Londons bedste restaurant findes slet ikke

Med et simpelt fupnummer er det lykkedes en britisk skribent at gøre en fiktiv restaurant til Londons bedst anmeldte spisested på Tripadvisor.

Den lille, eksklusive restaurant The Shed at Dulwich er Londons bedste sted at spise.

Hvis man vel at mærke skal tro på Tripadvisor, der samler brugeranmeldelser af spisesteder over hele verden.

Men det skal man ikke.

The Shed at Dulwich kan nemlig ikke være Londons bedste restaurant af den simple grund, at den aldrig har eksisteret.

Den er et fantasifoster, udtænkt af den britiske journalist Oobah Butler fra magasinet Vice for at bevise, at massevis af falske anmeldelser kunne give en fiktiv restaurant et helt ufortjent godt ry – uden at Tripadvisor ville gøre noget for at kontrollere de falske anmeldelser.

Oobah Butler skriver selv i Vice, at ideen opstod, fordi han tidligere havde arbejdet for forskellige London-restauranter med at skrive falske, positive anmeldelser til Tripadvisor.

- Restaurant-indehavere betalte mig 10 pund, og så skrev jeg en positiv anmeldelse af deres restaurant, selv om jeg aldrig havde spist der i virkeligheden. Det overbeviste mig om, at Tripadvisor var en falsk virkelighed – at disse måltider aldrig fandt sted i virkeligheden. At anmeldelserne var skrevet af andre mennesker som mig, skriver Oobah Butler i Vice.

Venstre fod med spejlæg

Han grundlagde sin fiktive restaurant med en hjemmeside, der beskrev ’The Shed’ som et lille eksklusivt spisested, hvor man kun kunne få bord efter foregående aftale.

Hjemmesiden blev illustreret af flotte kunstfotos af restaurantens gastronomi, smukt arrangeret på tallerkenerne. I virkeligheden var de delikate retter sat sammen af opvasketaps, maling og barberskum, pyntet op med peberkorn og kaffebønner.

En særlig elegant middagsret var i virkeligheden forfatterens venstre fod, dekorativt anbragt på en hvid tallerken, pyntet med et spejlæg og en dusk persille.

Fra nummer 18.149 til toppen

Så begyndte han at skrive rosende anmeldelser til Tripadvisor. På dag et var ’The Shed’ placeret allernederst på Tripadvisors rangliste som nummer 18.149.

Men en stadig strøm af overstrømmende anmeldelser sendte Oobah Butlers restaurant op ad ranglisten, og den 1. november lykkedes det så: ’The Shed’ fik en mail fra Tripadvisor med besked om, at man nu var Londons bedst anmeldte restaurant.

Samtidigt var bordbestillinger begyndt at strømme ind fra hele verden. Firmaer var begyndt at sende restauranten eksklusive vareprøver. Oobah Butler fik travlt med at holde kunderne væk ved at opfinde historier om, at alle borde var optaget mindst seks uger frem. Så begyndte kunderne i stedet at bestille bord til 70-årsfødselsdage og familiefester år frem i tiden.

- Jeg begynder at forstå, hvad der foregår. Meldingerne om "alt besat", manglen på en konkret adresse og stedets generelle eksklusivitet er så lokkende, at folk ikke kan bevare fornuften. De kigger på billederne af min fodsål og savler, skriver Oobah Butler i Vice.

Ikke fra den virkelige verden

Tripadviser forsikrer på sin hjemmeside, at man "bruger betydelig tid og ressourcer på at sikre, at Tripadvisors indhold afspejler virkelige rejsendes virkelige oplevelser".

Konfronteret med Oobah Butlers succes med at skabe Londons bedst anmeldte restaurant skriver Tripadvisor i et svar:

- Generelt er de eneste mennesker, der kunne finde på at skabe falske vurderinger af restauranter, journalister, der forsøger at teste os. Eftersom der i den virkelige verden ikke er nogen som helst grund til, at man skulle skabe en falsk restaurant, så er det ikke et problem i vores verden. Derfor er denne ’test’ ikke et eksempel fra den virkelige verden.