Akut brug for hjælp efter jordskælv i Mexico

Millioner af mexicanere er berørt af fredagens jordskælv, og det er stadig svært at få hjælpen frem til de ramte.

Mexico bliver stadig ramt af en række efterskælv efter fredagens store jordskælv i den sydlige del af landet, der ifølge det foreløbige tabstal har kostet 96 mennesker livet.

Fredagens jordskælv blev målt til 8,1 på Richterskalaen, hvilket er det voldsomste skælv i landet siden 1985. Siden fredag har landet ifølge hjemmesiden Earthquake Track oplevet 27 jordskælv med en styrke højere end 5,0 på Richterskalaen.

Værst ramt er delstaten Oaxaca på Mexicos sydlige Stillehavskyst, hvor 76 mennesker er blevet dræbt. Ifølge delstatens guvernør Alejandro Murat er mindst 12.000 huse beskadiget eller ødelagt i delstaten, og mindst en million mennesker har akut behov for fødevarer, vand, elektricitet og hjælp til genopbygning.

- Vi må stå sammen over for denne humanitære krise, siger han til lokale tv-stationer.

Ifølge en regeringstalsmand er det imidlertid kompliceret at få nødhjælp frem til de ramte områder, fordi de ramte områder er bjergrige og vanskelige at nå frem til, fordi veje er ødelagte eller blokeret af murbrokker.

Talsmand Eduardo Sanchez fortæller, at militæret har oprettet en luftbro for at flyve bulldozere og andre arbejdsmaskiner ind til området for at få ryddet vejene.

Mexico må opgive hjælp til USA

I nabostaten Chiapas, der ligger tættest på jordskælvets epicenter, vurderer myndighederne, at 1,5 millioner mennesker er berørt af ødelæggelserne fra jordskælvet. Her er dødstallet foreløbig opgjort til 16.

Ødelæggelserne i det sydlige Mexico har berørt millioner af indbyggere og skabt et akut behov for nødhjælp. Tilbage i august havde Mexico lovet at yde nødhjælp til Texas, efter millionbyen Houston blev raseret af orkanen Harvey. Men det tilsagn har Mexico nu følt sig tvunget til at trække tilbage, fordi Mexico har brug for alle sine nødhjælpsressourcer indenfor sine egne landegrænser.

Jordskælv

- Et jordskælv er en rystelse af jordens overflade, der typisk sker på baggrund af, at kontinentalpladerne på jorden er i bevægelse.

- Et jordskælvs centrum på jordoverfladen kaldes for et epicenter.

- Epicenteret ligger lodret over hypocenteret – det sted i jorden, hvorfra selve jordskælvet udløses.

- Styrken af et jordskælvs rystelser måles på Richter-skalaen. 

Millioner mærkede rystelsen

Den kraftige rystelse fra jordskælvet kunne mærkes i store dele af Mexico. Ifølge den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto kunne 50 millioner mexicanere, eller cirka halvdelen af befolkningen i det jordskælvvante land, mærke rystelserne. Også i hovedstaden Mexico City strømmede folk ud på gaden for at være i sikkerhed under åben himmel, hvis bygninger skulle begynde at styrte sammen.

Så galt gik det dog ikke i hovedstaden.

Selv om fredagens jordskælv blev målt til at være en anelse kraftigere end det store jordskælv i 1985 (8,1 mod 8,0 på Richerskalaen), så nåede dødstallet slet ikke op i samme størrelsesorden. I 1985 døde mindst 5000 mennesker og 30.000 blev kvæstede.

Centrum dybt under jorden

Det skyldes, at centrum for fredagens jordskælv lå hele 70 kilometer under havoverfladen i Stillehavet. Det betød, at konsekvenserne på jordoverfladen blev markant mindre.

Af samme grund blev den varslede tsunami, som myndighederne frygtede ville følge efter jordskælvet, ikke nogen alvorlig trussel. De største bølger, der blev registreret ved kysten i Oaxaca og Chiapas, var mellem to og tre meter høje.

"Det er underligt"

At jordskælvets centrum lå så dybt, har vakt undren blandt de forskere, der følger og registrerer bevægelser i undergrunden.

- Det er ekstremt underligt. Det er bestemt umagen værd at undersøge, hvad det var der skete, siger Vladimir Kostoglodov, der er seismolog (forsker i jordskælv, red.) på universitetet i Mexico City til det anerkendte videnskabsmagasin Science.

Mexico er ellers et land, der er vant til jordskælv. Hele vejen langs Mexicos Stillehavskyst støder to af klodens jordplader mod hinanden, og derfor oplever Mexico dagligt små jordrystelser. Hele 1600 er det blevet til alene i løbet af det seneste år.