USA trækker sig ud af Unesco

16x9
USA trækker sig ud af Unesco. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / Scanpix Denmark

USA kritiserer Unesco for at være antiisraelsk. Torsdag har amerikanerne trukket sig fra FN-organisationen.

USA trækker sig ud af Unesco, oplyser det amerikanske udenrigsministerium torsdag.

Udmeldelsen træder i kraft ved årsskiftet.

USA har gentagne gange kritiseret Unesco for at være antiisraelsk.

USA stoppede betalingen til Unesco, efter at FN-organisationen i 2011 lod Palæstina blive medlem.

- Denne beslutning var ikke let og afspejler amerikanske bekymringer over stigende restancer i Unesco, behovet for grundlæggende reformer i organisationen og en fortsat antiisraelsk partiskhed i Unesco, hedder det i en udtalelse fra udenrigsministeriet i Washington.

Vil fortsat bidrag med ekspertise

Selv om USA fra årsskiftet ikke længere er medlem, vil det amerikanske udenrigsministerium alligevel beholde et kontor i Unescos hovedkvarter i Paris.

USA vil som observatør "bidrage med amerikanske synspunkter, perspektiver og ekspertise", meddeler udenrigsministeriet.

Unesco er FN's organisation for uddannelse, videnskab, kultur og information. Organisationen udarbejder blandt andet listen over verdensarv.

Et tab for multilateralismen 

Fra hovedkvarteret i Paris lyder der beklagelse over, at USA nu melder sig ud. 

- Efter at have modtaget officiel besked fra USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, vil jeg som Unescos generaldirektør gerne udtrykke dyb beklagelse over USA's beslutning om at trække sig fra Unesco, siger generaldirektør Irina Bokova i en meddelelse. 

Hun tilføjer, at det er et tab for multilateralismen og for "FN-familien". 

USA og Unesco har mere end nogensinde brug for hinanden, fordi "stigningen i voldelig ekstremisme og terror kalder på nye langsigtede indsatser for fred og sikkerhed," siger Bokova ifølge AP.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at han har givet ordrer til, at Israel gør klar til at følge i USA's fodspor og melde sig ud af Unesco.

- Premierministeren har instrueret udenrigsministeriet i at forberede, at Israel kan trække sig ud af organisationen samme med USA, lyder det i en meddelelse fra Netanyahus kontor.