Henrettelser igen forpurret i USA

16x9
Oprindelig var det staten Arkansas' plan at henrette otte mænd med giftsprøjter, inden sprøjterne blev for gamle. Foto: ARKANSAS DEPARTMENT OF CORRECTIONS / HANDOUT / Scanpix Denmark

To planlagte henrettelser er onsdag blevet aflyst ved to domstole i den amerikanske delstat Arkansas.

Den amerikanske delstat Arkansas oplevede onsdag endnu et tilbageslag i en opsigtsvækkende plan om at gennemføre en række henrettelser på ti dage i april.

Således bremsede højesteret i delstaten onsdag endnu en henrettelse, der ellers var planlagt til torsdag.

Det drejer sig om henrettelsen af Stacey Johnson, der nu skal have prøvet sin sag ved en domsret, hvor han har fået lov at præsentere nye DNA-beviser i sin sag.

Falske forudsætninger

De gode nyheder for indsatte på dødsgangen i Arkansas stoppede dog ikke her. Blot få minutter efter højesterets afgørelse blev endnu en henrettelse aflyst af en anden domstol.

Det skyldtes, at medicinalvirksomheden McKesson Medical-Surgical Inc. havde beskyldt delstaten for at have indkøbt et stof til den dødelige injektion under falske forudsætninger.

Virksomheden havde således aldrig indvilget i, at præparatet skulle anvendes til henrettelser. Appeldomstolen valgte derfor at indføre et midlertidigt forbud mod brugen af stoffet.

Myndighederne i Arkansas har oplyst, at det ikke er muligt at skaffe stoffet andre steder.

Vi appellere forbud

Dermed erkender myndighederne, at alle planlagte henrettelser vil blive stoppet, hvis McKesson vinder det kommende retsopgør.

Delstaten havde planlagt hele otte henrettelser i løbet af ti dage. Tidligere er tre andre henrettelser blevet stoppet.

Justitsministeren i delstaten, republikaneren Leslie Rutledge, siger gennem sin talsmand, at hun vil appellere forbuddet mod brugen af det omstridte stof til højesteret.