Chelsea Manning står frem efter syv år i fængsel: - Her er jeg

16x9
Chelsea Manning har lagt dette foto op på sociale medier efter sin løsladelse 17. maj Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Den transkønnede Chelsea Manning, som stod bag det største læk af fortrolige oplysninger i USA’s historie, er på fri fod - og klar til at møde verden.

Hun blev verdenskendt som Bradley Manning: soldaten der stod bag et gigantisk læk af fortrolige oplysninger, blandt andet om USA’s krigsførelse og militære metoder.

I 2010 blev hun anholdt og i 2013 dømt for spionage og andre forbrydelser i forbindelse med lækket af flere end 700.000 dokumenter, videoer, telegrammer og krigsrapporter, som blev offentliggjort af organisationen WikiLeaks.

I militærfængslet Fort Leavenworth i Kansas sprang hun ud som kvinde. Selvom det var et fængsel kun for mænd, fik hun tilladelse til at modtage hormonbehandlinger. Hun fik også lov at bruge make-up og gå i kvinde-undertøj, men hun måtte ikke have langt hår. 

Billeder af Bradley Manning som føres ind til militær-domstolen i Fort Meade, Maryland Video: Louise With

Manning fik oprindelig 35 års fængsel. Men USA's tidligere præsident Barack Obama besluttede, kort før han gik af, at afkorte straffen betydeligt.

Manning havde allerede siddet fængslet i syv år. Onsdag blev hun løsladt, og nu har hun så lagt dette billede af sig selv på Twitter og Instagram med teksten: 'Okay allesammen, her er jeg så' og hashtagget: #HelloWorld (Hej verden, red.)

Billedet har fået titusinder af likes og er blevet tusindvis af gange.