På fri fod igen: Nyt kapitel i drabssagen, der delte USA

O.J. Simpson er søndag blevet prøveløsladt efter en røveridom. Tag med TV 2 bag kulisserne i århundredets retssag, som splittede USA.

Det begynder med en hjemløs hund. Den bliver fundet strejfende om på vejen og er sent om aftenen den 12. juni 1994 endt hos den 26-årige dansker Bettina Rasmussen, som bor i Los Angeles-bydelen Brentwood sammen med sin mand.

De beslutter sig for at lufte hunden i håbet om, at den kan finde hjem, og det kan den. Hunden leder dem til 875 South Bundy Drive. Der ser de hende.

Man kigger én gang og så kigger man ikke igen

Bettina Rasmussen, som fandt liget af Nicole Brown Simpson
Nicole Simpsons hund Kato, som ledte danske Bettina Rasmussen til liget af Nicole Brown Simpson.
Nicole Simpsons hund Kato, som ledte danske Bettina Rasmussen til liget af Nicole Brown Simpson. Foto: Scanpix

Den 35-årige Nicole Brown Simpson ligger foroverbøjet foran foden af trappen til sit hjem. Hun er iført en lille sort kjole og er sunket sammen i en blodpøl. Hendes hals er næsten skåret over.

- Man kigger én gang, og så kigger man ikke igen, fortæller Bettina Rasmussen 22 år senere til den britiske avis Daily Mail.

Parret alarmerer politiet om deres opdagelse. Det er begyndelsen til, hvad der siden bliver beskrevet som århundredets retssag. En retssag, som deler nationen og udstiller svagheder i det amerikanske retssystem.

Her ses Ronald Goldman og Nicole Brown Simpson, der begge blev myrdet den 12. juni 1994.
Her ses Ronald Goldman og Nicole Brown Simpson, der begge blev myrdet den 12. juni 1994. Foto: Scanpix / Scanpix

Møder børnene på politistationen​

Da politiet ankommer, finder de endnu et lig på adressen. I haven til højre for husets trappe ligger den 25-årige tjener Ron Goldman sammensunket med adskillige knivstik i brystet, maven og venstre ben. Siden viser obduktionen, at Ron Goldman har flere sår, der tyder på, at han har forsøgt at forsvare sig.

Denne aften er han kørt til Nicole Simpsons hus for at aflevere et par briller, som hendes mor et par timer tidligere har glemt på restaurant Mezzaluna. Brillerne bliver fundet på gerningsstedet i en blodstænket hvid konvolut.

Ved siden af ligene finder politiet også en blodig handske og røde fodspor, der viser sig at være fra en skostørrelse 46,5. De fører væk fra gerningsstedet.

Inde i hjemmet finder politiet Nicole Brown Simpsons to sovende børn, otteårige Sydney og femårige Justin. Dem møder danske Bettina Rasmussen senere, da hun afgiver forklaring på politistationen, har hun efterfølgende fortalt til Ekstra Bladet.

Børnene har Nicole Brown Simpson fra sit ægteskab med den amerikanske fodboldhelt og filmstjerne, O.J. Simpson, som hun to år tidligere er blevet skilt fra. Og snart retter politiet deres fokus mod ham.

Samme aften banker politiet på døren til O.J. Simpsons hus på Rockingham Avenue, som ligger et par kilometer fra ekskonens hjem. Her får de af hans voksne datter fra første ægteskab at vide, at Simpson, efter at have overværet sin otteårige datters danseopvisning samme aften, nu er fløjet til Chicago.

Da politiet over telefonen kommer i kontakt med Simpson i Chicago og meddeler ham, at hans ekskone er død, siger han, at han den følgende dag vil vende tilbage til Los Angeles.

Politiets kriminalteknikkere foran OJ Simpsons hus på Rockingham Avenue.
Politiets kriminalteknikkere foran OJ Simpsons hus på Rockingham Avenue. Foto: POOL/Lee CELANO / Scanpix Danmark

Den matchende handske

Da betjenten Mark Fuhrman samme nat undersøger O.J. Simpsons grund, finder han endnu en blodig sort handske i baghaven, ligesom betjentene på stedet opdager blodspor i O.J. Simpsons hvide Ford Bronco. Blodspor, som siden viser at indeholde DNA fra både O.J. Simpson, Nicole Brown Simpson og Ron Goldman.

O.J. Simpson får besked på at melde sig selv på politistationen tre dage senere. Han er sigtet for mordet på Nicole Brown Simpson og Ron Goldman. Medierne er begyndt at fornemme en stor historie.

På USA's østkyst, i hovedstaden Washington D.C., er den 32-årige Ulla Pors netop blevet udstationeret som korrespondent for TV 2.

- Jeg vidste godt, hvem han var. Men hans ikonskikkelse skulle man have boet hele sit liv i USA for at føle, husker hun.

Det skal snart ændre sig.

