Dansk hjælp på vej til orkanramte øer

Missionen forventes at strække sig over 10-12 uger og kommer til at koste op mod 15 millioner kroner. 

Beredskabsstyrelsen sender 14 personer til De Amerikanske Jomfruøer, der er hårdt ramt efter de to orkaner Irma og Marias hærgen den seneste tid.

Folkene skal blandt andet hjælpe med at genetablere vigtig infrastruktur, herunder skoler.

- Siden søndag har vi haft to folk på øerne for at vurdere situationen og koordinere med myndighederne derovre. Meldingen er, at en lang række områder er hårdt ramt, siger chef for Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede.

Han fortæller, at der allerede er blevet sendt folk af sted til De Amerikanske Jomfruøer.

Har værktøj og materiel med

I en pressemeddelelse fra Beredskabstyrelsen fremgår det, at de 14 personer bliver inddelt i fem hold.

- Holdene har værktøj og materiel med og bliver selvforsynende med mad, drikkevarer, indkvartering og kommunikationsudstyr, lyder det.

Missionen blev vedtaget efter et aktstykke, der blev hastebehandlet i Folketingets Finansudvalg torsdag. Pengene skal tages fra en afsat pulje på finansloven.

Missionen forventes at strække sig over 10-12 uger og ventes at koste op mod 15 millioner kroner. 

- Danmarks særlige tilknytning til De Amerikanske Jomfruøer har betydet, at regeringen har ønsket at støtte øerne, og vi har efter en god dialog med lokale og amerikanske myndigheder fundet et rigtig godt match mellem lokale behov og områder, hvor vi kan støtte med de nødvendige kompetencer, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.

De Amerikanske Jomfruøer var danske indtil 1917.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig i et tweet på engelsk over den danske indsats.

- Stolt over, at Danmark kan hjælpe Fema (USA's nationale katastrofeberedskab, red.) med at genopbygge skoler og infrastruktur efter de forfærdelige orkaner på De Amerikanske Jomfruøer, skriver han på Twitter.

Opbakning fra Socialdemokratiet

Der var på forhånd opbakning fra Socialdemokratiet.

- Forsvarsministeren har anmodet Finansudvalget om, at vi skal hastebehandle et aktstykke, der skal understøtte, at Beredskabsstyrelsen kan sende et bidrag til USA i forbindelse med de stormskader, der er sket.

- Socialdemokratiet vil se positivt på anmodningen om at kunne bidrage fra dansk side med oprydningsindsats efter stormskaderne, sagde Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht ifølge Ritzau.

Normalt er det Udenrigsministeriet, der finansierer katastrofehjælp.

Men da De Amerikanske Jomfruøer er en del af USA, som ikke er berettiget til officiel udviklingshjælp, skal pengene ifølge aktstykket derfor hentes fra en bevilling under Forsvarsministeriet.