kravlede de om bag øjet, hvor man ikke kunne se dem længere. Men efter en halv time følte jeg en af dem kravle over mit øje og sagde til lægerne, at "Nu skal I kigge!" Jeg glemmer aldrig deres blik, da de så den bevæge sig hen over mit øje, siger Abby Beckley.

En af ormene blev sendt til undersøgelser på et parasitlaboratorium, og her fandt man ud af, at der var tale om ormen Thelazia gulosa, som aldrig før har inficeret mennesker.

- Det er kun 11. gang, et menneske er blevet inficeret af øjenorme i Nordamerika, og endnu mere spændende er det jo, at det er en helt ny art, der kun rammer kvæg, som nu har fundet vej over i et menneske, siger Richard Bradbury, der leder laboratoriet, til CNN.

Fundet er blevet beskrevet i en artikel hos American Society of Tropical Medicine and Hygiene i denne måned.

Larver udklækkes i dyrs øjne

Som biologen Richard Bradbury nævner, er det meget sjældent, at nogen som helst typer af øjenorme rammer mennesker. De er imidlertid meget normale blandt både husdyr som kvæg, hunde, får og katte samt vilde dyr som ræve og ulve.

Ormene lægger æg mellem dyrenes øjenæble og øjenlåg, og når de er udklækkede, bliver de fjernet fra øjet gennem dyrets tårer. Tårerne er fyldt med næringsstoffer, som fluer har brug for, og derfor drikker fluerne væsken og optager derigennem ormene. De vokser sig færdige inde i fluen, hvorefter de er klar til at indtage en mere kompleks livsform, hvor de kan lægge deres egne æg.

Det er typisk på den måde, mennesker bliver inficeret med øjenorme, de få gange, det er sket. Fluer lander på et ansigt og udskiller en orm.

Abby Beckley boede på en kvægfarm, frem til få uger inden hun opdagede den første orm, og man er derfor overbevist om, at det var der, hun blev ramt af en flue, der tidligere havde fået ormen fra en ko.

Det tog omkring tre uger, før hun var helt fri for ormene. I alt 14 orme blev der trukket ud af hendes øje, men hun har ikke lidt nogen permanent skade. Nu vil hun gerne hjælpe andre, der står i samme situation.

- Jeg står frem, fordi jeg virkelig ønskede at finde en artikel om andre, det var sket for, som klarede det. Hvis det her sker igen for nogen, håber jeg, at min historie er derude, så de kan finde den, siger hun.