Fodboldhelten

O.J. Simpson blev født som Orenthal James Simpson den 9. juli 1949 i San Francisco, Californien. I college spillede han amerikansk fodbold og udviste hurtigt talent som running back (angrebsspiller, red.). Sporten bragte ham siden til tops på University of Southern Californias fodboldhold.

Han gik efter den model, at han var en stjerne, der tilfældigvis var sort. Han gjorde ikke opmærksom på sin baggrund og brugte den ikke i en symbolsk rolle.

Jørn Brøndal, Center for Amerikanske Studier

Efterfølgende spillede han 11 sæsoner i NFL med Buffalo Bills og San Francisco 49ers, hvor han udmærkede sig med flere rekorder og opnåede national sportsheltestatus under kælenavnet ”Juice”.

I takt med berømmelsen tog O.J. Simpson afstand fra sin afroamerikanske baggrund. Det fortæller lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Jørn Brøndal.

- Han gik efter den model, at han var en stjerne, der tilfældigvis var sort. Han gjorde ikke opmærksom på sin baggrund og brugte den ikke i en symbolsk rolle, siger han.

O.J. Simpson til venstre sammen med Leslie Nielsen og George Kennedy i filmen
O.J. Simpson til venstre sammen med Leslie Nielsen og George Kennedy i filmen "Høj pistolføring" fra 1994. Foto: Scanpix

Simpson bosatte sig heller ikke i områder, der var præget af afroamerikanere. Alligevel var O.J. Simpson vellidt blandt både sorte og hvide. Det havde tidligere opgør for borgerrettighederne banet vejen for.

- På det tidspunkt havde debatten om race i amerikansk fodbold allerede kørt. Så han blev ikke betragtet som nogen mønsterbryder på raceområdet, forklarer Jørn Brøndal og påpeger, at O.J. Simpson steg til top umiddelbart efter 60’ernes raceuroligheder med Black Power-ideologien, prædikanten Martin Luther King og den militante afroamerikanske bevægelse De Sorte Pantere.

Selvom han var tiltalt for drabet, dukkede O.J. Simpson op til sin ekskones begravelse. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Også O.J. Simpsons kærlighedsliv var med tiden blevet delt mellem sorte og hvide. Som 19-årig giftede han sig med afroamerikanske Marguerite Whitley. De fik tre børn. 10 år senere mødte han den 18-årige tyskamerikanske Nicole Brown på en natklub. Efter skilsmissen fra Marguerite giftede han sig med Nicole Brown. Ægteskabet holdt syv år og resulterede i to børn, inden parret i 1992 lod sig skille, og Nicole Brown Simpson flyttede.

Først og fremmest skal I alle forstå, at jeg ikke havde noget at gøre med mordet på Nicole. I skal ikke have ondt af mig. Jeg har haft et fantastisk liv.

Robert Kardashian læser et brev højt for pressen fra O.J. Simpson

Efter fodboldkarrieren fortsatte Simpson som sportskommentator, og han medvirkede i Hollywood-spillefilm og reklamefilm. Hans berømmelse nåede dog først senere uhørte højder og skulle langt overskygge hans bedrifter hidtil.

Dukker aldrig op

Klokken 11 den 17. juni 1994 står over 1.000 journalister og fotografer klar foran politistationen i Los Angeles. Alle håber de på at få et glimt af Simpson, når han melder sig selv. Men det sker ikke. For hovedpersonen dukker aldrig op.

Klokken 14 meddeler LAPD (Los Angeles Police Department), at OJ Simpson er eftersøgt. Tre timer senere går vennen, advokaten Robert Kardashian, på TV og læser et brev op fra O.J. Simpson.

- Først og fremmest skal I alle forstå, at jeg ikke havde noget at gøre med mordet på Nicole. I skal ikke have ondt af mig. Jeg har haft et fantastisk liv, lyder det fra Kardashian.

Den famøse Bronco-biljagt i Los Angeles. Den hvide Bronco, hvori OJ Simpson befinder sig på bagsædet ses til højre.
Den famøse Bronco-biljagt i Los Angeles. Den hvide Bronco, hvori OJ Simpson befinder sig på bagsædet ses til højre. Foto: Scanpix

Den langsomme biljagt

Ordene bliver af mange tolket som et selvmordsbrev. Og kort efter tager sagen en ny drejning, der forstærker mistanken. Halvanden time senere bliver O.J. Simpson fundet på bagsædet af en Ford Bronco på motorvejen i Los Angeles. Han har en pistol med sig i bilen, og hans barndomsven Al Cowlings er bag rattet.

Hvorfor flygter han, hvis han ikke har noget at skjule. Der tænker alle, at han er skyldig

Ulla Pors, daværende USA-korrespondent på TV 2

Her tager mediedækningen en drejning, som den dag i dag har betydning, husker Ulla Pors.

- Denne flugt er skelsættende. Alle tv-stationerne hopper direkte på biljagten. De har gjort det før med præsidenter, der bliver skudt eller vil holde taler til nationen. Men det er uhørt at afbryde sendefladen for en sportshelt på flugt. Men alle vil se hele USA's helt blive pillet ned, siger hun.

