Ung amerikaner løsladt fra nordkoreansk fængsel: Nu er han død

Otte Warmbier var i koma i over et år, uden at hans forældre vidste det.

Den amerikanske universitetsstuderende Otto Warmbier, der har siddet fængslet i en fangelejr i Nordkorea, er død.

Det oplyser familien i en udtalelse, der er blevet udsendt gennem hospitalet i Ohio, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det er vores triste pligt at oplyse, at vores søn, Otto Warmbier, har afsluttet sin rejse hjem. Omgivet af sin hengivne familie døde Otto i dag (den 19. juni, red.) klokken 14.20, skriver hans forældre, Fred og Cindy Warmbier, på vegne af familien.

- Desværre betød den forfærdelige torterende behandling, han blev udsat for af Nordkorea, at intet andet udfald var muligt end det sørgelige, vi oplevede i dag.

Otto Warmbier blev i marts sidste år idømt 15 års hårdt strafarbejde for at have stjålet politisk propagandamateriale. Tirsdag i sidste uge blev han løsladt af Nordkorea "af humanitære årsager". Han har siddet fængslet i 17 måneder.

Ifølge familien var hans tilstand dog meget dårlig. 

- Da Otto kom tilbage til Cincinnati sent den 13. juni, var han ikke i stand til at snakke, se eller reagere på verbal kommunikation. Han så meget ubekvem - nærmest forpint - ud. Selvom vi aldrig vil høre hans stemme igen, ændrede hans ansigtsudtryk sig på én dag - han fandt fred. Han var hjemme, og vi tror, at han kunne fornemme det, skriver familien i udtalelsen.

Her ses Otto Warmbier, da han får sin dom på 15 års strafarbejde i Nordkorea.
Her ses Otto Warmbier, da han får sin dom på 15 års strafarbejde i Nordkorea. Foto: KNCA VIA KNS / Scanpix

Forældre vidste intet om koma

De har tidligere fortalt, at han lå i koma siden marts 2016. Det vidste forældrene dog intet om før i sidste uge.

Nordkoreanerne hævder, at den amerikanske mand endte i koma efter at være blevet ramt af botulisme (pølseforgiftning, red.) og have taget en sovepille i marts 2016. Botulisme er en forgiftning, der typisk skyldes fordærvede fødevarer.

Men nordkoreanernes forklaring stemmer ikke helt overens med de undersøgelser, de amerikanske læger har foretaget efter Otto Warmbiers hjemkomst. Lægerne kan ikke sige, hvad der har ført til hjerneskaderne, men de har ikke fundet tegn på botulisme hos Otto Warmbier.

Heller ikke Otto Warmbiers far tror på deres forklaring.

- Selv hvis man tror på deres forklaring om, at botulisme og en sovepille har ført til koma – hvilket vi ikke gør – så er der ingen undskyldning for, at en civiliseret nation skulle have holdt hans tilstand hemmelig og afholdt ham fra at få den bedst mulige behandling i så lang tid, sagde Fred Warmbier tidligere på en pressekonference.

Otto Warmbier indrømmer i retten i Pyongyang i februar sidste år, at han stjal et banner med politisk propaganda.
Otto Warmbier indrømmer i retten i Pyongyang i februar sidste år, at han stjal et banner med politisk propaganda. Foto: KYODO / Scanpix Denmark

Et stjålet banner gav 15 års straf

22-årige Otto Warmbier har grædende i retten indrømmet, at han under sit ophold i Nordkorea forsøgte at stjæle et banner med politisk propaganda i hovedstaden Pyongyang.

Det var denne handling, der udløste straffen.

- Jeg har begået den værste fejl i mit liv, lød det dengang fra Otto Warmbier i retten.

Den amerikanske regering har fordømt dommen. 

USA mener, at Nordkorea bruger amerikanske borgere som brikker i et politisk spil. Det vil ikke være første gang, at det er sket. Nordkorea har tidligere beskyldt USA og Sydkorea for at sende spioner til Pyongyang. Nordkoreanerne mener, at det sker som led i bestræbelser på at vælte landets styre.

Det Hvide Hus har mandag aften udsendt en udtalelse fra Donald Trump, hvori præsidenten udtrykker sin medfølelse for Otto Warmbiers familie, men også kalder Nordkorea for et brutalt regime.

- Endnu engang fordømmer USA det nordkoreanske regimes brutalitet, imens vi sørger over dets seneste offer, står der i udtalelsen.

Spændingerne mellem USA og Nordkorea er intensiveret den seneste tid. Få et overblik over konflikten og oprustningen mellem de to lande her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek Jørgensen