Forældre lod lille barn leve af helsekost - vejede blot fire kilo da han døde

16x9
Anklager Pascal Person mener, at sagen er så frygtelig, at forældrene skal straffes med halvandet års fængsel. Foto: Kennet Havgaard / Scanpix

Spædbarn mistede livet, fordi forældre angiveligt eksperimenterede med hans føde.

Lucas vejede omkring fire kilo, da han trak vejret for sidste gang.

Det var den 6. juni 2014, og han var syv måneder gammel. Men på grund af at hans belgiske forældre angiveligt har madet ham med en særlig helse-diæt, døde han af sult.

Fakta: Vækstkurve for drenge på 7 mdr.

  • 8,4 kilo er normalvægt.
  • Under 6,7 kilo er drengen i risiko for underernæring.
  • Under 4 kilo er ekstremt. Barnet bør indlægges akut.

Kilde: WHO

Det kom mandag frem i retten i Dendermonde i Holland, skriver det lokale medie Nieuwsblad.

Den specielle diæt betød, at Lucas vejede nærmest halvdelen af det normale - svarende til 8,4 kilo - for en dreng i den alder. 

- Det er utrolig lavt. Det er stort set det samme, vi ser i u-lande, hvor børnene med svær underernæring er i stor risiko for at dø, siger Kim Fleischer Michaelsen, der er professor i børnernæring på Københavns Universitet (KU) og rådgiver for Sundhedsstyrelsen.

Forældrene tog livet af deres barn

Lucas' forældre driver en lokal helsebutik i byen Beveren i Belgium, hvor de sælger naturlige fødevarer. Ifølge anklageren Pascal Person sammensatte forældrene drengens egen kost ud fra varerne i butikken.

- Forældrene gav deres dreng diagnosen, at han både var glutenintolerant og led af laktoseallergi, siger Pascal Person ifølge Nieuwsblad.

Hverken den belgiske forening 'Kind & Gezin' (Børn og Familie, red.) eller andre læger kendte til Lucas' tilstand. Parret søgte i stedet for vejledning andre steder.

- Deres idé om medicin tog livet af ham, mener anklageren.

Hvad er homøopati?

Homøopati er en alternativ sygdomsbehandling, hvor man som medicin giver patienten stærkt fortyndede opløsninger af stoffer, som i større doser fremkalder de samme symptomer som sygdommen.

Kilde: Ordnet

Anklageren begriber ikke forældrenes håndtering af deres søns tilstand. Da Lucas var tæt på at dø, valgte de eksempelvis at køre en time til Blizen for at konsultere en homøopatisk læge. Her sendte lægen dem direkte til det nærmeste hospital - men det var for sent.

Derfor beder anklager Pascal Person om fængselsstraf på halvandet år til begge forældre.

Aldrig opdaget noget usædvanligt

Forældrene har i retten forklaret, at de ikke var klar over, at deres søn sultede.

- Vi har aldrig taget Lucas til lægen, fordi vi aldrig har bemærket noget usædvanligt, sagde hans far ifølge Nieuwsblad. 

- Jeg har ingen forklaring på, hvorfor han er afgået ved døden.

Ifølge familiens advokat, Karine Van Meir Venne, havde Lucas spiseproblemer. Han fik kramper, når han fik mad gennem flaske, og hans forældre har prøvet forskellige alternativer som havremælk, rismælk, boghvedemælk og quinoamælk.

- Lucas' tilstand var god, og nogle gange var den mindre god. Men forældrene var aldrig helt bekymrede, siger Karine Van Meir Venne.

Man skal ikke eksperimenter med småbørns kost.

Kim Fleischer Michaelsen, ekspert i børneernæring

Kim Fleischer Michaelsen mener, at der var grund til at være meget bekymret for Lucas.

- Man skal ikke eksperimentere med småbørns kost. Hvis man har mistanke om, at ens barn ikke kan tåle en bestemt kost, skal forældrene søge hjælp. De skal ikke begynde at eksperimentere med forskellige, underlige kostformer. Det er for farligt, siger han.

Spædbørn er følsomme

Ernæringseksperten forklarer, at spædbørn er meget følsomme, når det kommer til deres kost, fordi de vokser så hurtigt. Derfor skal man passe på med alternative kostformer.

- Hvis de ikke får den rigtige ernæring, er der konsekvenser. Det kan give hjerneskade, og de kan vokse dårligt. Derfor skal vi være særlige opmærksomme på det.

En af måderne, forældrene kan tjekke, om deres barn er underernæret, er simpel.

- Børnene skal måles. Hvis de ikke følger vækstkurven, skal forældrene henvende sig til sundhedssygeplejersken eller familiens læge, siger ernæringseksperten.