Tysk regering skal finde sammen: - Det er en koalition af tabere

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, indleder søndag forhandlingerne med socialdemokraterne i SPD for at sondere muligheden for en ny regering.

Den 24. september stemte tyskerne på de politikere, der skal lede landet de næste fire år.

Men over tre måneder senere og efter kollapsede forhandlinger om en såkaldt Jamaica-koalition, er der stadig ikke dannet en regering i Tyskland.

I et nyt forsøg indleder forbundskansler Angela Merkel derfor nu de indledende forhandlinger om en regering bestående af hendes borgerlige union af CDU og CSU på den ene side og socialdemokraterne, SPD, på den anden side.

Men selvom det er de samme partier, der har siddet sammen i regeringen siden 2013, så er det alligevel en koalition med store problemer, siger TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

- Man kan sige, det er en slags parterapi, der er gang i. Det er parter, som giver udtryk for, at de ikke rigtig har lyst til hinanden, men som er tvunget ind i det.

Regeringsdannelsen besværliggøres af, at socialdemokraterne gik til valg på ikke at være med i en Merkel-ledet regering, men dårlige valgresultater presser begge parter til forhandlingsbordet.

Det er i virkeligheden en koalition af tabere

Uffe Dreesen

- Nyvalg kan blive Merkels endeligt

Angela Merkel og hendes parti CDU fik sammen med det bayerske søsterparti CSU 33 procent af stemmerne ved det tyske valg. Det er en tilbagegang på 8,5 procentpoint, hvilket gør det til Angela Merkels dårligste valg nogensinde. 

Endnu værre gik det for regeringspartiet SPD, som fik 20,5 procent af stemmerne. Dermed tabte partiet 5,2 procentpoint siden sidste valg. Det gjorde det til det dårligste valg for SPD siden 2. verdenskrig.

Det er netop partiernes tilbagegang, der tvinger parterne til at arbejde sammen. For alternativet vil være et nyvalg, og det er der ingen, der er interesserede i, siger Uffe Dreesen.

- Det kan blive Merkels endeligt, hvis der kommer et nyvalg. Det kan også meget vel betyde, at Martin Schultz, som er leder for SPD, ikke længere skal være kandidat for socialdemokraterne. Den eneste udvej de har er altså at prøve at danne en ny regering.

- Det er i virkeligheden en koalition af tabere, fortæller Uffe Dreesen.

Jamaica kollapsede

Efter valget forsøgte Angela Merkel at lave en koalitionsaftale med liberale FDP og miljøpartiet De Grønne.

Koalitionen blev kaldt Jamaica-koalitionen, da navnet henviser til partiernes farver - sort, gul og grøn - der er de samme som i Jamaicas flag.

Jamaicas flag, som indeholder farverne fra de tre partigrupper CDU/CSU, FDP og De Grønne.
Jamaicas flag, som indeholder farverne fra de tre partigrupper CDU/CSU, FDP og De Grønne. Foto: ADRIAN DENNIS / Scanpix Denmark

Der er aldrig før blevet dannet en regering bestående af disse partier i Tyskland på nationalt niveau - og det blev der heller ikke denne gang.

For i november trak det liberale parti FDP sig fra koalitionsforhandlingerne. Her sagde den liberale leder Christian Lindner, at der ikke var nogen ”tillid” mellem partierne og ingen ”fælles vision”.

- Det er bedre ikke at regere end at regere dårligt, lød det fra partilederen, hvorved ideen om en Jamaica-koalition kollapsede.

Det er en fiasko, som CDU/CSU ikke ønsker at gentage, og derfor foregår forhandlingerne med socialdemokraterne bag lukkede døre. 

- I modsætning til forhandlingerne mellem FDP og De Grønne, så har man vedtaget en meget stram tidsplan. Sidst kunne man se, at der nærmest var daglige pressekonferencer før og efter møderne. Der var folk, der tweetede. Der var scener, hvor de stod på en balkon, og det hele var et spil, hvor tv-seerne kunne følge med live, siger Uffe Dreesen.

- Der er stadig en meget lang og omstændig proces, men den bliver meget ordknap, og den bliver meget mere styret.

Måske er regeringen klar til påske

Forhandlingerne mellem CDU/CSU og SPD ventes afsluttet på fredag. 

Men det betyder ikke, at der er en aftale på plads til den tid. Forhandlingerne er nemlig kun indledende og skal afklare, hvorvidt der er grundlag for en koalition mellem partierne. 

- De har aftalt fem dages sonderinger. For det er en meget omstændig proces, hvor de egentlige forhandlinger først starter, når socialdemokraterne har sagt god for det, man nu må nå frem til i løbet af de næste fem dage, siger Uffe Dreesen.

Resultaterne af de indledende forhandlinger skal godkendes på en kongres for socialdemokraternes medlemmer om 14 dage. Hvis det sker, kan partierne begynde at forhandle en decideret regering. 

- Hvis vi er heldige, så har vi måske en regering til påske, siger Uffe Dreesen.