Ny tysk regering har lange udsigter

Et politisk magtvakuum er opstået i Tyskland, hvor nye koalitionsforhandlinger kan trække ud.

Den 24. september valgte den tyske befolkning de politikere, der skal lede landet de næste fire år.

Men her, mere end to måneder senere, har de ledende politikere stadig ikke fundet sammen om en regering.

Der er tale om et opbrud i tysk politisk. Man er vant til koalitioner. Man er ikke vant til, at de bryder sammen

Ulla Terkelsen

I sidste uge trak det liberale parti, FDP, med formand Christian Lindner i spidsen, sig fra koalitionsforhandlingerne med kansler Angela Merkels CDU, søsterpartiet CSU og partiet De Grønne.

- Der er tale om et opbrud i tysk politisk. Man er vant til koalitioner. Man er ikke vant til, at de bryder sammen, som vi så i sidste uge, siger TV2s korrespondent, Ulla Terkelsen.

FDP's Christian Lindner forlader præsidentboligen efter et møde med præsident Frank-Walter Steinmeier den 21. november.
FDP's Christian Lindner forlader præsidentboligen efter et møde med præsident Frank-Walter Steinmeier den 21. november. Foto: CLEMENS BILAN / Scanpix Denmark

Dermed står Merkel foran en ny udfordring: Regeringsforhandlinger med socialdemokraterne i SPD, som indtil i sidste uge kategorisk afviste at gå med i en koalition. Men de forhandlinger begynder først, når parterne er enige om, hvordan der skal forhandles.

- Det er rigtigt nok, at de vil forhandle om eventuelle koalitionsforhandlinger. Men først skal de indledende forhandlinger lykkes, siger Ulla Terkelsen.

Og det er langt fra sikkert, det vil gå glat. For SPD har en række krav til et muligt samarbejde, og de kræver indrømmelser fra de borgerlige partier.

- Om de forhandlinger lykkes, ved vi ikke. Men hvis de lykkes, skal resultatet til urafstemning hos de socialdemokratiske partimedlemmer i SPD, og så skal de sige ok, ellers er vi tilbage, hvor vi startede; uden en tysk regering, siger Ulla Terkelsen.

Hun understreger, at der også stadig er to andre muligheder, nemlig et nyvalg eller en mindretalsregering.

Kansler Angela Merkel efter møde med den tyske præsident, efter at koalitionsforhandlingerne brød sammen.
Kansler Angela Merkel efter møde med den tyske præsident, efter at koalitionsforhandlingerne brød sammen. Foto: JOHN MACDOUGALL / Scanpix Denmark

Samarbejde over midten

Men fokus hos CDU er i første omgang et koalitionssamarbejde med SPD – ligesom i de forgangne fire år.

Derfor mødtes Merkels parti CDU i går til et krisemøde, hvor partiet enstemmigt blev enige om at gå efter en såkaldt storkoalition med socialdemokraterne i SPD.

Socialdemokraternes leder Martin Schulz har gentagne gange sagt, at partiet ikke vil danne regering med Merkels CDU, men nu har han indikeret, at han er åben for dialog.

Angela Merkel fra CDU og Martin Schulz fra SPD skal forsøge at få enderne til at mødes.
Angela Merkel fra CDU og Martin Schulz fra SPD skal forsøge at få enderne til at mødes. Foto: EMMANUEL DUNAND / Scanpix Denmark

Ulla Terkelsen fortæller, at de politiske strømninger i SPD trækker partiet mod venstre, og det stiller krav til partilederen inden forhandlingerne.

- De vil have en masse sociale indrømmelser. Der er nogen, der vil have de private sygeforsikringsordninger afskaffet, der er nogen, der vil have sundhedssektoren reformeret, der er nogen, der vil have en masse flere penge til uddannelse. Det er venstreorienterede mærkesager, forklarer Ulla Terkelsen.

Og modsætningerne mellem SPD og CDU kan vise sig at koste for begge parter.

- De ved godt, at med de ”prislapper” fra SPD, kan det blive noget dyrt for CDU, siger formand for Det Udenrigspolitiske Selskab, Lykke Friis, der følger tysk politik tæt.

Men ifølge hende er der også en erkendelse i CDU af, at der er et skel i det tyske samfund, og at der er sociale problemer, der skal adresseres.

- Så på den måde er det ikke sådan, at der er et krav, hvor CDU fra starten af siger; ”Det kan I godt glemme alt om”, siger Lykke Friis.

- Men selvfølgelig vil CDU hele tiden sige til SPD; ”Pas nu på med jeres overbudspolitik, for var det ikke jer, der fik det dårligste valg nogensinde i historien, nemlig 20 procent af stemmerne”, fortsætter Lykke Friis.

Puster til udviklingen

Til trods for at CDU/CSU og SPD har mandater nok til et flertal i den tyske bundesdag, fik de store partier en øretæve til valget.

De tyske vælgere stemte i stor stil på partierne på fløjene: De Grønne, FDP, Die Linke og ikke mindst det højrenationale Alternative für Deutschland.

Men meget tyder altså på, at alle de partier holdes uden for indflydelse i endnu en regeringsperiode. Den udvikling vil formentlig føre til endnu mere utilfredshed med tingenes tilstand i Tyskland, skriver den politiske analytiker Wolfgang Münchau fra Financial Times.

- De tre store regeringspartier (CDU, CSU og SPD) tabte 14 procent af stemmerne i valget. De skal ikke lade som om det ikke skete, skriver Wolfgang Münchau.

- Hvad, vi ser i Tyskland, er det centrum-liberale demokrati, der fejler.  Hvis ‘demokratiets vogtere’ tænker mere på at redde deres egne partier, åbner de porten for politikere som Hr. Lindner fra FDP. Tyskland havde ikke politiske gamblere som ham før. Det har de nu, skriver Münchau.

Grundighed frem for hastighed

For Angela Merkel og Martin Schulz i CDU og SPD ligger fokus utvivlsomt på at få enderne til at mødes i deres fælles forhandlinger.

I formiddag kunne Julia Klöckner, der er et ledende medlem af Angela Merkels CDU-parti, fortælle den tyske Tv-station ARD, at selve koalitionsforhandlingerne med SPD indledes i begyndelsen af næste år.

- Grundighed er vigtigere end hastighed, siger Julia Klöckner.

Dermed tyder meget på, at Tyskland først får en ny regering til foråret.