Millioner af seere fulgte med, da politiet i Los Angeles i en biljagt jagtede den tidligere fodboldhelt O.J. Simpson, som var tiltalt for dobbeltmord. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Flugten bliver et tilløbsstykke uden lige. Bilisterne hepper fra vejen, på motorvejsbroerne skriger folk med skilte "Go Juice", og fra luften cirkulerer nyhedshelikopterne for at fange hver bevægelse.

For mange seere bliver flugten symbolet på O.J. Simpsons skyld i drabene på Nicole Brown Simpson og Ron Goldman.

- For hvorfor flygter han, hvis han ikke har noget at skjule. Der tænker alle, at han er skyldig, mindes Ulla Pors.

Men da biljagten til sidst får en ende, og den hvide Ford Bronco kører op foran O.J. Simpsons hjem i Brentwood, er mordsagen kun lige begyndt.

Da TV 2 tog til Brentwood

Selvom Danmark i 1994 stadig er mange år fra en 24 timers nyhedskanal og tilmed har en tidsforskel på ni timer i forhold til Los Angeles, tager Ulla Pors en beslutning. Hun rejser tværs over USA for at dække retssagen for TV 2.

Blodet kom flydende som en flod.

Bettina Rasmussen, som fandt liget af Nicole Brown Simpson

Hun når at være i Los Angeles, da en sløv og slået O.J. Simpson bliver fængslet og erklærer sig uskyldig i de to mord, og hun laver flere reportager fra Brentwood-kvarteret, som nu er kommet på alles læber.

- Det er et fuldstændig overdrevet Hollywood-kvarter, hvor O.J. Simpson har levet livet og er blevet inkluderet af de hvide rigmænd, husker Ulla Pors om millionærkvarteret, der huser adskillige sports- og filmstjerner, musikere og forretningsbosser.  

O.J. Simpsons dream team. Fra venstre Robert Kardashian, Robert Shapiro, Johnny Cochran, F. Lee Bailey og Carl E Douglas.
O.J. Simpsons dream team. Fra venstre Robert Kardashian, Robert Shapiro, Johnny Cochran, F. Lee Bailey og Carl E Douglas. Foto: Scanpix

The Dream Team

Retssagen mod O.J. Simpson begynder den 24. januar 1995. Hans forsvar består af en gruppe prominente advokater, der siden bliver døbt ”The Dream Team”. Det indeholder navne som Johnny Cochran, Robert Shapiro, Robert Kardashian, Barry Scheck, F. Lee Bailey og Alan Dershowitz. På den anden side står statsanklagerne i skikkelse af Marcia Clark og Chris Darden.  

Alle ruster sig til en langvarig retssag. Også Ulla Pors, som konstant flyver frem og tilbage mellem Los Angeles og Washington D.C.

- Pressen havde ikke adgang til selve retssalen, men sad i et rum ved siden af. Det var der egentlig ingen grund til, for alle kunne jo se det hele på tv, husker hun.

Anklagerne i sagen mod OJ Simpson, Chris Darden og Marcia Clark.
Anklagerne i sagen mod OJ Simpson, Chris Darden og Marcia Clark. Foto: Scanpix

Dommeren Lance Ito har nemlig besluttet at give tv-kameraer adgang til retssalen, og hvert øjeblik bliver livetransmitteret ud til den amerikanske befolkning og resten af verden.

- Det gav en ny indsigt i det amerikanske retssystem. Indtil da havde vi kun set det i tv-serier, som LA Law. Nu udspillede det sig i virkeligheden for os alle og for fuld udblæsning, siger Ulla Pors.

Blodet kom flydende som en flod

Under retssagen afhører forsvaret 54 vidner i sagen, mens anklagerne fremlægger 72 vidner. Danske Bettina Rasmussen er også i vidneskranken under den indledende høring, hvor hun blandt andet bliver spurgt, om hun bemærkede noget særligt ved blodet på fortovet.

- Nej. Blodet kom flydende som en flod, svarer hun langsomt.

Betinna Rasmussen fandt en sen aften ligene af O.J. Simpsons ekskone og hendes ven og vidner derfor i sagen. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Siden møder Bettina Rasmussen Ulla Pors. Hun fortæller om retssagen og mediecirkusset, som hun ufrivilligt er blevet en del af.

- Den første dag går man bare rundt som om, det er noget, man har drømt. Var det en film, vi så i går aftes? Og så kommer alt det pludselig i fjernsynet, og man får et chok. Så er man midt i en stor sag. Man aner ikke, hvem O.J. er. Man aner ikke, hvem Nicole er. Man anede slet ikke, hun boede der, siger hun i et interview med TV 2 i 1995.  

Mord er en god forretning

O.J. Simpson-sagen er nemlig ikke bare en god historie. Den er også hurtigt blevet en god forretning for mange. Bettina Rasmussen bliver opsøgt af internationale medier og tilbudt penge for at fortælle om sin oplevelse.

