Deres hjem brændte som en tændstik - seks måneder efter mangler de fleste tag over hovedet

Et halvt år efter en af de værste højhusbrande i britisk historie, mangler mange stadig en permanent genhusning og svar på, hvem der har ansvaret.

Det er seks måneder siden, at højhuset Grenfell Tower i London brød i brand, og 71 personer mistede livet.

Endnu flere mistede deres hjem og ejendele. Den undersøgelseskommission, som regeringen nedsatte for at undersøge branden til bunds, tager torsdag hul på de indledende høringer.

Avisen The Guardian har talt med folk i området omkring Grenfell Tower, som er frustrerede over processen og mistroiske over for den pensionerede dommer, Sir Martin Moore-Bick, der er sat i spidsen for kommissionen.

- Jeg har ingen tiltro til noget, siger Ishmael Francis-Murray, nabo til Grenfell-højhuset.

- Vi har tabt allerede. Han (Sir Martin Moore-Bick, red.) er ikke noget for os, lyder det videre til The Guardian.

Det, som Ishmael Francis-Murray giver udtryk for, er, at nogle pårørende og overlevende ikke stoler på, at den pensionerede dommer, Moore-Bick, en mand fra overklassen, kan forstå eller sætte sig ind i, hvordan det er at leve i et socialt boligbyggeri og, for nogle af beboernes vedkommende, på kanten af samfundet.

I sidste uge blev der sat gang i en online underskriftsindsamling, der skal råbe politikerne op. Ifølge avisen The Evening Standard er det pårørende til 50 af ofrene, som står bag underskriftsindsamlingen, der har til formål at "genoprette tilliden" til Grenfell-kommissionen. I underskriftsindsamlingen, der er blevet delt på de sociale medier af blandt andre popstjernen Adele, står, at man ønsker, at kommissionen ikke bliver ledet af den pensionerede dommer alene, men af et panel af medlemmer med "en relevant baggrund, ekspertise, erfaring og forståelse for de udfordringer, ofrene står i".

Den pensionerede dommer sagde i en indledende tale i kommissionen i september, at hans undersøgelse, der vil munde ud i en rapport til påske 2018, vil give svar på det afgørende spørgsmål; hvordan en sådan katastrofe kunne finde sted i det 21. århundredes London. Han understregede ligeledes, at rapporten vil være "åben, transparent og fair", således at man "når frem til sandheden så hurtigt som muligt".

Kommune: Genhusningen en større udfordring end forventet

En anden frustration, der gør sig gældende blandt nogle, er, at hovedparten af de overlevende her et halvt år efter tragedien ikke har fået et nyt permanent hjem. Ifølge BBC siger en Grenfell-beboergruppe, at kun 42 ud af de 208 familier, der har haft behov for genhusning, er blevet indkvarteret permanent. Det vil sige, at langt de fleste stadig er midlertidigt indkvarteret på for eksempel hoteller.

Seks måneder senere er der stadig frustration blandt mange beboere i området, fordi der mangler genhusning, og vigtigst af alt, svar på, hvordan det kunne gå så galt.
Seks måneder senere er der stadig frustration blandt mange beboere i området, fordi der mangler genhusning, og vigtigst af alt, svar på, hvordan det kunne gå så galt. Foto: ANDY RAIN / Scanpix Denmark

Det er velhaverkommunen Kensington og Chelsea, der står for genhusningen af de overlevende. I denne uge siger byrådsmedlem Elisabeth Campbell i et interview med BBC, at genhusningen har været en større udfordring end forventet, men at kommunen er i færd med at opkøbe boliger i en hastighed, der svarer til to om dagen, og at man gør, hvad man kan for at hjælpe alle. Campbell siger dog også til BBC, at hun er "ked af, at der er nogle beboere, der kommer til at fejre jul i et hotelværelse", og at hun ærgrer sig over, men har forståelse for, den manglende tillid, der hersker mellem beboere fra Grenfell og kommunen.

Oppositionsleder Jeremy Corbyn kalder det en "skændsel", at flertallet af beboerne fra Grenfell-højhuset endnu ikke har fået et nyt hjem, og at sociale boligbyggerier landet over stadig ikke er blevet gjort mere sikre.

- Grenfell var en menneskelig katastrofe, der kunne have været undgået. Regeringen må handle nu for at forhindre, at noget lignende sker igen, siger han i en ny udtalelse.

Six months after the Grenfell Tower fire and survivors are still being failed. We need answers from the Government and we need action.

Posted by Jeremy Corbyn on Monday, December 11, 2017

Kan kommunen stilles til ansvar?

I denne uge er det også kommet frem, at den uafhængige offentlige institution, The Equality and Human Rights Commission (Ligestillings og Menneskerettighedskommissionen, red.), vil undersøge, om Kensington og Chelsea kommune kan stilles til ansvar for katastrofen.

Branden i Grenfell Tower, et socialt boligbyggeri, der ligger i udkanten af en rig London-bydel, kostede 71 mennesker livet
Branden i Grenfell Tower, et socialt boligbyggeri, der ligger i udkanten af en rig London-bydel, kostede 71 mennesker livet Foto: STRINGER / Scanpix Denmark

Til avisen The Observer siger menneskerettighedsorganisationens formand, David Isaac:

- Vi mener, at menneskerettighedsdimensionen i Grenfell-højhuset er helt afgørende og lige nu helt overset.

Han fortsætter:

- Grenfell er for de fleste i dette land (…) helt afgørende i forhold til, hvordan vi ser på ulighed.

Denne nye undersøgelse vil specifikt se på, om Kensington og Chelsea kommune, der ejede Grenfell-højhuset, har fejlet i sin pligt til at beskytte menneskeliv og tilbyde beboere sikre boliger.

Branden i det 24 etager høje Grenfell-højhus spredte sig med lynets hast den 14. juni i år, angiveligt fordi bygningen kort tid forinden var blevet beklædt med et brandbart materiale.

Ishmael Francis-Murray siger til The Guardian:

- Ingen forstår, hvor vrede vi er, og de forstår ikke, hvad det har krævet af os, at vreden ikke er sluppet løs. Folk forstår ikke, at vi har set 71 mennesker dø.