Nu starter Brexit for alvor - her er de største stridspunkter

Hvem betaler, hvor går grænsen og hvilke rettigheder har borgerne? Nu begynder Brexit-forhandlingerne.

To års tovtrækkeri er indledt.

EU's og Storbritanniens forhandlere har taget hul på Brexit-forhandlingerne i Bruxelles. Der er store spørgsmål og mange penge på spil, så det er usikkert, om parterne overhovedet kan blive enige om de store linjer.

De skal først blive enige om, hvordan forhandlingerne overhovedet skal foregå. Bliver de ikke enige om det, så bliver der slet ikke nogen forhandlinger.

Spørgsmålet om regningen

EU's udgangspunkt for forhandlingerne er, at briterne skal betale omkring 100 milliarder euro for at forlade unionen. Regningen består hovedsageligt af beløb fra gamle aftaler, som briterne forpligtede sig til at betale før Brexit. Briterne kan dog beholde EU-støtte og aktiver til en værdi af omkring 40 milliarder euro.

Men en sådan løsning vil være meget svær for briterne at acceptere, så det er sandsynligt, at parterne vil forsøge at finde en løsning, hvor Storbritannien og EU indgår et fremtidigt samarbejde, der mindsker beløbet betydeligt.

Spørgsmålet om borgernes rettigheder

Et andet spørgsmål er EU-borgernes fremtidige rettigheder i Storbritannien. I dag bor der 3,2 millioner EU-borgere i Storbritannien, og det er endnu uvist, hvilke rettigheder de vil have i et Storbritannien udenfor EU. Omvendt bor der over én million briter i EU. Deres fremtid skal også afklares.

Spørgsmålet om grænsen til Irland

Landegrænsen mellem Nordirland og EU-medlemmet Irland skal der også tages stilling til. I dag kan borgere fra de to nationer passere frit henover grænsen, og man vil for alt i verden undgå, at en lukket grænse kan genstarte den blodige konflikt mellem protestanter og katolikker i området.

Nordirland træder ud af EU sammen med resten af Storbritannien, og derfor kan man som udgangspunkt ikke tillade fri passage over grænsen med de nuværende regler. Hverken Irland eller Storbritannien deltager i Schengen-samarbejdet, så grænsen skal som udgangspunkt lukkes, da den omdannes til en af EU's ydre grænser efter Brexit.

Uret tikker - så meget tid har de
19. juni 2017
Forhandlingerne begynder
Chefforhandlerne mødes for første gang.
Oktober 2017
De store linier afgøres
Forhandlerne håber, at man på dette tidspunkt vil være enige om skilsmissens store linier.
Oktober 2018
Aftale på plads
Hvis aftalen skal træde i kraft til tiden, skal den være færdigforhandlet i efteråret 2018.
Marts 2019
Deadline
Præcis to år efter udmeldelsen, forlader Storbritannien EU. Donald Tusk har udelukket muligheden for en forlængelse af deadline.