Passager blev smidt brutalt ud af fly: Nu giver han lyd fra sig

69-årig passager blev smidt af et overbooket fly. I dag er han fortsat indlagt på hospitalet.

David Dao, der er læge i Kentucky, er stadig mærket efter en voldsom oplevelse.

Han skulle søndag i sidste uge have fløjet med United Airlines fra Chicago til Louisville i USA - men han kom aldrig hjem. I stedet blev han på brutal vis slæbt ud af det overbookede fly af uniformerede vagter.

En medpassager optog episoden og delte det på de sociale medier. Over 14 millioner mennesker har set videoen, og flyselskabet kom hurtigt i strid modvind.

Nu står 69-årige David Dao for første gang frem siden hændelsen. Til et lokalt medie, WLKY TV, fortæller han, at han fortsat er indlagt på et hospital i Chicago - og når han bliver spurgt, hvor han er skadet, lyder svaret:

- Overalt.

Familie takker for folks støtte

Ifølge familiens advokat, Stephen Golan, er den 69-åriges tilstand ikke særlig god. Dog gør han ifølge det lokale medie opmærksom på, at familien har en hilsen til alle de mennesker, der har sendt gode tanker til dem.

- Doktor Daos familie vil gerne fortælle, at de sætter stor pris på alle bønner, bekymringer og støtte, de har modtaget. Lige nu fokuserer de kun på doktor Daos medicinske pleje og behandling, siger han.

Årsagen til hele episioden var, at personalet på flyet skulle finde fire ledige pladser inden rejsen kunne begynde.

Flyselskabet havde allerede tilbudt passagererne omkring 5.600 kroner i gavekort samt en hotelovernatning for at opgive deres plads i flyet, men ingen af dem ønskede at forlade flyet.

Men selvom David Dao ikke frivilligt meldte sig, blev han ligesom tre andre passagerer tilfældigt udvalgt. Det hjalp heller ikke at fortælle flypersonalet, at han er læge, og at han derfor måtte med flyet, fordi han skulle tilse patienter næste morgen. David Dao skulle forlade flyet.

Flyselskab går kritikken efter

De tre andre medpassagerer, der også var blevet tilfældigt udvalgt, forlod flyet. Men David Dao nægtede at følge trop.

Ifølge videoerne, der blev optaget fra flykabinen, trådte uniformerede vagter til for at tvinge ham til at forlade flyet. De trak ham ud af hans sæde og slæbte ham ned ad midtergangen, mens han skreg højlydt.

Tvangsfjernelsen var så voldsom, at David Dao slog hovedet hårdt ned i et armlæn. Slaget flækkede mandens læbe, hvilket fik blodet til at flyde fra munden.  

United Airlines administrerende direktør, Oscar Munoz, har bekræftet, at selskabet ikke længere vil bruge uniformerede vagter fra lufthavnen til at fjerne passagerer. Han har også undskyldt overfor passagererne, at en omflytning var nødvendig.

Oscar Munoz har samtidig lovet at gennemgå flyselskabets politik for at anmode frivillige om at opgive deres pladser, håndteringen af overfyldte fly og deres samarbejde med de lokale politimyndigheder.

Selskabet har planer om at dele resultaterne af gennemgangen inden den 30. april.

Afstemning