Læge tatoverede sine initialer på patienters organer

16x9
ARKIVFOTO Foto: CHANDAN KHANNA / Scanpix Denmark

Kirurgens handlinger blev først opdaget, da en patient igen måtte under kniven, og en anden læge fik øje på tatoveringen.

En 53-årig britisk læge er blevet dømt for i to tilfælde at have 'tatoveret' sine initialer på sine patienters organer, når han udførte levertransplantationer.

Lægen efterlod sin signatur på organerne ved hjælp af en argonstråle, skriver BBC.

Begge operationer fandt sted med et halvt års mellemrum i 2013 på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, hvor lægen arbejdede som kirurg. 

I det ene tilfælde udførte lægen en livreddende transplantation på en kvinde, men omkring en uge senere svigtede den nye lever, så patienten igen måtte under kniven.

Det var her, at en anden læge opdagede, at initialerne "SB" var tatoveret på kvindens lever.

Krænket patient fik traumer 

Med en mobiltelefon blev de cirka fire centimeter høje bogstaver fotograferet, og lægen erkendte efterfølgende at stå bag. Han forlod hospitalet i 2014.

Under retssagen blev det slået fast, at hans skriverier ikke havde påført nogen skader til organerne, og at det ikke var dette, der fik den transplanterede lever til at fejle. 

Men anklageren argumenterede for, at handlingen blev udført med manglende respekt for patienternes følelser, da de var under narkose, når det skete. Et af ofrene skal således have følt sig groft krænket og pådraget sig et psykologisk traume som følge af oplevelsen.

Selv skal lægen have forklaret, at hans handlinger var et udtryk for et "naivt og dumt" forsøg på at mindske spændingerne i operationsstuen under transplantationerne.

Han skal betale 10.000 britiske pund, svarende til cirka 84.000 kroner, i bøde samt aftjene 12 måneders samfundstjeneste, skriver BBC.