Korrupte betjente afsløret i våben- og narkosalg i Baltimore

16x9
To betjente er anklaget for at bedrive gangstervirksomhed i Baltimore, der er plaget af omfattende kriminalitet. Foto: Brendan Smialowski / Scanpix Denmark

To betjente er fundet skyldige i videresalg af våben, narkohandel og at plante falske beviser på mistænkte.

To amerikanske politibetjente, som en anklagemyndighed har beskrevet som "både betjente og røvere", er mandag lokal tid fundet skyldige i en af USA's mest opsigtsvækkende korruptionssager i nyere tid.

Et nævningeting har således dømt betjentene Daniel Hersl og Marcus Taylor fra Baltimore skyldige i at bedrive gangstervirksomhed.

De risikerer at blive idømt livsvarigt fængsel.

Fokuserede på sorte narkohandlere

Retssagen har afsløret omfattende brug af ulovlige metoder blandt betjente i et slummiljø styret af kriminelle bander.

I centrum af sagen finder man politienheden Gun Trace Task Force, hvis formål er at spore og beslaglægge ulovlige våben i Baltimore.

En havneby med godt 600.000 indbyggere og skyhøj kriminalitet. Næsten 60 procent af indbyggerne i Baltimore er sorte.

Ifølge anklagemyndigheden var samtlige af de to betjentes ofre sorte mænd. Mange af dem var desuden narkohandlere, som de korrupte betjente vidste ikke kunne gå til myndighederne og klage.

Baltimore plages af ekstremt mange drab, primært i forbindelse med byens narkohandel.
Baltimore plages af ekstremt mange drab, primært i forbindelse med byens narkohandel. Foto: SCOTT OLSON / Scanpix Denmark

Videresolgte våben

Seks politibetjente har erklæret sig skyldige i forskellige lovovertrædelser, og fire af dem har vidnet mod Daniel Hersl og Marcus Taylor i retssagen.

Samtidig har flere narkohandlere fået immunitet, således at de under retssagen har kunnet fortælle om deres oplevelser med den korrupte politienhed.

Igennem vidneudsagn er det blevet afsløret, at betjentene har begået forbrydelser som gangstervirksomhed, indbrud, falske forklaringer og væbnet røveri.

Betjentenes job var at beslaglægge ulovlige våben fra gaden i en by, hvor drab er udbredt. I stedet gjorde politienheden problemet større ved at videresælge de våben, de stjal.

Yderligere handlede de korrupte betjente med stoffer, ligesom at de plantede falske beviser på mistænkte og løj om deres overarbejde.

Baltimores drabsrate var sidste år den næsthøjeste i USA og førte i januar til en udskiftning af byens politichef.