7 henrettelser på 11 dage planlagt - Nu giver dommer nyt håb til dødsdømte

16x9
Oprindelig var det staten Arkansas' plan at henrette otte mænd med giftsprøjter, inden sprøjterne blev for gamle. Foto: HO / Scanpix Denmark

Den amerikanske delstat havde planlagt syv henrettelser på 11 dage i april. Nu har de dødsdømte fået nyt håb.

En dommer i Arkansas i USA har fredag forbudt delstaten at gennemføre en plan om at henrette seks dødsdømte med giftsprøjter.

De første henrettelser skulle have fundet sted mandag.

Tidligere fredag standsede højesteret i Arkansas desuden en henrettelse, der skulle havde fundet sted mandag.

Det drejer sig om henrettelsen af den 60-årige Bruce Ward, der i 1990 blev til dømt til døden for drab.

Arkansas havde altså i alt planlagt at henrette syv mænd i løbet af 11 dage.

For gamle sprøjter

Delstatens hastværk skyldes, at fængslets beholdning af et af kemikalierne i den dræbende blanding er ved at blive for gammel.

Sagen fik Amnesty International, hvis hovedformål er at bekæmpe dødsstraf og forhindre dødsstraffe i at blive eksekveret, til at gå til kamp for at forhindre staten Arkansas i at gennemføre henrettelserne.

- Det er en klassisk øvelse for en organisation som vores. Vi har sat alle sejl til - især i vores amerikanske afdeling - og kontakter guvernøren i Arkansas, fængslet og myndighederne, udtalte Ole Hoff-Lund til TV 2 fredag, inden dommeren greb ind.

Medicinalselskab sætter kæp i hjulet

I sidste ende er det dog medicinalselskabet bag et af de tre medikamenter i den dødelige injektion, der i denne omgang har fået udskudt henrettelserne af de syv mænd.

Medicinalselskabet har bedt den føderale dommer om at gribe ind, fordi lægemidlet ikke er lavet med henblik på henrettelser.

Da fængslet i sin tid købte lægemidlet, havde medicinalfirmaet betinget sig, at det kun måtte anvendes i forbindelse med akutbehandling af indsatte.

Ottende henrettelse også udskudt

Oprindelig var staten Arkansas' plan at henrette otte mænd i perioden, men henrettelsen af Jason McGhee, som skulle være henrettet som den sidste 27. april, blev for en uge siden foreløbig udskudt.

Ifølge nyhedsbureauet UPI fordi McGhee har søgt om benådning, og staten Arkansas' love kræver en periode på 30 dage, inden guvernør Asa Hutchinson kan tage stilling til ansøgningen.

Benådningsansøgningen er blevet imødekommet af den komité, som tager stilling til den slags ansøgninger, men den skal også godkendes af guvernøren, inden McGhee endeligt kan slippe for at blive henrettet.

Bombarderet med henvendelser

Amnesty Internationals medlemmer over hele verden har de sidste dage bombarderet guvernøren og fængselsvæsenet i Arkansas med breve, mails og telefonopkald for at stoppe henrettelserne.

En af dem, der har protesteret, er bestsellerforfatteren John Grisham, der selv tidligere har arbejdet både som forsvarer og som anklager. Han er også bosat i staten Arkansas.

- En henrettelse er den mest alvorlige handling, en regering kan udføre. Hvorfor påtage sig så mange risici for hurtighedens skyld? Selv om det skulle lykkes for Arkansas, vil retfærdigheden tabe, skrev John Grisham sidste uge i en blog i USA Today.

På grund af komplikationer vedrørende loven om giftsprøjter og vanskeligheder med at få fat i de midler, der indgår i dødssprøjter, har delstaten ikke gennemført henrettelser de seneste 12 år.

De syv, som skulle henrettes

Ifølge britiske Daily Mail er det følgende syv, som skulle henrettes i løbet af 11 dage i april. 

1) Don Davis, 54. Dømt for at have skudt og dræbt en kvinde under et indbrud i hendes hus.

2) Bruce Ward, 60. Dømt for at have kvalt en 18-årig pige i Little Rock i 1989.

3) Ledelle Lee, 51, dømt for at kvæle og tæve en 26-årig kvinde til døde i 1995. Han er også dømt for at have voldtaget to kvinder fra Jacksonville.

4) Stacey Johnson, 48, dømt for knivdrab på en fængselsbetjent i 1995, da han afsonede en livstidsstraf for et andet drab.

5) Jack Jones, 52, dømt for at voldtage og dræbe en 34-årig kvinde og tæve hendes 11-årige datter i 1995.

6) Marcel Williams, 46, dømt for i 1994 at kidnappe, voldtage og dræbe en 22-årig kvinde med skud efter at have tvunget hende til at hæve 350 dollars (knap 2500 kroner, red.).

7) Kenneth Williams, 35, dømt for drab på en kvinde, flygtede fra fængsel i oktober 1999 og dræbte en 57-årig mand, inden han blev anholdt igen. Williams har desuden tilstået yderligere et drab.