Russisk øvelse sætter skræk i nabolande - og udløser frygt for angreb

16x9
Rusland gør klar til kæmpe militærøvelse. Billedet her er fra en øvelse i 2013. Foto: © RIA Novosti / Reuters / Scanpix Denmark

NATO's skrøbelige østflanke er i sigtekornet, når Rusland torsdag indleder sin største militære øvelsesmanøvre siden den kolde krig.

Meldingerne i øvelsen må siges at være højst alarmerende set med russiske øjne.

De tre lande, Veishnoria, Vesbaria og Lubenia vil forsøge at drive en kile ind mellem Rusland og Hviderusland og oven i købet styrte den hviderussiske regering i Minsk.

Og ikke nok med det, Veishnoria pønser på at annektere dele af Hviderusland og har til det formål sendt spioner til landet og opbygget en femte kolonne, forklædt som en løsrivelsesbevægelse, der skal slå til bag forsvarslinjerne.

Hvideruslands eksistens er med andre ord truet af en invasion fra de tre nabostater, men gudskelov kommer storebror Rusland styret i Minsk til hjælp, og krigen, der bliver udkæmpet med jagerfly, panservåben og alskens nymodens militært isenkram, er en realitet.

Når Rusland torsdag skyder gang i en kæmpe militærøvelse, giver det også dønninger i det danske forsvar.

Forsvaret sender i den uge øvelsen står på ekstraordinært et af sine challengerfly til Rønne ligesom fregatten Iver Huidtfeldt i perioden får til opgave at patruljere farvandet øst for Bornholm.

- Vi følger jo altid med, når der er aktivitet i vores umiddelbare nærområde, og når russerne nu laver en øvelse af den her størrelse, så er det klart, at vi gerne vil overvåge den, siger Søren Andersen, der er oberst i Forsvarets operationsstab.

Skulle du nu have svært ved at udpege de tre angrebslystne nationer på verdenskortet, så er det ikke, fordi du har ladet din iPhone distrahere dig i geografitimerne.

Forklaringen er ganske enkelt, at navnene på de krigeriske nabolande er det rene opspind og det nedrige angreb blot en del af en storstilet russisk-hviderussisk militærøvelse.

'Zapad 2017' hedder øvelsen, som har sendt kuldegysninger ned gennem nabolandene - ja, i Ukraine frygter man ligefrem, at øvelsen er et dække for planer om egentlige angreb fra russisk side. 'Zapad' betyder vest på russisk og er en hentydning til Ruslands militære distrikt med samme navn.

Nok har øvelsen været annonceret for længe siden, og nok er der ifølge det russiske forsvarsministerium blot tale om en "anti-terror-øvelse" af rent defensiv karakter, men det har ikke været nok til at berolige nabolandene, tværtimod.

Zapad 2017-øvelsen involverer enheder fra Østersøen i nord til Sortehavet i syd og kan ifølge iagttagere vise sig at blive en af de mest omfattende, det russiske militær har gennemført i årevis.

- Det ville være meget uansvarligt af landene i vores region at tage det russiske forsvarsministeriums ord for pålydende, siger den forsvarspolitiske direktør Robertas Sapronas til den tyske avis Bild og henviser til, at de foregående militærmanøvrer, Zapad 2009 og Zapad 2013, var alt andet end defensive.

Der har været flere protester mod den omfattende militærøvelse.
Der har været flere protester mod den omfattende militærøvelse. Foto: VASILY FEDOSENKO / Scanpix Denmark

I 2009 simulerede det russiske militær ikke bare en invasion af Polen som et led i øvelsen, men også et taktisk atomangreb på Warszawa. I 2013 endte øvelsen også med et fingeret nukleart angreb, denne gang på Sverige.

Om det også ender med et atomangreb på Veishnoria, Vesbaria og Lubenia, det har øvelsesledelsen ikke afsløret endnu.

Under dække

Hvis du synes, det hele lugter langt væk af kold krig, så er det ikke tilfældigt. For Zapad-øvelserne stammer tilbage fra Sovjettiden, fra den atomare terrorbalances tid, da Øst og Vest stirrede hinanden i øjnene og ventede på, hvem der blinkede først.

Zapad-øvelserne gav det sovjetiske militær anledning til at afprøve nye våbensystemer, man fik øvet samarbejdet mellem de allierede i den sovjetstyrede Warszawa-pagt, og så var det selvfølgelig også en måde at demonstrere sin militære magt på over for fjenden i det kapitalistiske Vesten.

Højdepunktet blev nået i 1981, da mellem 100.000 og 150.000 sovjetsoldater deltog i et simuleret angreb på Vesttyskland og dertilhørende atomangreb mod Vesten.

