Skovbrande hærger Californien, mens dødstallet stiger

8.000 brandfolk, 550 brandbiler, 73 helikoptere og over 30 fly forsøger at slukke brandene.

20 voldsomme skovbrande raserer delstaten Californien, og brandene er stadig ikke under kontrol. 

- Lige nu er vinden på vej tilbage, og fugtigheden er på vej ned. Vi er stadig ikke færdige med at slukke brandene i skovene. Det er en meget alvorlig situation, siger Heather Williams, talsperson for det statslige agentur, der er ansvarlig for brandbeskyttelse, til The Guardian.

Dødstallet er natten til fredag steget til 31 personer, skriver amerikanske medier, blandt andet Los Angeles Times, hvilket betyder, at oktobers skovbrandene har kostet flest menneskeliv i delstaten nogensinde. Således overgår skovbrandene også Griffith Park-branden i Los Angeles i 1933, hvor 29 personer blev dræbt.

Adskillige mennesker er kommet til skade, og et antal indbyggere er savnet i dele af det nordlige Californien, der er ramt af brandene. Det siger delstatens brandchef, Ken Pimlott. Han kan ikke sætte et præcist tal på, hvor mange, der er kvæstet eller savnet.

Helikopter forsøger at slukke skovbrand.
Helikopter forsøger at slukke skovbrand. Foto: JOSH EDELSON / Scanpix Denmark

I alt er 20.000 mennesker blevet evakueret, og op mod 3500 huse og virksomheder er brændt ned, oplyser de lokale myndigheder.

Undtagelsestilstand

De fleste af de i alt 17 brande brød ud søndag ved 10-tiden om formiddagen. Politi og brandmyndigheder efterforsker fortsat, hvordan de begyndte, men Pimlott understreger, at brandmandskab lige nu er mest optaget af at redde liv.

Skaderne efter skovbrand i Californien.
Skaderne efter skovbrand i Californien. Foto: SOCIAL MEDIA / Scanpix Denmark

Guvernør Jerry Brown har mandag erklæret undtagelsestilstand i de berørte områder. Han advarer om, at tusindvis af boliger kan være i fare.

Ifølge CNN hjælper 8.000 brandfolk, 550 brandbiler, 73 helikoptere og mere end 30 fly med at slukke brandene i Californien.

Det nuværende dødstal overstiger ildstormen i 1991 i Oakland Hills, hvor 25 mistede livet.

Dele af vinområdet Sonoma er nedbrændt.
Dele af vinområdet Sonoma er nedbrændt. Foto: JUSTIN SULLIVAN / Scanpix Denmark