Historisk dødsfald: Nu er der ikke flere personer fra 1800-tallet tilbage

Emma Morano er død i sit hjem i Italien, meddeler hendes læge ifølge AP. Hun var født i 1899.

Verdens ældst kendte person, italieneren Emma Morano, døde lørdag, 117 år, skriver flere nyhedsbureauer. Morano var født i 1899 og blev 117 år og 137 dage.

- Emma Morano er død i sit hjem i Italien, meddeler Moranos læge ifølge AP.

Morano var den sidste overlevende person fra 1800-tallet - i hvert fald som man kender til. Da hun blev født, var Storbritannien i krig med boerne i Sydafrika.

Hun var et af otte børn - fem søstre og tre brødre.

Berømthed med alderen

Morano blev i stigende grad en berømthed i kraft af hendes ekstremt høje alder.

Hendes fødselsdage blev markeret med megen medieomtale og koncerter og fester i Verbania - byen, hvor hun boede på bredden til søen Maggiore i det nordlige Italien.

Der findes blandt andet en video af, hvordan hun tilsyneladende åndsfrisk selv puster lysene 1-1-7 ud ved sin sidste fødselsdag i november 2016.

Hun har i de senere år givet en del gode råd om, hvordan man når en høj alder. 

Spiste rå æg

Hun mente, at noget af forklaringen for hende lå i generne. Hendes mor blev 91, og flere af hendes søskende passerede også 100. 

Men en af hendes egne hemmeligheder var rå æg. 

Da hun var teenager, kom hun til lægen med blodproblemer, og lægen anbefalede hende at spise rå æg. Siden spiste hun dagligt tre æg - to af dem rå, samt lidt rå fars. Det har hun fortalt til The New York Times.

Hun pointerede også, at det er vigtigt at gå tidligt i seng, ikke at ryge og kun at drikke vin i moderate mængder. Hun drak dog en del cognac.

Singleliv del af forklaring

En anden forklaring, sagde hun, var, at hun har været single, siden hun smed sin voldelige mand ud i 1938 - kort efter at hendes eneste barn døde syv måneder gammel.

- Jeg ville ikke domineres af nogen, sagde hun.

Morano, der officielt var anerkendt som verdens ældste person, blev født i landsbyen Civiasco i Piemonte-regionen i Norditalien. 

Hun arbejdede som ung på en fabrik og fik senere et job som kok. 

I sine sidste år var hendes hørelse stærkt svækket, og hun talte med besvær. Hun så ikke godt nok til at se tv.

Moranos aldersrekord overgår ikke franskmanden Jeanne Calments, som mødte Vincent Van Gogh som teenager i Arles. Hun døde i 1997 i en alder af 122 år.