- Normalt kan man tjene rigtig mange penge på det her. Man kan bare gå hen og sige det til nogen sladderblade og sladderprogrammer. Der er en dame, som har tjent 5.000 dollars. Der er mange penge, hvis man har lyst til det. Vi sagde så nej. Vi vil ikke tjene penge på det. Det er ret tragisk, fortæller hun til Ulla Pors.

Hvis Shakespeare havde været her i dag, ville han ikke have skrevet om danske prinser og konger. Han ville have skrevet om O.J. Simpson.

Alan Dershowitz, O.J. Simpsons advokat

I dag er Bettina Rasmussen 48 år. Hun bor og arbejder stadig i Californien. TV 2 har i forbindelse med tilblivelsen af denne artikel været i telefonisk kontakt med hende. Hun har ikke ønsket at medvirke.

”Gud forbyde det” advokaten

Ligesom alle andre journalister, kaster Ulla Pors sig ind i kampen for at finde kilder tæt på begivenhedernes gang. Og det lykkes hende at få et eksklusivt interview med en af forsvarerne fra O.J. Simpsons ”Dreamteam”. Alan Dershowitz har tidligere med succes forsvaret en dansker, nemlig Claus von Bülow, som i 1980’erne først blev dømt og siden frifundet for drabsforsøg på sin kone.

Claus von Bülow, som Alan Dershowitz forsvarede i retten.
Claus von Bülow, som Alan Dershowitz forsvarede i retten. Foto: Scanpix

Ulla Pors tager til Harvard University i Boston, hvor Dershowitz, som O.J. Simpson kalder sin ”Gud forbyde det”-advokat, sætter hende ind i sagens kerne på sit kontor.

- Gud forbyde, at der skulle komme en dom. Mit job er at sikre, at han har en korrekt appel, forklarer Dershowitz sin titel som appelrådgiver til Ulla Pors.

Under interviewet viser han også de danske seere, hvordan han kommunikerer direkte med forsvarerne i retslokalet på den anden side af USA via fax.  

Shakespeare ville have droppet Hamlet for O.J.

- Hvis Shakespeare havde været her i dag, ville han ikke have skrevet om danske prinser og konger. Han ville have skrevet om O.J. Simpson, slår Alan Dershowitz fast over for TV 2. 

Ulla Pors interviewer O.J. Simpsons forsvarer Alan Dershowitz. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

En udtalelse, som Ulla Pors mener, slår hovedet på sømmet.

- Han har jo ret. Det drejede sig virkelig om det gode og det onde. Og hvis vi ser på alt det, der siden skete, så var der virkelig tale om en fortælling, der var Shakespeare værdig, siger hun.

Men i et retslokale er alle som bekendt uskyldige til det modsatte er bevist, og i O.J. Simpsons tilfælde udvikler den kamp sig til at involvere flere og flere personer. Sagens 12 nævninge bliver et helt kapitel for sig selv.

De usynlige hovedpersoner

Hurtigt tegner der sig et billede af et forsvar, som kæmper for at få plads til et flertal af sorte jurymedlemmer, mens anklageren forsøger at placere flest muligt hvide nævninge.

Den oprindelige jury består overvejende af hvide mennesker, men undervejs lykkes det både forsvar og anklager at så tilstrækkelig meget tvivl om medlemmerne, så retten er tæt på at løbe tør for nævninge, efterhånden som 10 af de 12 nævninge bliver skiftet ud med deres suppleanter.

DNA-analyserne kan med tiden blive et meget stærkt værktøj til identifikation af kriminelle. Men teknikken er meget ny, og der er mange problemer med den.

Charles Taylor, UCLA-professor i 1995

Ulla Pors sender en tv-reportage hjem til Danmark, hvor hun forklarer, at juryen er ”sagens usynlige hovedpersoner”. I over ni måneder bor de på hotel, isoleret fra omverdenen, og er kun tilladt enkelte besøg fra den nærmeste familie.

Til sidst består nævningene af 10 kvinder og to mænd. Ni afroamerikanske personer, én latinamerikaner og to hvide personer. Og den store fokus på nævningenes baggrund er et varsel om, hvad selve mordsagen mod O.J. Simpson kommer til at dreje sig om.

En epoke fødes

Både forsvar og anklager er hurtigt klar over, at der er lagt op til en langtrukket affære, som kommer til at dreje sig mindst lige så meget om race, som om mord.

- Det var med til at føde en hel epoke for amerikansk mediedækning og for racespørgsmålet, husker Ulla Pors.

Oplevelsen overbeviser hende også om én ting.

- Jeg så det hele så tæt på. USA var delt. Det var så ekstremt og så stort et tilbageskridt for racedebatten, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde kunnet forestille mig, at der bare få år efter ville blive valgt en sort præsident.”

