Festival lukkede efter overgreb - nu er der samlet penge ind til mandefri festival

16x9
Den mandefri festival kommer til at gå under navnet Statement Festival og vil også være åben for transpersoner og non-binære. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Halv million indsamlet til mandefri festival på under en måned. Der er skrevet historie, mener kvinden bag initiativet.

Et tocifret antal meldinger om voldtægt og en lukket festival er nu blevet vendt til noget positivt – i hvert fald for kvinderne.

For på under 30 dage har den svenske komiker og initiativtager Emma Knyckare samlet en halv million svenske kroner sammen til en helt ny festival. En mandefri festival.

- Vi er verdens bedste! Vi har skrevet historie, skriver hun blandt andet på sin Instagram-profil.

A post shared by Här Är Jag (@knyckare) on

De skal lære, hvordan man opfører sig

Idéen fik hun i kølvandet af, at den svenske festival Bråvalla fik nok og lukkede ned efter 11 anmeldelser om voldtægter i år.

Men hændelsen skabte ikke alene debat. For kun et par dage efter, at festivalen Bråvalla smed håndklædet i ringen, var Emma Knyckare klar med et nyt alternativ.

- Hvad tænker I om, at vi laver en festival, hvor mænd ikke er velkomne, som vi kører, indtil ALLE mænd har lært, hvordan man opfører sig? skrev hun dengang på Twitter.

Skabte debat i Danmark

Der var ikke kun i Sverige, at frustrationerne over de mange anmeldelser om voldtægt fik frit løb. Også i Danmark skabte et stigende antal voldtægter på Roskilde Festival debat.

Her nægtede man dog at lade få mennesker ødelægge det for alle.

- Jeg mener ikke, at man skal ramme alle, fordi der er nogle, som ikke kan finde ud af at respektere og overholde grænserne. Til gengæld mener jeg, at man skal arbejde med samtykke og forståelse af grænser, sagde festivalens talskvinde Christina Bilde til Jyllands-Posten

Transpersoner og non-binære er velkomne

For den svenske komiker og radiovært er den mandefri festival netop også et initiativ, der skal skabe tryghed for kvinder. Derfor kommer den til at gå under navnet Statement festival.

Og udover kvinder er den også åben for transpersoner og folk med non-binær kønsforståelse. Det vides dog endnu ikke præcist, hvor og hvornår festivalen kommer til at finde sted. Det skriver svenske DN.

Ifølge indsamlingens egen side er det meningen, at pengene skal gå til at starte en forening, der næste sommer skal være i stand til at afvikle festivalen.

Der kan stadig nå at komme yderligere bidrag, inden den slutter søndag.