BLOG: Tredje gang blev lykkens gang for Trump - for nu

16x9
Højesteretten i USA har godkendt Trumps indrejseforbud. Foto: Brian Snyder / Scanpix Denmark

BLOG: Tredje gang er som bekendt lykkens gang. Dette gamle ordsprog gjorde sig også gældende med hensyn til præsident Trumps indrejseforbud.

Efter at to tidligere udgaver af præsidentens indrejseforbud blev delvist blokeret af føderale domstole, afgjorde den amerikanske Højesteret mandag, at den tredje udgave af Trumps indrejseforbud nu kan håndhæves fuldt ud. En stor sejr for præsident Trump.

Her er det dog i samme åndedrag vigtigt at pointere, at debatten om præsident Trumps indrejseforbud på trods af gårsdagens afgørelse langt fra er afsluttet. Hverken politisk eller juridisk.

Højesterets afgørelse bebuder konkret, at indrejseforbuddet nu kan håndhæves fuldt ud, mens man i lavere retsinstanser tager stilling til de appelsager, der stadig verserer i føderale domstole i blandt andet San Francisco og Richmond, Virginia.

Højesteretten har med andre ord ikke definitivt taget stilling til, hvorvidt den tredje udgave af Trumps indrejseforbud er lovligt.

En succesrig uge

Det kan ikke udelukkes, at Højesteretten igen skal tage stilling til lovligheden af indrejseforbuddet. Men gårsdagens afgørelse indikerer, at Trumps indrejseforbud har gode chancer i en eventuel ny højesteretsdom.

Præsident Trump har altså vundet en signifikant om end midlertidig sejr på immigrationsområdet.

Gårsdagens gode nyhed for Trump cementerer det, man må kalde præsident Trumps hidtil mest succesrige uge som præsident. Udover at Højesteretten - foreløbigt - har blåstemplet Trumps indrejseforbud, er præsidentens skattereform godt på vej efter den succesrige afstemning i Senatet i fredags, og ved valget til Senatet i Alabama er momentum vendt til republikaneren Roy Moores fordel igen en uge før valget, efter Trump kastede sin støtte bag den skandaleramte Moore. Derudover er præsidentens approval ratings for første gang siden slutningen af september kravlet op på 40 procent, om end dette fortsat er lavt set i en historisk kontekst, og den amerikanske økonomi og aktiemarkedet præsterer fortsat fine væksttal.

Hvorvidt den gode uge kan blive til en god måned og måske endda et kvartal er selvfølgelig for tidligt at spå om.

Men det kan ikke overvurderes, hvor meget det betyder for præsident Trump, at hans største succeser falder inden for de to områder immigrationspolitik og økonomien. Det var her, Trump stod stærkt i vælgernes øjne og var med til at sikre ham valgsejren i fjor.

Og mon ikke lige præcis de to områder også bliver fundamentalt afgørende, hvis Donald Trump som forventet skal genvælges om tre år?