Simpson sammen med Robert Kardashian og Johnny Cochran foran sit hjem i Rockingham.
Simpson sammen med Robert Kardashian og Johnny Cochran foran sit hjem i Rockingham. Foto: POOL/Haywood GALBRAITH / Scanpix Danmark

Det er især forsvaret, der lykkes med at trække racekortet. Og det på trods af, at det ikke stemmer overens med O.J. Simpsons ”farveblinde” karriere, forklarer Jørn Brøndal.

- I 90’erne var der en stærk holdning i den amerikanske befolkning om at straffe folk for deres forbrydelser. Under præsident Clinton blev der underskrevet en hård straffelov som blandt andet gik ud på at skærpe dødstraffen i en række sager. Men forsvaret fik vendt det til, at O.J. Simpson, som så mange andre sorte mænd, var blevet behandlet uretfærdigt af politiet.

Konstant deja-vu

Og ligesom for den amerikanske befolkning blev O.J. Simpson-sagen snart en del af hverdagen for Ulla Pors.

- Uanset om man gik til middagsselskaber eller mødtes med sine venner, blev det diskuteret. Det var virkelige mennesker, men de var som karakterer i en tv-serie. Alle fulgte med og kunne alle detaljer. Når min mand og jeg kom hjem om aftenen, så vi resume fra dagen på tv. Det var et år med konstant deja-vu. Det var ikke til at undgå, siger hun.

DNA-beviserne

Retssagen mod O.J. Simpson introducerer også den brede offentlighed for en forholdsvis ny videnskab, nemlig DNA.

I et af sine tv-indslag spår Ulla Pors, at ”et af de største slagsmål i retten bliver om brugen af genetiske fingeraftryk, såkaldte DNA-beviser.”

Hun får UCLA-professoren (University of California, Los Angeles, red.), Charles Taylor, til at forklare DNA for danskerne:

- DNA-analyserne kan med tiden blive et meget stærkt værktøj til identifikation af kriminelle. Men teknikken er meget ny, og der er mange problemer med den.

Han mener, at O.J. Simpson-sagen mere end nogen anden sag rejser spørgsmålet: Skal teknikken tages i brug nu, eller skal problemerne klares først?

DNA-beviserne på de sorte handsker forklares i retten.
DNA-beviserne på de sorte handsker forklares i retten. Foto: RICK MEYER / Scanpix Danmark

Ronald Goldman og Nicole Brown Simpsons DNA er blandt andet fundet i O.J. Simpsons bil, på hans tøj og i hans hjem. Men det lykkes forsvaret at skabe tilstrækkeligt tvivl om DNA-beviserne og behandlingen af dem til, at det i stedet peger i retning af, at korrupte betjente har plantet beviser for at få ram på O.J. Simpson.

- Historisk set har de sorte og hvide oplevet retssystemet radikalt forskelligt. Især i sydstaterne har politi og retssystemet udøvet en uretfærdighed, som minder om apartheid i Sydafrika. Derfor har afroamerikanere en grund til at være mistroiske overfor systemet, ligesom de har en grund til at udvise sympati for andre afroamerikanere, forklarer Jørn Brøndal.

Betjenten og n-ordet

Undervejs stifter offentligheden bekendtskab med personer som Mark Fuhrman, Denise Brown og Kato Kaelin.

Førstnævnte er efterforskeren, som fandt den blodige handske i Simpsons hjem, men siden lykkes det forsvarerne at så tvivl om både hans troværdighed og dermed hans fund, da det viser sig, at Fuhrman selv har en broget baggrund, som blandt andet tæller en samling af nazimedaljer fra Anden Verdenskrig.

Mark Fuhrman i vidneskranken under OJ Simpson-sagen.
Mark Fuhrman i vidneskranken under OJ Simpson-sagen. Foto: Scanpix

Det lykkes forsvaret at få Fuhrman til under ed at erklære, at han aldrig har brugt det racistiske ord ”nigger”, men båndoptagelser viser efterfølgende, at han har sagt det ikke blot én men adskillige gange.

Nicole Brown Simpsons grædende søster Denise Brown tegner et billede af en besidderisk og jaloux O.J. Simpson, som flere gange har slået og mishandlet sin kone. Og under hendes forklaring får amerikanerne et indtryk af, at fodboldhelten har en mørk side, som ikke hidtil er blevet afsløret for offentligheden.

Denise Brown vidner i retten.
Denise Brown vidner i retten. Foto: Scanpix

Kato Kaelin er derimod husvennen, der tilfældigvis var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Eller det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, alt efter hvordan man vender og drejer det. For efterfølgende forsøger han ihærdigt at skabe sig et navn på baggrund af sagen.

Han fortæller, at han hørte høje lyde i O.J. Simpsons baghave på mordnatten, hvilket anklageren mener taler for, at Simpson forlod sit hjem og dræbte sin ekskone og Ron Goldman, inden han vendte tilbage til sit eget hjem, hvor han angiveligt skulle have tabt den blodige handske, inden han tog til lufthavnen og fløj til Chicago.

