Børnefonden stopper indsamling til afrikansk land

Det går nu så godt i Kap Verde, at den danske udviklingsorganisation stopper sin indsamling til øgruppen.

I 1989 gik den danske nødhjælpsorganisation Børnefonden ind i det vestafrikanske land Kap Verde.

Dengang var den lille østat vest for Afrikas kyst plaget af fattigdom. Befolkningen var ramt af hungersnød, og kun hvert tredje barn gennemførte seks år skolegang.

Børnefonden

En af Danmarks største privatfinansierede udviklingsorganisationer

Er særligt kendt for sine støtte- og sponsorprogrammer

Har igennem 45 år arbejdet for at sikre en bæredygtig fremtid for børn, unge og familier i nogle af verdens fattigste lande

Arbejder normalt i 15-20 år ad gangen i hvert område i samarbejde med lokalsamfund, organisationer og myndigheder

Men i dag, 28 år senere, er situationen en anden. Og derfor trækker Børnefonden sig nu ud af landet for i stedet at hjælpe mere til andre steder i verden.

Afrikansk succeshistorie

Efter en sej kamp har Kap Verde med blandt andet udenlandsk støtte og penge fra turisme nemlig rejst sig og er som et såkaldt mellemindkomstland nu klar til at stå på egne ben.

Næsten alle børn gennemfører nu grundskolen, levealderen er steget og børnedødeligheden er blandt de laveste på kontinentet.

Dermed har landet gennemgået en forvandling, som Den Afrikanske Udviklingsbank kalder en ”afrikansk succeshistorie” indenfor demokrati, politisk stabilitet og økonomi.

- Det er vigtige resultater, der – sammen med mange andre – beviser, at det engang så fattige ørige har rykket sig enormt, siger Anne Smith Petersen, konstitueret direktør i Børnefonden.

Her ligger Kap Verde

Vent med at trække sponsoratet

En af de danskere, der med egne øjne har set Kap Verdes forvandling er tv-værten Bubber, der som ambassadør for Børnefonden besøgte landet i november.

Han fortæller om et stolt folkefærd, der på grund af årtiers fattigdom langt hen ad vejen har lært at klare sig selv. Og som ved hjælp af turisme og støtte fra organisationer som Børnefonden altså nu også har fået stabilitet i samfundsøkonomien.

På vegne af Børnefonden understreger Bubber dog også, at organisationen ikke trækker sig ud af landet fra den ene dag til den anden.

- Derfor skal de, der har sponsorbørn i landet, endelig ikke trække sig endnu. Vi skal lige se, om isen kan bære. Men det ser ud til, at de selv kan køre det videre, siger han.

1989
VS
2016
Befolkningstal
341.883
539.560
Analfabetisme i % - mænd
25,20
8,30
Analfabetisme i % - kvinder
47
18
Forventet levealder i år
64,70
72,40
Børnedødelighed per 1000 fødsler
48,20
20,70
Antal dødsfald for børn under 5 år (per 1000 levende fødsler)
62,70
24,50
Bruttonationalprodukt per indbygger (i kr.)
5.440
18.155