Irma har kostet mindst 60 mennesker livet

Flere af de Caribiske Øer er hårdt ramt. Store dele af øen Saint Martin jævnet med jorden.

Orkanen Irmas voldsomme hærgen har ifølge Reuters kostet mindst 60 mennesker livet, heraf 17 i de amerikanske stater Florida, Georgia og South Carolina og 43 i Caribien.

Dødstallet i den amerikanske delstat Florida efter orkanen Irmas hærgen er oppe på mindst 12. Det oplyser talsmand for beredskabsmyndighederne i Florida Alberto Moscoso tirsdag lokal tid ifølge nyhedsbureauet AFP. 

Strømafbrydelser i solskinsstaten Florida har ramt næsten fem millioner hjem, organisationer og virksomheder - blandt dem benzinstationer, som har brug for elektricitet for at holde pumperne i gang. 

Et nedslående syn

To dage efter at Irma gik i land i det sydlige Florida, var de evakuerede beboere i stand til at vende tilbage til øgruppen Florida Keys tirsdag. Florida Keys var det første sted, Irma gik i land i USA som en kategori 4-orkan.

De første vurderinger er ifølge USA's nationale katastrofeberedskab (Fema), at Irma har ødelagt en fjerdedel af husene i Florida Keys. 65 procent af husene i området har desuden lidt store skader.

- Stort set hvert eneste hus i Keys er blevet berørt på en eller anden måde, siger chefen for Fema, Brock Long, på en pressekonference tirsdag. 

Caribiske øer hårdt ramt

Også store dele af øen Saint Martin er jævnet med jorden. 

Ifølge de lokale myndigheder har orkanen resulteret i voldsomme ødelæggelser, hvor især den franske del af Saint Martin er blevet hårdt ramt. 

- Det er en enorm katastrofe. 95 procent af øen er ødelagt. Jeg er i chok. Det er frygteligt, har Daniel Gibbs, der er lokal embedsmand på øen, efterfølgende udtalt.

På øerne Barbuda og Antigua er omkring 90 procent af bygningerne ødelagt, mens flere end 1000 mennesker står uden tag over hovedet. Det svarer til halvdelen af beboerne på øerne. 

Også Cuba blev ramt hårdt af Irmas voldsomme besøg. Her er mindst 10 omkommet - heraf syv i landets hovedstad, Havana. Her blev to mennesker dræbt, da en balkon faldt ned over den bus, som de kørte i, skriver Euronews.

I Puerto Rico, som ligger i det nordøstlige Caribien bragte Irma ni meter høje bølger med sig, som bragede ind over kysten og destruerede hundredvis af huse. 