Kato Kaelin i retten.
Kato Kaelin i retten. Foto: POOL/Hal GARB / Scanpix Danmark

O.J. prøver handsken

Anklageren Chris Darden er endda så sikker på, at handsken tilhører O.J. Simpson, at han lader ham prøve den på foran rullende kameraer i retssalen. Hele USA holder vejret, da O.J. Simpson med møje og besvær trækker handsken ned over sin hånd. Den passer ikke.

Hvis den ikke passer, skal han frifindes.

Johnny Cochran, O.J. Simpsons advokat

Det får Johnny Cochran til siden at henvise til handsken i sin procedure med udtalelsen:

- If it doesn’t fit you must aqquit. (Hvis den ikke passer, skal han frifindes, red.)

Det famøse øjeblik i retten, hvor O.J. Simpson prøver handskerne på.
Det famøse øjeblik i retten, hvor O.J. Simpson prøver handskerne på. Foto: SAM MIRCOVICH / Scanpix Denmark

Frygt for raceoptøjer

Som retssagen nærmer sig sin ende, stiger bekymringen for raceoptøjer i Los Angeles og resten af USA.  

Det får også præsident Bill Clinton til at udtale sig om sagen:

- Jeg er bekymret. Jeg håber ikke, at amerikanerne lader det blive symbol på et større racemæssigt udestående.

Politiet foran retsbygningen i Los Angeles i øjeblikkene, før dommen bliver afsagt i sagen om OJ Simpson.
Politiet foran retsbygningen i Los Angeles i øjeblikkene, før dommen bliver afsagt i sagen om OJ Simpson. Foto: VINCE BUCCI / Scanpix Danmark

266 dage afslutter på fire timer

Efter 266 retsdage trækker de 12 nævninge sig tilbage for at diskutere beviserne og nå frem til et udfald. Skyldig eller uskyldig. Alle 12 skal være enige. Lykkedes det ikke, må århundredes sag muligvis gå om.

Alle ruster sig til, at der nu kan gå dage, måske endda uger, inden nævningene er klar til at afsige dom. Også Ulla Pors, som er kommet i god tid. Heldigvis.

For til alles overraskelse er juryen nået frem til en afgørelse efter blot fire timers diskussion. Og sammen med resten af det internationale pressekorps stiller Ulla Pors sig foran retten for at høre dommen.

Klokken 10.07 den 3. oktober 1995 frifinder nævningene den 48-årige O.J. Simpson for drabene på Nicole Brown Simpson og Ronald Goldman.

På trods af en overbevisende bevisbyrde frikendes O.J. Simpson for mordet på sin ekskone. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge
O.J. Simpson efter frifindelsen.
O.J. Simpson efter frifindelsen. Foto: Scanpix

Bagefter fik jeg en besked fra Svenning Dalgaard, som var nyhedschef på det tidspunkt om, at jeg ikke måtte smile så meget.

Ulla Pors, daværende USA-korrespondent på TV 2

På trods af dommer Itos advarsler mod at vise følelser, bryder Ron Goldmans søster Kim hulkende sammen, mens Johnny Cochran udbryder ”Yes” og krammer O.J. Simpson.

- Det var så uvirkeligt. Ingen havde troet, det kunne lade sig gøre, siger Ulla Pors og husker, at hun blev stillet igennem på direkte tv lige efter frifindelsen.

Kim Goldman bryder sammen i armene på sin far Fred Goldman efter O.J. Simpsons frifindelse.
Kim Goldman bryder sammen i armene på sin far Fred Goldman efter O.J. Simpsons frifindelse. Foto: Scanpix

Du smiler for meget

- Bagefter fik jeg en besked fra Svenning Dalgaard, som var nyhedschef på det tidspunkt om, at jeg ikke måtte smile så meget. Men det var svært at finde en grimasse, for det hele var så ekstremt, siger hun og mindes, hvordan de hvide skreg og de sorte dansede på gaderne.

Klokken 10.07 den 3. oktober 1995 frifandt nævningene den 48-årige O.J. Simpson for drab. Ulla Pors blev stillet igennem på direkte tv lige efter frifindelsen. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Selvom O.J. Simpsons frikendelse ofte er blevet tolket som hævn for århundreders slaveri, diskrimination og uretfærdig behandling af afroamerikanere, skal den først og fremmest ses i lyset af, at han var kendt og ikke mindst rig mener Jørn Brøndal.

- Det handlede i mindre grad om hans hudfarve. For i modsætning til mange fattige afroamerikanere, havde han adgang til stjerneadvokater, som betyder rigtigt meget for udfaldet i USA, siger Jørn Brøndal.

Et par år senere vender Ulla Pors tilbage til Danmark. I dag er hun event- og udviklingschef på TV 2. O.J. Simpson-sagen er røget i raritetskabinettet, som hun siger.

- Sagen er enormt interessant som fænomen. Den betød, at vi på tv begyndte at følge begivenhederne, mens de skete og ikke bare rapporterede bagefter. 

