Kilder: Islamisk Stat er fordrevet fra deres hovedstad

Fordrivelsen af terrororganisationen har længe været set som et afgørende skridt i kampen mod kalifatet.

Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) er nu trængt helt ud af deres hovedby Raqqa i Syrien. 

Det oplyser overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Det her er noget, man godt kan tillade sig at kalde endegyldigt i forhold til Islamisk Stat, i hvert fald når man taler territorium.

Rasmus Tantholdt

Syriens Demokratiske Styrker, der udgøres af kurdiske og arabiske krigere og støttes af den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat, har ført an i nedkæmpelsen af IS i området.

Militsfolk fra Syriens Demokratiske Styrker fester i gaderne og råber slogans fra deres biler, siger øjenvidner. På Raqqas stadion har militsen hejst sit flag.

En talsmand for militsen bekræfter oplysningerne fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

- Alting er slut i Raqqa. Vores styrker har vundet kontrol over byen, siger militsens talsmand Talal Sello til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge en observatørgruppe er 3250 personer blevet dræbt under kampene i Raqqa. 1130 af dem var civile, skriver AFP.

Byen har været Islamisk Stats hovedby i det selvudråbte kalifat siden 2014. Den ligger 160 kilometer øst for Aleppo, og ved sidste folketælling boede omkring 220.000 personer i byen. 

- Raqqa har haft helt utroligt stor betydning for Islamisk Stat. Det er herfra, mange beslutninger er blevet truffet. Det her er noget, man godt kan tillade sig at kalde endegyldigt i forhold til Islamisk Stat, i hvert fald når man taler territorium. Det betyder ikke, at de er væk, men kampen kommer til at foregå på en helt anden måde, siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt. 

På ladet af en pickup-truck fejrer SDF-soldater sejren.
På ladet af en pickup-truck fejrer SDF-soldater sejren. Foto: ERIK DE CASTRO / Scanpix Denmark
SDF-soldater hejser et hvidt flag nær det hospital, hvor Islamisk Stat havde kommandocentral i Raqqa.
SDF-soldater hejser et hvidt flag nær det hospital, hvor Islamisk Stat havde kommandocentral i Raqqa. Foto: ERIK DE CASTRO / Scanpix Denmark
En SDF-soldat holder et 'V-tegn' op for at signalere sejr i byen.
En SDF-soldat holder et 'V-tegn' op for at signalere sejr i byen. Foto: RODI SAID / Scanpix Denmark

Flaget er hejst

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at Syriens Demokratiske Styrker har hejst flaget i det store stadium midt i Raqqa, hvor nogle af de sidste krigere fra Islamisk Stat havde forskanset sig.  

Ifølge nyhedsbureauet AP har amerikansk støttede, kurdiske militser også tilbageerobret et hospital i byen, hvor krigere fra Islamisk Stat havde forskanset sig.

Hospitalet var også Islamisk Stats de facto kommandocentral i Raqqa.

Byen blev stedet, hvor IS blandt andre dræbte formodede tilhængere af det syriske regime. Også byens shiamoskéer og kristne kirker blev ødelagt.

Siden har det været et mål for oprørsgrupper og den internationale koalition at generobre storbyen. I juli begyndte Syriens Demokratiske Styrker at trænge ind i den gamle bydel.