Den her gang foregår det meste af øvelsen på seks øvelsesterræner i Hviderusland.

70 helikoptere og fly deltager sammen med 250 panserkøretøjer officielt i øvelsen, hvor de russiske og hviderussiske enheder skal nedkæmpe det simulerede oprør og angreb fra Vesten.

Også den nyuddannede russiske nationalgarde deltager i øvelsen sammen med civilforsvaret og efterretningstjenesten FSB, der har sine egne militære enheder, og det er noget af forklaringen på, at nabolandene tvivler på, at der er tale om en så beskeden øvelse, som russerne påstår.

Her har en bruger lagt optagelser op fra en tidligere Zapad-øvelse i 1981:

Ved forrige øvelse i 2013 var 75.000 mand involveret, og det var seks gange flere end det, russerne selv havde oplyst.

Med til at puste til nabolandenes mistænksomhed og bekymring er også den omstændighed, at russerne tidligere har spillet med fordækte kort, som da man benyttede en militærmanøvre langs landets vestgrænse som skalkeskjul for invasionen og annekteringen af Krim.

Den ukrainske regering siger, den er bekymret for, at russerne vil iværksætte et nyt angreb under dække af Zapad 2017.

I den lettiske hovedstad Riga er udenrigsminister Edgars Rinkevics knap så alarmistisk. Han siger til Washington Post, at landets ledere ”ikke er i panik”, men nok er forsigtige, fordi der er tale om en øvelse af ”offensiv karakter”, vendt mod fire NATO-lande under påskud af at bekæmpe bevæbnede oprørere.

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg har opfordret det russiske militær til større åbenhed, men fastslår samtidig, at ”vi lige nu ikke ser nogen umiddelbar trussel om større militære operationer vendt mod et europæisk land”.

- Med øget militær aktivitet langs vore grænser, i luften, på land og til søs, så stiger risikoen for episoder, uheld og fejltagelser, advarer Jens Stoltenberg.

- Åbenhed er den bedste måde at undgå den slags episoder og uheld.

Russerne selv afviser alle vestlige bekymringer som en undskyldning for at optrappe NATO-landenes aktiviteter langs Ruslands grænser og som et udslag af den sædvanlige ”dæmonisering af Rusland”.

Fingrene væk fra Rusland

Uanset om vestlige observatører får adgang til at følge Putins krigsspil eller ej, så vil øvelsen give omverdenen en chance for at studere, hvor langt russerne er nået med at modernisere militæret.

- Vi ser det russiske militær foldet ud på en måde, som vi ikke ser så tit, forklarer Samuel Charap, analytiker ved Rand Corporation, til Financial Times:

- Vi vil få at se, hvordan de tænker i krisesituationer og i en mulig konflikt med NATO.

Men hvad er den egentlige tanke bag det kæmpemæssige opbud af soldater og tunge våben langs Ruslands og Hvideruslands grænser mod NATO?

Det kunne være at bruge øvelsen som en slags 'trojansk hest', der skal bruges til at snige soldater og udstyr i form af blandt andet overvågningsdroner og specialstyrker ind i Hviderusland og dermed helt tæt på grænsen til NATO-alliancen, som den amerikanske øverstkommanderende i Europa har advaret om?

Eller er formålet ganske enkelt “fingrene væk fra Ruslands interesser”, sådan som Fjodor Lukjanov, udenrigspolitisk iagttager i Moskva, forklarer til Financial Times?

I Veishnoria, Vesbaria og Lubenia, undskyld, i Polen, Letland og Litauen, er mange dog overbevist om, at formålet med den slags militærøvelser ganske enkelt er at sætte en skræk i livet i befolkningerne i nabolandene:

- Russerne vil overbevise vores befolkning om, at vort land er lille og ikke til at forsvare, og at NATO ikke vil komme os til undsætning, lyder det fra Janis Garisons fra Det lettiske Forsvarsministerium.

Zapad 2017 handler med andre ord om at så frygt og tvivl i nabolandene, hvis man skal tro letterne. På ét punkt har planlæggerne af det frygtindgydende krigsspil dog forregnet sig. De tre fiktive nationer, Veishnoria, Vesbaria og Lubenia, gør det som sagt ud for fjenden i militærøvelsen, men mange hviderussere har taget de tre opdigtede lande til sig og muntret sig med at opfinde flag, pas, nationalhymner og møntfod til ære for fjenden.

En internetbruger har endda tilføjet en historisk note: I hele sin historie har Veishnoria endnu aldrig tabt en krig. Men det var selvfølgelig før Zapad 2017!