KOMMENTAR: Trump støtter manden alle hader - men vil ikke nævne hans navn

16x9
Trump støtter Roy Moore, men vil ikke nævne hans navn. Foto: MARK WILSON / Scanpix Denmark

KOMMENTAR: Trump spiller højt politisk spil ved at støtte en kandidat, der anklages for lang række overgreb på mindreårige.

Forholdet mellem præsident Donald Trump og den republikanske kandidat i Alabama, Roy Moore, har i længere tid været af den mere akavede slags.

I republikanernes primærvalg tilbage i september havde Trump støttet Moores modkandidat, Luther Strange, i et forsøg på at please det republikanske etablissement. At Strange tabte til Moore kunne i den sammenhæng kategoriseres som en mindre krigsskade for præsidenten. Alabama er en solid republikansk bastion, så for Trump kunne det godt ende med at blive en fordel, at anti-etablissementkandidaten Moore havde trukket sig sejrrigt ud af primærvalget.

Men så kom den 9. november.

Det var her Leigh Corfman, som den første af nu seks kvinder, anklagede Roy Moore for at have forsøgt at indlede et forhold kvinderne der dengang var teenagere, mens Moore var i begyndelsen af 30'erne. Sidenhen har yderligere to kvinder beskyldt Moore for overgreb og krænkelser.

Anklagerne har med altovervejende sandsynlighed vendt valgkampen i Alabama på hovedet. Moore har sidenhen mistet næsten ti procentpoints opbakning i meningsmålingerne, så der nu er dødt løb mellem ham og den demokratiske udfordrer, Doug Jones.

Det skred, der foregår i Alabama efter anklagerne mod Roy Moore kom frem, kan føre til et historisk valgresultat den 12. december. Alabama har ikke valgt en demokratisk senator i 25 år og har stemt republikansk ved alle præsidentvalg de seneste 40 år. Så sent som sidste år vandt Trump staten med næsten 28 procentpoint over Hillary Clinton.

Måske er det derfor, at præsident Trump har besluttet sig for at kaste sin halvlunkne støtte bag Moore i forhåbning om at forhindre et republikansk nederlag i Alabama. Halvlunken i den forstand, at Trump har valgt ikke at støtte Moore ved navn og heller ikke kommer til at føre valgkamp for Moore. Men Trump har indirekte valgt at støtte Moore ved i en række tweets at påpege, hvor forfærdeligt det i hans øjne ville være, hvis Moores demokratiske modstander Jones vandt valget. Underforstået: stem på Roy Moore for at forhindre en Jones sejr.

Trumps halvlunkne støtte går imod den republikanske top i Kongressen, hvor både Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, og formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, har opfordret Moore til at trække sig som kandidat. Den republikanske partitop har ydermere truet Moore med at ekskludere ham, skulle han gå hen og vinde valget. Slutteligt har den republikanske nationalkomité også trukket sin økonomiske støtte til Moore, som nu kun støttes af det lokale republikanske parti i Alabama.

Og så altså af USA's præsident.

Trumps kalkulation synes at være, at et nederlag til Moore ville besværliggøre gennemførelsen af hans i forvejen vingeskudte, politiske agenda i Senatet, hvor republikanerne kun har et spinkelt to-stemmers flertal.

Der ville i så fald være tale om en lokumskold analyse fra Trump. Og præsidentens popularitet blandt republikanske vælgere i Alabama i betragtning, kan Trumps støtte vise sig at gøre den afgørende forskel til Moores fordel på valgdagen.

Men spørgsmålet er, om det i så fald ikke ville have været en meget dyrt købt sejr.