Fri og udstødt

Efter 474 dage i fængsel kan O.J. Simpson vende hjem som en fri mand. Han får også forældremyndigheden over børnene Sydney og Justin, som har boet hos deres mormor og morfar under farens fængsling.

Når det hele er faldet lidt ned, vil jeg som mit primære mål i livet forfølge morderen eller morderne, som dræbte Nicole og mr. Goldman.

O.J. Simpson

Han giver udtryk for at ville vende tilbage til det liv, som han havde før retssagen. Han udtaler, at han nu vil jage de skyldige.

Bilen, hvori O.J. Simpson bliver fragtet fra fængslet og tilbage til sit hjem på Rockingham Avenue efter frifindelsen.
Bilen, hvori O.J. Simpson bliver fragtet fra fængslet og tilbage til sit hjem på Rockingham Avenue efter frifindelsen. Foto: VINCE BUCCI / Scanpix Danmark

- Når det hele er faldet lidt ned, vil jeg som mit primære mål i livet forfølge morderen eller morderne, som dræbte Nicole og mr. Goldman. De er derude et sted. Jeg vil gøre, hvad end der skal til for at identificere dem og fange dem, lover han.

Men glæden varer kort. For i mellemtiden har stemningen i det overvejende hvide Brentwood vendt sig imod ham, og flere gange samler demonstranter – primært hvide – sig foran Simpsons hus for at protestere.

- Morder på fri fod i Brentwood” og ”Velkommen til Brentwood, her bor Brentwood-slagteren” står der blandt andet på skilte.

O.J. Simpson har vundet sin frihed, men socialt er han udstødt. Og det bliver værre.

Nicole Brown Simpsons far, mor og tre søstre under den civile retssag mod O.J. Simpson. Nicole Brown Simpsons mor, Judith Brown, går arm i arm med familiens advokat John Kelly.
Nicole Brown Simpsons far, mor og tre søstre under den civile retssag mod O.J. Simpson. Nicole Brown Simpsons mor, Judith Brown, går arm i arm med familiens advokat John Kelly. Foto: Scanpix

Ramt på pengepungen

Efter at have sundet sig oven på frifindelsen af O.J. Simpson, indgiver familierne Brown og Goldman i 1996 et civilt søgsmål mod ham. Denne gang har kameraer ikke adgang til retssalen og Simpson bliver selv indkaldt til at vidne.

Undervejs kommer det frem, at O.J. Simpson har skostørrelsen 46,5 – den samme størrelse, som de blodige fodspor, der førte væk fra drabsstedet. Skoene viser sig at være af designeren Bruno Magli, og selvom Simpson i første omgang nægter at eje sådan et par sko, må han siden trække i land, da billeder viser ham iført et par Bruno Magli-sko.

Den 5. februar 1997 finder en jury i den civile retssag i Santa Monica, Californien O.J. Simpson ansvarlig for Nicole Brown Simpson og Ron Goldmans død. Simpson skal betale 33,5 millioner dollars i erstatning.

Ron Goldmans far Fred Goldman jubler efter dommen i den civile retssag i 1997.
Ron Goldmans far Fred Goldman jubler efter dommen i den civile retssag i 1997. Foto: Scanpix

Hvis jeg gjorde det

Samme år må O.J. Simpson på grund af pengemangel forlade sit hjem i Brentwood. Han forsøger at få en ny start i Miami.

Offentlighedens interesse for sagen vil ikke dø, og Simpson er selv med til at holde i liv i historien ved at medvirke i adskillige talkshows og tv-interviews.

O.J. Simpsons hus i Brentwood blev i 1998 revet ned af dets nye ejer.
O.J. Simpsons hus i Brentwood blev i 1998 revet ned af dets nye ejer. Foto: Scanpix

I et forsøg på at tjene penge udgiver O.J. Simpson i september 2007 bogen ”If I did it” (Hvis jeg gjorde det, red.), hvor han i detaljer beskriver, hvordan han hypotetisk kunne have begået drabene.

Det får Ron Goldmans familie til endnu engang at anlægge sag mod O.J. Simpson. De vinder rettighederne til bogen og genudgiver den siden under titlen ”If I did it  - confessions of the killer” (Hvis jeg gjorde det – morderens bekendelser, red.)

Røveri i Las Vegas

En september aften samme år træder O.J. Simpson ind ad døren på et hotelværelse i Las Vegas i selskab med seks andre mænd. Her befinder Bruce Fromong sig. Han handler med sportsklenodier og har blandt andet fået fingre i nogle effekter fra Simpsons sportskarriere.

Under den seks minutter lange konfrontation truer de syv mænd Fromong med en pistol, inden de igen forlader hotelværelset med O.J. Simpsons klenodier samt et par andre ting.

Tre dage senere bliver Simpson anholdt. I retten hævder han efterfølgende, at effekterne var blevet stjålet fra ham.

Præcis 13 år efter, at han blev frifundet for mordene på Nicole Brown Simpson og Ron Goldman, bliver O.J. Simpson kendt skyldig i 10 sigtelser, herunder røveri og forsøg på kidnapning.

