Familie med dreng fra H&M-reklame tør ikke bo hjemme

16x9
Liam Mango, der bærer den grønne trøje på billedet, er stadig uvidende om protester. Foto: Screendump / TV 2

Mens H&M kom i modvind og blev anklaget for racisme, forsvarede moren til den sorte dreng på billedet dem. Derfor blev hun også ramt af vrede.

Det svenske tøjmærke H&M startede 2018 i strid modvind. Søndag den 7. januar lagde de nemlig et billede op på deres britiske hjemmeside, hvor kunder kunne erhverve sig en grøn hættetrøje til børn. På trøjen stod der "Coolest monkey in the jungle", og den var båret af 5-årige Liam Mango, en sort dreng.

Det udløste en Twitter-storm, hvor mange kaldte billedet for racistisk og truede med at boykotte mærket. Det fik sågar flere superstjerner, blandt andet The Weeknd, til at stoppe deres samarbejde med tøjmærket.

Dagen efter billedet var lagt op, blev det taget ned igen, og H&M gav en officiel undskyldning.

Men under hele forløbet har modellens mor, Terry Mango, forsvaret det svenske tøjmærke og udtalt, at folk skulle stoppe med at kalde det for racisme.

- Jeg respekterer andre menneskers holdning til billederne. Jeg ved, at racisme eksisterer, men er denne trøje et racistisk budskab? Nej, det er den ikke, siger Terry Mango til BBC.

Kalder moren sell out

Og de udtalelser er ikke blevet taget godt imod. De har ført til, at hun er blevet angrebet af andre sorte for ikke at fordømme H&M for billedet.

- De synes, jeg er en sell out og en skændsel for sorte og det afroamerikanske folk. At jeg solgte min søn for penge, siger hun til det britiske medie.

Angrebene har af sikkerhedsmæssige årsager fået familien Mango til at flytte fra deres hjem i Stockholm, fortæller moren. Hvad årsagerne helt præcis er, uddyber Terry Mango ikke til BBC, men hun siger, at en af grundene er protesterne i Johannesburg i Sydafrika.

For selvom H&M havde undskyldt for billederne, var det ikke nok for det radikale sydafrikanske parti Economic Freedom Fighters (EFF) at udtrykke sin harme på Twitter. De valgte også at gå på gaden og vandalisere byens H&M-butikker.

H&M-butikker er blevet angrebet i Sydafrika Video: Hans-Henrik Busk Stie

Et medlem af det sydafrikanske parlament fra EFF Floyd Shivambu lagde billeder af de ødelagte butikker på Twitter og skrev, at H&M nu er blevet ramt af konsekvenserne for deres racisme:

- Alle rationelle mennesker må være enige i, at butikkerne ikke burde have lov til at fortsætte med at drive forretning i Sydafrika. Godt gået til krigerne, der fysisk konfronterede racisme, lød det i tweetet.

Modellen er stadig uvidende om protester

Modellen Liam Mango, der på sin vis blev billedet på protesterne, er dog stadig uvidende, fortæller Terry Mango:

- Han har ingen idé om, hvad der foregår. Han er kun fem år. Liam har ikke oplevet racisme endnu. Jeg vil bare have, at han beholder sin uskyld.