Orkanen Maria har beskadiget 'alt på sin vej' - 3,5 millioner mennesker er uden strøm

Mindst ni personer har indtil videre mistet livet under orkanen.

Hele Puerto Rico er uden strøm, efter at orkanen Maria har hærget i landet med omkring 3,5 millioner indbyggere onsdag.

Det oplyser myndighederne i selvstyret.

Abner Gómez, der er leder af katastrofeberedskabet i Puerto Rico, siger, at orkanen har "beskadiget alt på sin vej", skriver BBC.

Redningsfolk hjælper med at evakuere folk fra orkanen Maria.
Redningsfolk hjælper med at evakuere folk fra orkanen Maria. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Scanpix Denmark

Guvernør Ricardo Rossello siger, at de store ødelæggelser var uundgåelige. Man havde på forhånd etableret 500 shelters, som skulle beskytte folk. Orkanen Maria har ramt øen onsdag middag dansk tid og er gået i land som det værste uvejr, der har ramt området i 90 år. 

Efter at være gået i land har orkanen tilsyneladende tabt pusten en smule og angives nu til at være en kategori 3-orkan. Den raser med en vindstyrke på op til 185 kilometer i timen.

Flere steder på øen bliver der onsdag aften dansk tid meldt om oversvømmelser. Flere lokalsamfund skal ifølge nyhedsbureauet dpa være helt ødelagt, mens både private og offentlige bygninger er blevet beskadiget.

Orkanen har også revet hustage af og forvandlet lavtliggende gader til floder af mudder og affald, skriver Reuters. Også flere hospitaler skal være beskadiget af det voldsomme uvejr.

Tidligere blev Maria nedjusteret til en kategori 4-orkan. Det er det næsthøjeste på skalaen.

- I skal evakuere, ellers dør I, lød advarslen fra Puerto Ricos sikkerhedskommissær, Hector Pesquera, inden orkanen ramte østaten.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg kan gøre det mere klart.

Formiddag dansk tid ramte den De Amerikanske Jomfruøer - heriblandt øen St. Croix, hvor TV 2s reporter Jens Ole Nielsen opholder sig. Orkanen er passeret, men der er fortsat udgangsforbud.

- Det bankede, klirrede og hylede. Man var nervøs for, om vinduet ville blive suget ud, eller døren ville blive slået ind, fortæller han.

- Det lyder ligesom et eksprestog, der kører ude foran dit vindue og bare bliver ved med at køre derude med 250 kilometer i timen.

Der er ingen elektricitet og intet internet, fortæller han, og det er af samme grund svært at få oplysninger om, hvor store skader orkanen har medført. 

TV 2's reporter Jens Ole Nielsen er i St. Croix i Caribien, mens orkanen Maria raserede. Ødelæggelserne frygtes at være store. Video: Louise Uberg

- Vil ødelægge det meste af øen

Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello har opfordret øens beboere til at forberede sig på orkanen og understreget, at de skal søge tilflugt hos familiemedlemmer eller venner eller søge ly i de offentlige opsamlingssteder.

- Den (stormen, red.) vil ødelægge det meste af øen, forklarede han i et interview med USA Today.

Også USA's præsident, Donald Trump, sender sine tanker til Puerto Rico og garanterer hjælp til østaten. 

- Vær forsigtige, vore hjerter er med jer. Vi vil være der og hjælpe, skriver han på Twitter om orkanen, som han kalder en monsterorkan. 

På øen St. John, der også blev ramt af orkanen Irma for to uger siden, er der meldinger om, at vinden er så kraftig, at træer er revet op med rødder.

Evakuerede borgere forbereder sig på orkanen i San Juan i Puerto Rico.
Evakuerede borgere forbereder sig på orkanen i San Juan i Puerto Rico. Foto: HECTOR RETAMAL / Scanpix Denmark

Mindst ni er omkommet

Maria raserede tirsdag på de mindre øer Dominica og Guadeloupe, hvor mindst ni personer er meldt omkommet som følge af orkanen.

- Vi har mistet alt, der kan købes for penge, skrev Dominicas premierminister, Roosevelt Skerrit, i et opslag på det sociale medie Facebook, efter at orkanen Maria var gået i land i østaten tidligt tirsdag morgen dansk tid.

Orkanen har passeret tæt forbi både Barbados og St. Lucia. På St. Lucia har orkanen resulteret i store regnmængder, oversvømmelser, mudderskred og strømafbrydelser.

Maria kommer bare to uger efter, at orkanen Irma bevægede sig igennem Caribien og forårsagede omfattende ødelæggelser på sin vej. Der er foreløbigt registreret 84 dødsfald som følge af Irmas hærgen - heraf 45 i Caribien.