Ekspert om Trumps skattereform: - Det er en historisk bedrift

16x9
USA's præsident Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / Scanpix Denmark

Skattereform gavner særligt USA's virksomheder, men vil også være et farvel til den amerikanske drøm, skriver FN's udsending i rapport.

Amerikanske virksomheder har udsigt til en julegave af de større i år.

Gennem længere tid har Donald Trump og Republikanerne arbejdet på en skattereform, der skal sænke skatten i alle lag af det amerikanske samfund, og nu er det endelige udkast klar. 

Ifølge Reuters sænkes blandt andet selskabsskatten fra 35 til 21 procent, og det får USA-analytiker Mirco Reimer-Elster til at kalde skattereformen for den største politiske julegave, som Trump kunne ønske sig:

- Det er en historisk bedrift at gennemføre en så markant sænkelse af skatten på føderalt niveau. Samtidig får han sat hak af ved et af sine helt store valgløfter.

Ud over den markante sænkelse af selskabsskatten indeholder reformen også en reduktion af skatten for selskabers indtjening i udlandet og skatten for borgerne.

Tre skal overbevises

Det skal understreges, at skattereformen endnu ikke er endeligt vedtaget. Tre republikanske senatorer har fortsat ikke godkendt reformen, og hvis alle tre ender med at stemme imod, falder forslaget. Mirco Reimer-Elster anser dog dette scenarie for usandsynligt.

- Det kan godt være, at en enkelt stemmer imod, men ikke alle tre. En senator som Jeff Flake (der fortsat ikke har godkendt skattereformen, red.) har været meget skeptisk over for Trump, men vil ikke have et eftermæle, som manden der spolerede skattereformen, siger USA-analytikeren.

Mavepuster til Obamacare 

Reformen vil også være en gedigen mavepuster til sundhedsreformen Obamacare, som Trump tidligere har forsøgt at erstatte uden held.

Skattereformen udhuler nemlig et af de punkter i Obamas sundhedsreform, som Republikanerne har kritiseret mest indædt - nemlig kravet om, at alle amerikanere skal have en sundhedsforsikring.

- Under Obamacare skulle man have en sundhedsforsikring. Ellers vankede der en bøde. Den regel afskaffes nu, og når der ikke kommer penge ind fra bøder, bliver det også sværere at finansiere sundhedsydelserne. Det er utraditionelt at blande sundheds- og skattereformer, men også en snedig måde at obstruere Obamacare på, siger Mirco Reimer-Elster.

Make America great again

Under præsidentvalgkampen sidste år tordnede Donald Trump mod både Kina og Mexico, som han anklagede for at underbyde amerikanske virksomheder med billig arbejdskraft. Og selv om en lavere selskabsskat vil gøre de amerikanske virksomheders konkurrenceevne bedre, skal det ikke ses som et angreb mod førnævnte lande. 

- Trump vil se det her som en central del af 'Make America great again'- strategien og sælge reformen som en politik for USA, mere end det er en reform imod andre lande. Og så er det en reform, der er klassisk republikansk. Både Reagan og Bush'erne ville have vedtaget den her skattepakke, siger Mirco Reimer Elster. 

’Et farvel til den amerikanske drøm’

Mens Kongressen diskuterer de sidste detaljer i skattereformen, har FN netop udgivet en rapport, der smider et godt stykke malurt i det amerikanske bæger. 

I rapporten kritiseres den store ulighed i USA i skarpe vendinger og FN’s særlige udsending Philip Alston frygter, at skattereformen kun vil bidrage til den øgede ulighed.

I sin rapport skriver Alston:

- Den foreslåede skattereform vil gøre USA til det mest ulige samfund i verden og vil øge den allerede store forskel mellem USA's rigeste ene procent og de fattigste 50 procent markant.

Det skyldes blandt andet, at skattereformen finansieres med en beskæring i flere velfærdsydelser, argumenterer han.

- Konsekvenserne vil være store for dem, der i dag modtager sociale ydelser. Den amerikanske drøm er med hastige skridt på vej til at blive den amerikanske illusion, eftersom USA nu er det land med den svageste sociale mobilitet af samtlige rige lande, skriver Philip Alston i rapporten, der kan læses her.

Ifølge de seneste tal lever 12,6 procent af USA's indbyggere i fattigdom. Det svarer til 40,6 millioner mennesker. 

Præsident Trump har krævet, at loven om den nye skattereform ligger til underskrivelse på hans bord inden den 25. december.