O.J. Simpson i retten i Las Vegas i 2007.
O.J. Simpson i retten i Las Vegas i 2007. Foto: POOL / Scanpix Denmark

Hævn for frifindelse

Den 5. december 2008 bliver O.J. Simpson idømt 33 års fængsel med mulighed for prøveløsladelse i 2017.

- Det virker besynderligt, at han bliver idømt så hård en straf. Det er svært ikke at slippe en bagtanke om, at det var tilbagebetaling for den tidligere frifindelse. Også selvom det amerikanske retsvæsen ikke bør tænke på den måde, vurderer Jørn Brøndal.

Den overvejende mening er, at han gjorde det. Der er ikke siden kommet beviser frem, der understøtter det modsatte.

Jørn Brøndal, Center for Amerikanske Studier

For i modsætning til at meningsmålinger under retssagen i 1995 viste, at 73 procent af hvide amerikanere mente, O.J. Simpson var skyldig mod 27 procent af afroamerikanerne, så er der i dag langt større enighed i USA's befolkning.

- Den overvejende mening er, at han gjorde det. Der er ikke siden kommet beviser frem, der understøtter det modsatte. De fleste mener i dag, at han er skyldig, siger Jørn Brøndal.

Den 5. december 2007 blevO.J. Simpson idømt 33 års fængsel med mulighed for prøveløsladelse i 2017. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Det totale forfald

Fortællingen om O.J. Simpson fascinerer fortsat mange mennesker. Også selvom den langt fra er blandt de mest betydningsfulde i USA's historie. Dertil har mange andre sager været mere principielle og banebrydende, påpeger Jørn Brøndum.

O.J. Simpsons storhed og fald har dog fået nyt liv i kraft af en anmelderrost dokumentarserie og en populær miniserie, som udkom i 2016.

- Det er historien om stjernen, som oplever det totale forfald. At der er tale om en person, som er en helt anden, end offentligheden i første omgang fik indtryk af. Det har en enorm effekt. Og så er det USA i en nøddeskal. En kultur, som hylder stjernerne, men også står klar, når de går i stykker, siger Jørn Brøndal.

Tiden bag tremmer

O.J. Simpson har afsonet 9 ud af 33 år i et fængsel i Lovelock, Nevada. Meget få detaljer er sluppet ud om hans liv bag tremmer. Den tidligere sportsstjerne har i dag diabetes. Han har fået tiden til at gå med at være vicevært i fængslets træningscenter og dommer under fængslets softballkampe. Og så er O.J. Simpson, ifølge eget udsagn, også blevet en form for coach eller rådgiver for andre indsatte. 

Den 20. juli kom O.J. Simpson igen for en høring, hvor hans opførsel i fængslet blev gennemgået. Simpson forklarede, hvad han havde tænkt sig at lave, og hvor han ville slå sig ned, hvis han blev løsladt.

Høringen var åben for offentligheden, og både O.J. Simpsons familie, som har stået bag ham under begge retssager, deltog, ligesom ofre for røveriet i 2007 også mødte op. 

Syv såkaldte commissioners tog stilling til sagen og et flertal godkendte, at O.J. Simpson ville blive prøveløsladt den 1. oktober 2017.

Her får O.J. Simpson beskeden om, at han får lov at blive prøveløsladt efter ni års fængsel. Video: Malene Sørensen

Hvad kommer O.J. ud til?

Det USA, som O.J. Simpson kommer ud til i 2017, er et samfund, der indtil for nylig havde en afroamerikansk præsident, men som fortsat oplever enorm splittelse om etniske problemstillinger, som blandt andet kom til udtryk under raceurolighederne i Ferguson og Baltimore, forklarer Jørn Brøndal.

Undskyld, jeg er ked af det hele.

O.J. Simpson

Dog er fokus nu vendt fra afroamerikanere til i højere grad at fokusere på latinoer. En ting er dog sikker, mener Jørn Brøndal.

O.J. Simpson kommer ud til et USA, der vil betragte ham som en paria, og som vil vende ham ryggen.

Nogle af hans sidste grådkvalte ord inden, han blev ført væk efter fængselsdommen i 2008, var:

- Det var aldrig min mening at skade nogen. Jeg ville bare have mine egne ting. Nu indser jeg, at det var dumt af mig. Jeg beklager. Jeg ville ikke stjæle noget fra nogen. Og jeg vidste ikke, at jeg gjorde noget ulovligt. Jeg troede, at jeg konfronterede nogle venner for at hente mine egne ting. Undskyld, jeg er ked af det hele.

Kilder: Arkivklip, Vanity Fair, AP, CNN, Famous-trials.com, NBC News, Ekstra Bladet, LA Times og Fox News.

Et af de sidste offentlige billeder af O.J. Simpson, under hans appelsag i 2013.
Et af de sidste offentlige billeder af O.J. Simpson, under hans appelsag i 2013. Foto: POOL / Scanpix Denmark