Irmas ødelæggelser: Her har orkanen hærget - og her er den på vej hen
Onsdag den 6. september
Barbuda og Antigua
Mens solens stråler så småt begyndte at strømme ind i danskernes soveværelser, lagde orkanen Irma de caribiske øsamfund Barbuda og Antigua i mørke.
Med mere end 320 kilometer i timen bragede kategori 5-orkanen ind i de små øsamfund og ødelagde tusindvis af hjem.
- Der var biler og containere, som fløj over hovederne på os. Der var folk, som bogstaveligt talt bandt sig fast med reb til deres hustage. Det mindede mest af alt om en horror-film, har Knacyntar Nedd, en embedskvinde fra Barbuda, blandt andre berettet til The Guardian
Ifølge den lokale premierminister Gaston Browne er omkring 90 procent af bygningerne på Barbuda og Antigua ødelagt, mens flere end 1000 mennesker står uden tag over hovedet. Det svarer til halvdelen af beboerne på øerne. 
Orkanen kostede samtidig en toårig dreng livet, har Røde Kors oplyst. 
Anguilla
NASA/NOAA GOES Project HANDOUT / Scanpix Denmark
Yderligere en person mistede livet, da orkanen fortsatte sin hærgen onsdag morgen dansk tid og ramte øen Anguilla, som er britisk territorium.
Ronald Jackson, leder for Det Caribiske Katastrofeagentur, har oplyst til Reuters, at "politstationer, hospitaler, skoler, tre-fire herberger, et plejehjem og øens brandstation" blandt andet blev ødelagt i orkanen, mens mange har været tvunget til at forlade deres hjem. 
Saint Martin og Saint Barts
De hollandsk-franske øer Saint Martin og Saint Barts blev ramt direkte af orkanens øje med dødbringende vindstød, der var helt oppe på 360 kilometer i timen.
Det kostede 11 mennesker livet, mens flere end 100 blev såret. 
Ifølge de lokale myndigheder har orkanen resulteret i voldsomme ødelæggelser, hvor især den franske del af Saint Martin er blevet hårdt ramt. 
- Det er en enorm katastrofe. 95 procent af øen er ødelagt. Jeg er i chok. Det er frygteligt, har Daniel Gibbs, der er lokal embedsmand på øen, efterfølgende udtalt.
Jomfruøerne
De Britiske Jomfruøer SOCIAL MEDIA / Scanpix Denmark
Blokerede veje, væltede træer og totalt ødelagte huse. Orkanen Irma ramlede ind over Jomfruøerne i Det Caribiske Hav onsdag eftermiddag.
Fire personer mistede livet på De Britiske Jomfruøer, mens yderligere fire personer omkom på De Amerikanske Jomfruøer. På grund af de omfattende skader i begge østater, som der endnu ikke er fuldstændig redegjort for, forventer myndighederne at dødstallet vil stige yderligere.
USA's præsident, Donald Trump, har udsendt en erklæring, hvor han lover penge til De Amerikanske Jomfruøer Saint John og Saint Thomas. Her kan indbyggerne blandt andet få penge til midlertidige boliger og reparationer af deres hjem. 
Torsdag den 7. September
Puerto Rico
ALVIN BAEZ / Scanpix Denmark
Natten til torsdag nåede orkanen Puerto Rico i det nordøstlige Caribien. Med sig bragte den ni meter høje bølger, som bragede ind over kysten og destruerede hundredvis af huse. 
Tre mennesker - to kvinder og en mand - er omkommet. Flere end en million mennesker står uden strøm, mens omkring 50.000 mangler rent drikkevand. Derudover bliver 14 hospitaler i øjeblikket holdt i gang af nødgeneratorer, skriver CNN.
Den Dominikanske Republik
Luis Tavarez / Scanpix Denmark
5000 mennesker måtte evakueres, da orkanen strejfede det populære turistmål Den Dominikanske Republik. Billeder fra stedet viser, hvordan bygninger er blevet ødelagt og træer er væltet, mens strømledninger er knækket. 
Der er dog ingen meldinger om omkomne. 
Haiti
En bro mellem Haiti og Den Dominikanske Republik blev ødelagt af orkanen. ANDRES MARTINEZ CASARES / Scanpix Denmark
En større bro mellem Den Dominikanske Republik og Haiti blev smadret, da orkanen fortsatte ind over øen Hispaniola torsdag.
Voldsomme regnbyger på den nordlige del af øen har efterladt hundredevis uden strøm, mens to personer er meldt såret, efter et træ væltede ned i deres hjem i byen Cap-Haïtien.
De lokale myndigheder oplyser dog ifølge The Guardian, at både Haiti og Den Dominikanske Republik er blevet skånet for den værste del af orkanen. 
Turks- og Caicosøerne
Caicosøerne. SOCIAL MEDIA / Scanpix Denmark
- Slå lejr og bliv, hvor I er. Ingen kan alligevel nå frem til jer. For en stund må folk klare sig selv. 
Det var ordene fra Turks- og Caicosøernes guvernør John Freeman, da Irma ramte øgruppen torsdag aften med 280 kilometer i timen. 
Det har efterladt store dele uden strøm og rent drikkevand. Der er dog ingen meldinger om omkomne på øerne. 
Fredag den 8. september
Bahamas
HECTOR RETAMAL / Scanpix Denmark
- Folk dør oftest ikke af vinden fra en orkan, de drukner i oversvømmelserne. 
Sådan lød det fra den danske konsul i Bahamas, Pia Farmer, da hun rapporterede hjem fra østaten torsdag. 
Her forberedte den lokale befolkning sig på store mængder regn på op til 250 millimeter som følge af orkanen Irma.
Endnu er der ingen meldinger om døde, men Bahamas' premierminister, Hubert Minnis, udtalte fredag, at myndighederne ikke kan nå ud til alle de befolkede øer i området.
Seks øer i den sydlige del af Bahamas er dog blevet evakueret, mens østatens lufthavne er lukkede, skriver The Guardian
Lørdag den 09. september
Cuba
Alexandre Meneghini / Scanpix Denmark
Allerede fredag blev Cuba ramt af voldsomme regnmængder som følge af orkanen. Hundredvis af lokale og turister er derfor blevet evakueret fra kysterne. Offentlige bygninger og transport til at fra området er lukket helt ned, mens myndighederne råder folk til at bevæge sig så langt ind i landet som muligt. 
I øjeblikket befinder orkanen sig på den nordlige kyst i Cuba, hvor den fortsat beskrives som en ekstrem kategori 5-orkan med vindhastigheder på 250 kilometer i timen.
Det er endnu uvist, hvor omfattende ødelæggelserne på østaten er. 
Søndag den 10. september
Florida
I den amerikanske delstat Florida måtte 5,6 millioner mennesker evakueres.
Tidligt søndag morgen, dansk tid, blev de første vindstød med orkanstyrke målt i Florida Keys, oplyser USA's nationale orkancenter, NHC.
I løbet af dagen skiftede Irma dog retning, og millionbyen Miami, der ellers så ud til at blive ramt direkte af orkanens øje, gik fra fra det værste. Orkanen bevægede sig i stedet vestover, og ramte blandt andet Tampa.
Som dagen gik blev orkanen dog nedgraderet i styrke. Mandag var stormen, som ellers havde været oppe på kategori fem på den skala, som man måler storme med, blev nedgraderet til en kategori 1.