Politiet har beslaglagt 3D-printede skydevåben i Malmø

16x9
Våbnet her er lavet med en 3D-printer og blev fundet i en garage i Malmø i februar. Foto: Svensk politi

Politiets teknikere har testaffyret to våben lavet af plastik.

I en ransagning hos en af Malmøs hårdkogte kriminelle fandt politiet tidligere i år en pistol, der var hjemmelavet og bygget næsten udelukkende af plastik. Det skriver SVT Nyheter Skåne.

Ved en nærmere undersøgelse fandt politiets teknikere frem til, at pistolens dele måtte være udskrevet på en 3D-printer.

Pistolen blev fundet i januar. Måneden efter fandt politiet i et parkeringshus i Malmø et andet skydevåben lavet med en 3D-printer.

Politi har testet våbnene

Stefan Sintéus, der er politimester i Malmø, fortæller til svenske medier, at politiet kender til 3D-printede våben fra andre lande i Europa. Men det er første gang, at politiet i Malmø finder 3D-printede våben, der beviseligt kan skyde.

- Teknikerne har testaffyret våbnene ved seks tilfælde, og de fungerer. Derfor regnes de også for ulovlige våben, siger Stefan Sintéus til SVT.

Rigspolitiet er også bekendt med teknologien, men kender endnu ikke til 3D-printede våben i Danmark, skriver Berlingske.

Nye muligheder for kriminelle

Ifølge Stefan Sintéus er det vigtigt at få en debat om 3D-printede våben, fordi det giver kriminelle helt nye muligheder for at anskaffe sig våben.

Men en hjemmeprintet pistol er ikke noget videre frygtindgydende våben, mener Jakob Skov Nielsen, der er civilingeniør ved Danmarks Tekniske Universitet, og som arbejder med 3D-printere til dagligt.

- Hvis det har til formål at true, kan det måske bruges. Men man skal ikke forvente, at det er et særlig præcist våben, der holder særlig længe eller kan bruges ret mange gange, siger han til Berlingske.