Trump vil frigive tusindvis af hemmelige dokumenter om Kennedy-mordet

Selvom flere myndigheder fraråder præsidenten det, vil Donald Trump ikke forlænge hemmelighedsstempling.

Donald Trump vil - som USA's præsident - tillade, at tusindvis af hidtil hemmeligstemplede dokumenter forbundet til mordet på John F. Kennedy bliver frigivet.

Sådan skriver han på Twitter. 

De mere end 50 år gamle dokumenter skulle efter planen frigives fra landets nationale arkiver inden den 26. oktober, men flere myndigheder - herunder medlemmer af præsidentens eget nationale sikkerhedsråd - har rådet Donald Trump til at udskyde den deadline.

Sådan ser det imidlertid ikke ud til at blive.

- Jeg vil som præsident tillade at åbne de længe blokerede og klassificerede JFK-filer, skriver præsidenten, som dermed ser ud til at have besluttet sig for ikke at forlænge den tidsfrist som en 25 år gammel lov har sat for offentliggørelsen af dokumenterne.

Lov tvinger Trump til at tage beslutning

Ifølge loven, som den amerikanske kongres vedtog i 1992 - og daværende præsident George H.W. Bush underskrev samme år - skulle de mere end 3600 dokumenter gøres offentlige inden for 25 år efter lovens vedtagelse.

Selvom det ikke står fuldstændig klart ud fra præsidentens tweet, hvorvidt Donald Trump vil offentliggøre alle dokumenter eller kun et udvalg, så mener flere kilder i efterretningstjenesterne, som The Washington Post har været i kontakt med, at præsidenten i stedet bør udskyde offentliggørelsen.

Til samme avis siger eksperter i Kennedy-mordet, at de ikke forestiller sig, den sidste bunke dokumenter vil bringe afgørende nye detaljer frem om snigmordet.

Trump får ros for beslutning

Alligevel roser flere politiske kommentatorer og amerikanske journalister Donald Trumps beslutning om at overholde lovens deadline og frigive dokumenterne. 

Blandt andet skriver CNN's Washington-korrespondent Jake Tapper, at han synes præsidentens beslutning er "god for gennemsigtigheden" i sagen.

Også forfatteren Phil Shenon, som skrev en bog om den kommission, der undersøgte Kennedy-mordet, er tilfreds med præsident Trumps beslutning.

Det er klogt af Trump at signalere åbenhed, når det gælder tidligere hemmeligstemplede dokumenter. Det viser hans vilje til at give amerikanerne lov til at se regeringsapparatet efter i kortene. Trump blev lige præcis valgt på løftet om at give magten tilbage til folket. 
Når det er sagt, skal vi ikke juble, før vi ser, om det så rent faktisk sker. Trump siger, at han ikke vil offentliggøre resten af dokumenterne, hvis ministerier eller styrelser kommer med begrundede indvendinger for ikke at gøre det. Så lad os nu se, om ikke CIA eller FBI får stoppet den fuldstændige offentliggørelse.

Vil frigive mest mulig data

Tidligere på ugen lød det i en udtalelse fra Det Hvide Hus til mediet Politico, at administrationen arbejdede på højtryk på "at sikre, at den størst mulige mængde data kan blive frigivet til offentligheden" inden næste uges deadline.

Det anslås, at der er omkring 3600 hemmeligstemplede dokumenter om skuddrabet, der blev begået af Lee Harvey Oswald den 22. november 1963. 

Der er gennem årene frigivet over to millioner papirer om sagen. Mange af dem blev tilbageholdt af Warren-kommissionen, der undersøgte drabet - og som i 1964 nåede frem til, at Oswald var alene om drabet.