Angstdæmpende medicin misbruges af unge i Storbritannien

16x9
Den angstdæmpende pille Xanax er nu så eftertragtet, at Storbritannien står for 22 % af de ulovlige online-indkøb på verdensplan, kun overgået af USA, beretter The Guardian. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Et stigende antal unge i Storbritannien køber receptpligtig medicin ulovligt og medicinerer sig selv. Eksperter kalder det en bekymrende tendens.

”Det forvandler folk til zombier”, ”Min personlighed blev ændret”, ”Læger advarer: Spirende krise”

Aviserne The Times, The Guardian, The Observer og andre store britiske medier har i den seneste uge bragt overskrifter om en foruroligende stigning i ulovlige køb af medicin på internettet.

Særligt salget af medikamentet Xanax er stigende. Xanax er receptpligtigt, og læger udskriver blandt andet pillerne til personer, der lider af angst.

Men det viser sig, at Xanax i høj grad bliver købt og brugt af unge briter, der selvmedicinerer sig.

Ifølge læger undervurderer de unge faren for afhængighed.

- Xanax er et massivt problem. Vi ser stadig flere unge, der har taget en overdosis efter at have købt det på internettet, fortæller skadestuelæge Adrian Harrop fra Scarborough til The Guardian.

Han refererer til kolleger fra andre hospitaler og beskriver fænomenet som et landsdækkende problem.

Samme melding kommer, ifølge The Guardian, fra socialarbejdere og rådgivningstilbud, der er i kontakt med unge med problemer.

Efter en række episoder i juledagene sidste år måtte politiet i East Sussex endda udtrykkeligt advare folk mod at tage Xanax og andre receptpligtige medikamenter.

En af de unge, der har prøvet det, er 16-årige ”Johnny” fra London, der ikke vil have sit rigtige navn frem i medierne. Han fortæller, at han har taget Xanax med sine venner:

- Jeg hørte, at det var en amerikansk pille, som fik én til at føle sig groggy og afslappet, fortæller han til avisen The Guardian og tilføjer:

- Det har ændret min personlighed.

De unge køber medicinen ulovligt på internettets sorte marked og på sociale medier som Snapchat og Instagram.

Xanax er nu så eftertragtet, at Storbritannien står for 22 procent af de ulovlige onlineindkøb på verdensplan, kun overgået af USA, beretter The Guardian.

Marked på de sociale medier

Tilbage i juli 2017 blev to de største ulovlige hjemmesider, som blandt andet solgte Xanax, lukket af de britiske myndigheder. Men samtidig med at det skete, kunne man pludselig se en stigning i salget på sociale medier, skriver The Guardian. 

Ifølge avisen kommer pusherne i kontakt med de unge misbrugere ved at bruge hashtags og emojis, der indikerer, at de sælger medicinen. En søgning på det sociale medie Instagram viser, at hashtagget #Xanax flittigt bliver brugt blandt unge.

A post shared by Rosalba Molesi (@rosalbamolesi) on

Dopet som en zombie

Der er forskellige forklaringer på, hvorfor stadig flere britiske unge køber og indtager et medikament som Xanax.

Nogle mener, det skyldes, at de unge lader sig inspirere af blandt andre amerikanske kendisser, der har prøvet at tage pillerne. Andre mener, at det faktum, at pillerne er relativt nemt tilgængelige på internettet, kan være en medvirkende årsag.

Men også lange ventetider i det britiske sundhedsvæsen til hjælp til behandling af psykiske problemer bliver omtalt som mulig forklaring på, at de unge søger alternative løsninger.

En mor til en 14-årig datter, som har været ude i et Xanax-misbrug, udtaler sig anonymt om problemet til The Guardian. Moderen forklarer til avisen, at pillerne var utroligt nemme at få fat i for datteren, og at datteren, når hun havde indtaget Xanax, var i en ”zombieagtig” tilstand, lige indtil virkningen af pillerne tog af dagen efter, hvor datteren både var aggressiv og voldelig.

- Hun ledte efter noget, der kunne få hende til at få det bedre med sig selv, siger moderen til The Guardian.

Ny klinik står klar med hjælp

Lægen Owen Bowden-Jones står bag Storbritanniens første klinik til afhjælpning af "afhængighed af online-medicin".

- Hvis en patient har et alkoholproblem, kan jeg foreslå dem at holde sig væk fra barer, men jeg kan ikke sige til unge mennesker, at de skal stoppe med at bruge internettet, forklarer lægen Owen Bowden-Jones til TV 2.
- Hvis en patient har et alkoholproblem, kan jeg foreslå dem at holde sig væk fra barer, men jeg kan ikke sige til unge mennesker, at de skal stoppe med at bruge internettet, forklarer lægen Owen Bowden-Jones til TV 2. Foto: TV 2 -

I en mail til TV 2 forklarer han, at fordi pillerne forholdsvist nemt kan købes på internettet, kan det virke tiltrækkende for unge, som ellers ikke ville blive fristet af den slags. Han skriver, at unge kan se et online-køb som mere sikkert og mindre fordømmende.

- De unge bruger internettet til alt lige fra at købe en biografbillet til at møde nye venner. Derfor kan receptpligtig medicin være en logisk udvidelse af det, de køber på internettet, skriver han til TV 2.

Owen Bowden-Jones forklarer ydermere til TV 2, at det er en særlig situation, de unge befinder sig i, fordi de eksisterende afvænningstilbud primært henvender sig til misbrugere af narkotika og alkohol. På klinikken får de unge hjælp til at ”navigere i deres onlineunivers”.

- Hvis en patient har et alkoholproblem, kan jeg foreslå dem at holde sig væk fra barer, men jeg kan ikke sige til unge mennesker, at de skal stoppe med at bruge internettet, forklarer han.

Tilbuddet til de unge er et statsstøttet pilotprojekt, og det åbnede i det nordvestlige London i sidste uge. Det er det første af sin slags i Storbritannien og skal også være med til at klarlægge problemets omfang.