Merkels CDU går efter at danne regering med socialdemokrater

16x9
Ledere fra Angela Merkels parti, CDU, blev sent søndag enige om at gå efter en koalition med socialdemokraterne i SPD. Foto: BERND WUSTNECK / Scanpix Denmark

Efter et møde i CDU siger ministerpræsidenten i Slesvig-Holsten, at partiet vil prioritere samtaler med SPD.

Efter et fire timer langt møde i Berlin søndag aften er ledere fra den tyske forbundskansler Angela Merkels kristendemokratiske parti, CDU, enstemmigt blevet enige om at gå efter en såkaldt storkoalition med socialdemokraterne i SPD for at bryde et politisk dødvande i landet.

Mødet søndag fandt sted en uge efter et sammenbrud i forhandlinger om en regeringskoalition med De Grønne og FDP.

SPD under pres 

Sammenbruddet i sidste uge har sat SPD under et voksende pres for at indgå i en storkoalition med CDU og CDU's bayerske søsterparti, CSU.

CDU vandt valget 24. september. Men koalitionspartneren SPD led et ventet nederlag, og socialdemokraternes leder, Martin Schulz, meddelte klart, at partiet ikke igen vil gå i regering. Siden har han dog indikeret, at han er åben for dialog.

Efter søndagens møde siger ministerpræsident i Slesvig-Holsten Daniel Günther, at der er stor enighed inden for CDU om at prioritere samtaler med SPD.

Fraråder samme koalition

Han siger samtidig, at hans parti er optimistisk omkring, at forhandlingerne kan lykkes.

Omvendt siger fungerende udenrigsminister og tidligere leder af SPD Sigmar Gabriel, at en gentagelse af CDU/CSU/SPD-koalitionen - som i så fald ville være den tredje af sin slags under Merkel - vil være alt andet end en sikker vej ud af krisen.

/ritzau/dpa