Kommentar: Hvis Trump har skrevet dette tweet, kan han have givet sig selv dødskysset

16x9
Michael Flynn ses her bag Donald Trump ved et møde i december sidste år. Foto: Carlos Barria / Scanpix Denmark

Kommentar: Præsidenten illustrerede atter, hvordan han med sine tweets til tider påfører sig selv politiske og juridiske hovedpiner.

Det omtalte tweet er Trumps udlægning af forløbet, der førte til fyringen af hans tidligere sikkerhedsrådgiver og nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der i fredags erklærede sig skyldig i at have løjet over for FBI og nu har valgt at sammenarbejde med den særlige anklager.

En udlægning, der modsat Trumps tidligere udsagn åbner op for fortolkningen, at præsidenten var orienteret om, at Flynn havde løjet over for FBI, for derefter at lægge pres på FBI-chef James Comey i et forsøg på at lukke forbundspolitiets Flynn-undersøgelse.

- Jeg var nødt til at fyre general Flynn, fordi han løj over for vicepræsidenten og FBI. Han har erklæret sig skyldig i disse løgne. Det er en skam, for hans handlinger i overgangsperioden var lovlige. Der var intet at skjule, skrev præsident Trump lørdag på Twitter.

Eller rettere sagt, tweetet blev sendt fra Donald Trumps personlige Twitterkonto, men anonyme kilder i Det Hvide Hus har siden påstået, at det var Trumps advokat, John Dowd, der formulerede tweetet. Hvorvidt dette er korrekt, og hvem der endte med at publicere tweetet, er i skrivende stund ikke blevet bekræftet. Indlægget er derfor skrevet med dette forbehold in mente.

Når det forbehold er taget, er det nødvendigt at genopfriske forløbet omkring Flynns fyring som national sikkerhedsrådgiver den 13. februar efter bare 24 dage på posten, for at kunne forstå, hvorfor tweetet roder Trump ud i politiske og juridiske problemer.

Den officielle udlægning har hidtil været, at Flynn blev tvunget til at gå af efter at have misinformeret vicepræsident Mike Pence om sine samtaler med den russiske ambassadør Sergej Kislyak i december sidste år. Som præsident Trump sagde under et pressemøde den 16. februar, tre dage efter Flynns fyring: "Jeg fyrede ham på grund af det, han sagde til Mike Pence. Det er meget simpelt."

Intet ord om Flynns falske vidneudsagn over for FBI på dette tidspunkt. Flynns falske vidneudsagn var på daværende tidspunkt heller ikke blevet rapporteret i medierne.

Men lørdag fastholdt præsidenten altså på sin private twitterkonto, at Flynn blev fyret, fordi han havde løjet over for Pence og FBI. Det må - hvis der er tale om en korrekt gengivelse frem for en klodset formulering – betyde, at præsident Trump var vidende om, at Flynn havde løjet under sin FBI-afhøring den 24. januar, da han fyrede ham den 13. februar.

Dette forløb bliver bakket op af, at den daværende fungerende justitsminister Sally Yates den 26. og 27. januar orienterede Det Hvide Hus om, at Flynn havde løjet om indholdet af sine samtaler med den russiske ambassadør tilbage i december. Præsidentens daværende talsmand, Sean Spicer, bekræftede selvsamme dag over for pressen, at præsident Trump var blevet orienteret om Flynns usandheder. Alligevel fyrede Trump først Flynn 17 dage senere.

At Trump to måneder senere i slutningen af marts på Twitter støttede sin tidligere rådgivers krav om immunitet og dermed beskyttelse mod en eventuel retsforfølgelse, forekommer i lyset af de nye oplysninger også noget speget. Det samme gør sig gældende for præsidentens daværende karakteristik af Flynn-undersøgelsen som en "heksejagt", når nu Trump åbenbart var velvidende om, at Flynn havde begået en kriminel handling ved at lyve over for FBI.

Alt dette leder os hen mod det store spørgsmål i den her sag.

Hvis præsident Trump vidste, at Michael Flynn havde løjet over for FBI, da han fyrede ham den 13. februar, hvorfor bad han så den daværende FBI-chef James Comey om at lukke FBI`s Flynn-undersøgelse den næste dag under et møde i Det Hvide Hus?

At præsident Trump prøvede at få den daværende FBI-chef Comey til at lukke Flynn-undersøgelsen den 14. februar, har Comey detaljeret fremlagt den 8. juni under en vidneerklæring under ed i Kongressen (en måned efter Trump have fået ham fyret som FBI-chef).

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at Comey talte usandt under ed om samtalen med Trump den 14. februar i Det Hvide Hus. Præsident Trump påstår i hvert fald, at dette er tilfældet. Så også dette forbehold skal med her.

Men uagtet alle disse forbehold vil det spørgsmål, der har fanget den særlige anklagers opmærksomhed nu være, hvorfor præsident Trump potentielt ville forhindre rettens gang ved at blande sig i en igangværende FBI-undersøgelse åbenbart velvidende om, at hans nationale sikkerhedsrådgiver havde begået en kriminel handling ved at lyve over for FBI.

Forud venter stormfulde tider for præsident Trump og hans inderkreds. Eller som man siger i Game of Thrones universet: "Brace yourself, winter is coming."