Erdogan afviser, at afstemning var udemokratisk: - Jeg kan dø når som helst

16x9
Recep Tayyip Erdogan. Foto: Tumay Berkin / Scanpix Denmark

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, afviser i sit første interview siden afstemningen, at den tyrkiske forfatningsændring foregik udemokratisk.

Søndagens folkeafstemning i Tyrkiet endte med et ja til en forfatningsændring, der fra 2019 vil gøre præsidentposten i landet langt mere indflydelsesrig, end den er i dag.

Afstemningen er fra flere sider blevet anklaget for at være udemokratisk. Blandt andet med henvisning til, at oppositionen ikke fik lige så meget taletid i medierne som regeringen.

- Jeg er dødelig

Det er ikke et billede, som den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, kan nikke genkendende til.

I hans første interview siden afstemningen afviser han påstanden om, at afstemningen skulle have været udemokratisk – og at det handlede om ham.

- Jeg er dødelig. Virkelig. Jeg kunne dø når som helst, siger han blandt andet i interviewet, der blev foretaget af en reporter fra CNN.

Erdogan afviser beskyldningerne om, at afstemningen handlede om at give ham mere magt.

- Der, hvor der findes diktaturer, behøver du ikke at have et præsidentielt system. Her har vi en stemmeboks. Demokratiet får sin magt fra borgerne. Det er det vi kalder national vilje, siger Erdogan til CNN.

Valgobservatører: Afstemning levede ikke op til demokratiske standarder

Valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og Europarådets Parlamentariske Forsamling, var efter valget ude at sige, at afstemningen ikke levede op til demokratiske standarder, ligesom flere politikere, heriblandt den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, har udvist bekymring for afstemningen.

- Vi har fået mange oplysninger dernedefra, som ikke peger i den rigtige retning. Det forhold, at oppositionen ikke har kunnet komme til orde. Det forhold, at man tager sådan en afstemning, mens man har undtagelsestilstand. Det er ikke særligt godt, lød det blandt andet fra Anders Samuelsen.

Betyder ikke noget, at sejren var snæver

Afstemningen endte med et snævert flertal til fordel for et tyrkisk præsidentstyre. Den snævre sejr er ikke noget, som Erdogan tillægger nævneværdig betydning.

- Jeg kommer fra en fodboldbaggrund. Det betyder ikke noget, om du vinder 1-0 eller 5-0. Det ultimative mål er at vinde kampen, siger han til CNN.

I USA har man noteret sig kritikken fra de to europæiske observatørgrupper. 

- Vi ser frem til den endelige rapport fra OSCE/ODIHR, som vi forstår vil være flere uger undervejs, siger talsmand Mark Toner i en erklæring.