Kommentar: Dramatisk valg i amerikansk stat - Trump undgik med nød og næppe ydmygelse

16x9
"Republikanerne afværgede med nød og næppe et ydmygende nederlag. For nu." Foto: SCOTT OLSON / Scanpix Denmark

Kommentar: Republikanerne afværgede med nød og næppe et ydmygende nederlag. For nu.

Hvis man for bare nogle år siden havde vurderet, at det var en republikansk sejr, at partiet med nød og næppe afværgede at tabe et kongressæde, der har været på republikanske hænder i næsten 40 år, var man nok blevet mødt med undrende blikke. Hvis man derefter havde tilføjet, at det samme sæde for bare et halvt år siden var gået til en republikaner, der opnåede genvalg med over 60 procent af stemmerne, var man nok blevet henvist til det nærmeste hospital. Ikke desto mindre var det lige præcis det, der skete ved nattens suppleringsvalg i Georgias sjette valgkreds.

Det er ikke hverdag, at et suppleringsvalg i Georgia skaber nationale overskrifter i USA og giver genlyd langt hen over Atlanten. Men det var i Georgia, at den amerikanske valgkamp fortsatte ufortrødent i går, da der skulle findes en afløser til det tidligere kongresmedlem Tom Price, der nu er sundhedsminister i Trumps regering.

Udgangspunktet for valget lå klart: Georgia er traditionelt en republikansk stat, og valgkreds 6 er et overvejende hvidt og velhavende forstadskvarter til Atlanta. Kort sagt en ærkerepublikansk valgkreds, der har været på republikanske hænder siden 1979. Men så måske ikke alligevel længere. For lige præcis valgkreds 6 var et område, hvor Trump klarede sig markant dårligere til præsidentvalget end tidligere republikanske præsidentkandidater. Mens Trump vandt valgkredsen med ét procentpoint over Clinton i november, slog Mitt Romney Obama med 23 procentpoint i 2012.

Men meget kan ske på seks måneder. Tag en præsident Trump med historisk lav opbakning for en nyvalgt præsident; et republikansk parti der stritter i mange retninger og har svært ved at blive enige om den politiske kurs; og et demokratisk parti, der ligger i ruiner. Så har du opskriften på et valg, hvor alle parter har enormt meget på spil frem mod midtvejsvalget i det kommende år.

Demokraterne havde prøvet at italesætte valget som en folkeafstemning om præsident Trump. Anført af den 30-årige Jon Ossoff – nærmest en ny John F. Kennedy kunne man forstå på nogle af Ossoffs vælgere – satsede demokraterne benhårdt på at vinde over 50 procent af stemmerne for at undgå et omvalg, hvor oddsene for at vinde kongressædet er betydelig sværere. Demokraterne fik i den forbindelse mobiliseret en enorm sum penge. Ossoff fik rejst næsten 60 millioner kroner, hvoraf langt størstedelen kom i form af donationer fra mennesker og organisationer, der ikke har til huse i Georgia til dagligt. Endnu en manifestation af valgets nationale betydning.

Men Ossoff kom til kort. I skrivende stund står Ossoff til cirka 48 procent af stemmerne i et felt på ikke mindre end atten kandidater, mens republikanernes Karen Handel kom ind på en andenplads med cirka 20 procent af stemmerne, og dermed klarede sig bedst blandt de elleve republikanske kandidater.

Republikanernes fremmeste – om end ikke særlig ambitiøse - mål blev dermed opfyldt i nat. Man formåede at holde demokraterne fra fadet for nu og går ind i et omvalg med Ossoff, hvor Handel kan rette sine skyts mod Ossoff frem for at være i infight med ti republikanske modkandidater. Hvem der vinder her, er fuldstændig åben.

Præsident Trump var da heller ikke sen til at udråbe Ossoffs 48 procent som en ”stor sejr” for republikanerne på Twitter og tilføjede, at han var glad for ”at kunne være behjælpelig”.

Politik er en skør størrelse.