Xi Jinping brugte tre timer lang tale til at lægge en ny kurs for Kina

Præsident kom ikke ind på Nordkorea, da han åbnede partikongres, men Kina kan være på vej med en hårdere kurs mod nabolandet.

Kinas præsident, Xi Jinping, indledte onsdag det kommunistiske partis kongres med at udstikke retningslinjerne for de næste fem års regeringsarbejde.

- Lige nu oplever vi både i og uden for landet store og vanskelige forandringer. Vores land står lige nu med strategisk gode udviklingsmuligheder. Fremtiden ser ekstremt lys ud, men udfordringerne er også ekstremt store, sagde Xi Jingping fra talerstolen.

Omkring 2300 delegerede hørte med i salen, og millioner fulgte bag tv-skærme den næsten tre timer lange tale, som markerede åbningen af den 19. partikongres.

Et stærkere Kina

Partikongressen er den vigtigste politiske begivenhed i verdens næststørste økonomi og afholdes hvert femte år.

Præsidentens tale handlede om at fortsætte kampen for et stærkere Kina. Han kom blandt andet ind på at bekæmpe fattigdom og ulighed i Kina, og målet om at fortsætte den hårde linje over for korruption, som er Xi Jinping mærkesag.

2.300 delegerede fra Kinas elite – toppolitikere, topledere fra kinesiske virksomheder, og generaler fra militæret - deltager i partikongressen..
2.300 delegerede fra Kinas elite – toppolitikere, topledere fra kinesiske virksomheder, og generaler fra militæret - deltager i partikongressen.. Foto: Aly Song / Scanpix Denmark

Men selvom talen var lang, blev den som forventet ikke speciel konkret.

- Alle kammerater bør være fremadskuende, selv i fredstid berede sig på fare og være klar til forandring og fornyelse og undgå at stivne og stoppe. I stedet bør vi forene og lede alle mennesker i Kina, så vi kan skabe et velstående samfund, der fører til en stor sejr for den kinesiske form for socialisme, lød det blandt andet fra Xi Jingping.

Heller ikke på det udenrigspolitiske blev præsidenten specifik. Spændingerne i verden som følge af nabolandet Nordkorea gentagne missiltests kom han ikke ind på.

Hårdere kurs overfor Nordkorea

Det var heller ikke ventet, da man i partiet har lagt låg på emnet forud for partikongressen.

Men noget tyder på, at vi kommer til at se en hårdere kurs fra Kina over for Nordkorea, så snart kongressen er ovre. Det fortæller journalist, forfatter og Kina-kender Christina Boutrup.

- Der er faktisk rigtig mange af de højtstående politikere, som er rigtig trætte af den her fremturen fra Nordkorea og mener, at Kina har alt for meget at tabe ved at være så venligstemt over for Kina, siger hun til TV 2.

Partikongressen varer fra den 18. til den 24. oktober. I år er den særlig interessant, fordi mere end halvdelen af Kinas øverste ledere skal skiftes ud, da de falder for den uskrevne aldersgrænse på 68 år. Kongressen ventes dog at genvælge Xi Jinping som leder.

Med Xi Jinping i spidsen får det nye hold ansvaret for at styre et land, der har 1,4 milliarder indbyggere, og i løbet af tre til fem år forventes at overhale USA som verdens største økonomi.

Det kommunistiske parti har regeret Kina siden 1949 og har 89 millioner medlemmer.

Fem spørgsmål og svar om den kinesiske kongres

Hvad er formålet med partikongressen?

Partikongressen og det efterfølgende møde i centralkomitéen bliver afholdt hvert femte år, og det er den vigtigste politiske begivenhed i Kina. Det er her landets nye ledere bliver udpeget og præsenteret for offentligheden, og den politiske kurs bliver understreget.  
Samtidig bekræftes partiets vigtighed – både internt over for medlemmerne, men også overfor den kinesiske befolkning. 

Hvem deltager?

2.300 delegerede fra Kinas elite – toppolitikere, topledere fra kinesiske virksomheder, og generaler fra militæret.

Hvem er på ”valg”?

Ca. halvdelen af centralkomitéen på 205 medlemmer skal udskiftes, og der skal vælges et nyt politbureau på 25 medlemmer. Desuden skal op mod fem-seks ud af de syv mest magtfulde mænd i Kina udskiftes, når der skal udpeges nye medlemmer til politbureauets stående udvalg. Kun kommunistpartiets generalsekretær og præsident Xi Jinping er sikret en plads.

Hvordan foregår ”valget”?

De 2.300 delegerede har én stemme hver og vælger de ca. 200 medlemmer og mere end 100 suppleanter til centralkomitéen, som derefter vælger de 25 medlemmer af politbureauet. Stemmerne giver en pejling om, hvilke politikere der er mest populære, men det er langt fra et demokratisk valg. Mange af de vigtigste beslutninger er angiveligt truffet på forhånd under intense magtkampe helt frem til partikongressen. Sandsynligvis under kyndig vejledning fra tidligere præsidenter og andre magtfulde politikere, der efter sigende har stor indflydelse, selvom de ikke har nogle reelle beføjelser.

Hvilken indflydelse har almindelige kinesere?

Almindelige kinesere ved lige så lidt om beslutningsprocessen i kinesisk politik som alle andre udenforstående, og de har ingen indflydelse på, hvem der bliver valgt. Men den følsomme politiske begivenhed påvirker i høj grad, hvad der siges og skrives i kinesiske medier, og menneskerettighedsforkæmpere og andre regeringskritikere bliver sendt på tvungen ferie langt fra hovedstaden, så de ikke kan forstyrre glansbilledet af Kinas kommunistparti.
Til gengæld kan borgerne i Beijing se frem til nogle dejlige dage med ren luft, for de kinesiske myndigheder sørger altid for, at de mest forurenende kulkraftværker lukker ned i forbindelse med vigtige begivenheder, hvor verdenspressen er samlet.