Konservativ leder erklærer sejr ved østrigsk valg

Det højrenationale Frihedspartiet står ifølge prognoserne til 26 procent af stemmerne.

Den 31-årige formand for det konservative ÖVP, Sebastian Kurz, har udråbt sit parti som vinder af det østrigske valg. Han står dermed til at blive Europas yngste regeringsleder.

ÖVP står til at få 31,6 procent af stemmerne. 

Valg i Østrig

Søndag den 16. oktober skal de østrigske borgere vælge landets næste parlament og kansler. 

Meningsmålingerne peger på, at den konservative leder Sebastian Kurz på 31 år bliver landets næste kansler. 

Valget skulle først have fundet sted i 2018, men koalitionen mellem de to store partier - det konservative ÖVP og det socialdemokratiske SPÖ - er brudt sammen.

Det indvandrerkritiske parti FPÖ har for første gang siden år 2000 gode chancer for at blive en del af regeringen. 

Socialdemokraterne står til 26,9 procent, mens det højrenationale Frihedspartiet (FPÖ) ser ud til at få 26 procent af stemmerne.

Dermed bliver Socialdemokraterne det næststørste parti. Partiet stod til 26,2 procent i de første prognoser, lige efter valgstederne lukkede. Frihedspartiet stod her til 26,8.

Det ser derfor ud til, at den siddende socialdemokratiske kansler, Christian Kern, taber kanslerposten.

Stemmeoptælling slut for i aften

Valgstederne lukkede klokken 17, og valgmyndighederne tæller ikke flere stemmer op søndag aften.

Enkelte stemmesteder er endnu ikke optalt, og det vil ske torsdag. De stemmer kan rykke resultatet med op til 0,7 procentpoint, skriver dpa. 

Forhåndsfavoritten Sebastian Kurz ser nu ud til at blive Østrigs yngste kansler nogensinde. Den nuværende udenrigsminister blev integrationsminister allerede som 24-årig. 

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), ønskede tidligere på aftenen Sebastian Kurtz tillykke med valgsejren på Twitter.

Tilfreds Strache

Heinz-Christian Strache, leder af Østrigs Frihedspartiet, er godt tilfreds med, at partiet ved søndagens valg har en fremgang på omkring fem procentpoint og ligger til at blive det tredje største parti. 

Strache har før beskyldt det konservative parti, der ligger til at blive Østrigs største, for at stjæle Frihedspartiets idéer, når det gælder indvandringspolitik. 

- 60 procent af Østrigs befolkning har stemt for Frihedspartiets program, konkluderer han ifølge Reuters i et tv-interview med ORF.

Det liberale parti Neos fik 5,1 procent af stemmerne. Det venstreorienterede liste Pilz 4,3 procent.

Blandt andet De Grønne klarede ikke spærregrænsen.