Donald Trump afviser al kendskab til russermøde

Først for et par dage siden fik præsidenten besked om, at hans søn havde mødtes med russere angående Clinton.

- Jeg havde ikke kendskab til dette møde før for et par dage siden.

Sådan siger den amerikanske præsident, Donald Trump, i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, afviser, at han havde kendskab til det møde, som hans ældste søn, Donald Trump Jr., havde med russiske kilder angående den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton.

Mødet fandt sted i juni 2016 i Trump Tower i New York. Donald Trump Jr. deltog i mødet for at skaffe belastende oplysninger om farens modkandidat under valgkampen.

Præsidenten bebrejder ikke sin søn for mødet, som sønnen senere har kaldt "spild af tid".

- Jeg tror, at mange mennesker ville have afholdt det møde, siger han.

Donald Trump Jr. afslørede sig selv

I en række e-mails, som Donald Trump Jr. selv har offentliggjort, er det kommet frem, at den russiske advokat Natalia Veselnitskaya mødtes med ham.

Af de mails fremgår det, at russerne lå inde med oplysninger, der kunne være til skade for Demokraternes præsidentkandidat.

I interviewet fortæller præsidenten, at han ved sit nylige møde i Tyskland med den russiske præsident, Vladimir Putin, spurgte ind til, hvorvidt russerne havde hacket sig ind i Det Demokratiske Partis computere.

Det afviste Putin overfor Trump, der siger at de to drøftede emnet i 20-25 minutter.

- Jeg sagde: "Gjorde du det?" Og han svarede: "Nej, det gjorde jeg ikke. Absolut ikke". Så spurgte jeg ham for anden gang på en anden måde, og han svarede stadig absolut ikke, siger Trump.

Onsdag kom det frem, at den efterretningskomité, som undersøger russernes indblanding i det amerikanske valg, vil have undersøgt mødet, som Donald Trump Jr. havde med russerne.

Komitéen vil indkalde alle de personer, der har haft kendskab til mødet.

Et vendepunkt i amerikansk politik

Præsident Trump og hans medarbejdere har mange gange afvist, at de havde noget som helst med russerne at gøre under valgkampen i 2016.

Men denne sag om Donald Trump Jr. har fået afgørende betydning.

- Det er et vendepunkt, for det er første gang, at vi har et skrevet bevis på, at påstanden om, at der var en forbindelse mellem Trumps kampagne og russerne, er sand, siger Jesper Steinmetz, der er TV 2s korrespondent i USA. 

Ifølge amerikansk lov er det ikke tilladt at hente information fra udlandet om modstanderne i en valgkamp.

- Alene ved at mødes er han trådt over i en forbudt zone, sandsynligvis fordi han ikke aner, der er love, som forbyder den slags. Men mange demokrater spørger, hvordan man kan være så tonedøv og snotdum, at man ikke ser alarmklokkerne foran sig, når man får sådan et tilbud, siger TV 2s USA-korrespondent.

En gamechanger

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster ser de seneste dages afsløringer som en "gamechanger" for Donald Trump.

- Det er deres mindste problem, om han har brudt loven. Han har gjort sin far en bjørnetjeneste ved at gennemføre det her møde, mener han.

Det var New York Times, der i weekenden afslørede, at præsidentens egen søn mødtes med en advokat fra Ruslands regering.

Avisen var kommet i besiddelse af en flere dage lang email-korrespance, som Donald Trump Jr. selv valgte at sende ud på Twitter tirsdag eftermiddag.