Flyselskab i massiv modvind efter video fra fly: - Kluntet håndteret

United Airlines er kommet i modvind efter en passager blev slæbt ud af et overbooket fly. Situationen blev kluntet håndteret, mener dansk ekspert.

Det seneste døgn er mobilvideoer af en asiatisk mand, som med tvang bliver trukket af et United Airlines-fly, blevet set, delt og kommenteret millioner af gange verden over.

Det gældende fly, som søndag skulle fra Chicago til Louisville i USA, var overbooket med fire personer. Da kun to personer meldte sig frivilligt til at forlade flyet, valgte United Airlines to tilfældige passagerer på flyet. Det skriver New York Times.

Da en af de udpegede passagerer – en kinesisk-amerikansk læge - nægtede at forlade flyet, blev adskillige lufthavnsbetjente tilkaldt. På videoerne kan man se passageren blive trukket ud af sit sæde og slæbt ned ad midtergangen.

Undskylder "omflytning" af passagerer

Episoden blev filmet af flere af de chokerede medpassagerer, som var vidner til den voldsomme episode.

United Airlines er efter episoden blevet lagt for had på de sociale medier. Hadet er ikke blevet mindre, efter direktøren i United Airlines på Twitter har undskyldt og forklaret episoden. Her skriver han blandt andet:

”Det her er en ubehagelig episode for alle her hos United. Jeg beklager, at vi er nødt til at omflytte disse kunder…”. Netop ordet omflytte – set i lyset af, at manden blev slæbt ud af flyet - har bragt sindene i kog hos tusindvis på de sociale medier.

Utallige brugere hævder, at de aldrig mere vil flyve med United Airlines og andre kommer med sylespidse og spydige kommentarer under hashtagget #NewUnitedAirlinesMottos på Twitter.

Brandingekspert Peter Horn, som blandt andet har skrevet bøgerne “Personal Branding” og “SAS – når tiden er vigtigst", mener, at United Airlines har håndteret situationen kluntet.

- De vil sikkert fremadrettet træne deres personale i at løse denne form for konflikter anderledes. Disse sager på de sociale medier rejser sig lynhurtigt – men er også hurtigt overstået og glemte. Mange af os har det med at ryge op i “det røde felt”, når vi oplever en “uret”. På den anden side går det ikke ud over os personligt, og derfor er langtidseffekten begrænset, siger han til TV 2.

Hvad mener du om direktørens undskyldning?

- Direktøren taler om at undersøge episoden frem for at bruge den gode gamle “undskyld, undskyld, undskyld” – og sige, at han vil gøre alt for, at det aldrig mere gentager sig. Udtalelsen virker dikteret af jura og en angst for, at en forkert reaktion fra flyselskabet vil kunne udløse en præcedens for eksempelvis erstatningssager fremover.

Hvad kunne selskabet have gjort anderledes?

- Selskabet skal naturligvis understrege, at det beklager overbookingen, men at flyet ikke kan gå i luften, medmindre sikkerhedsbestemmelserne er overholdt. Det interessante er, at flere passagerer stiger af flyet efter episoden, så hvorfor har de ikke meldt sig efter den tidligere anmodning? Her er noget United Airlines og andre flyselskaber kan og bør arbejde med. Beredskabet har ikke været godt nok. Hvis passagererne forstår mere af, hvad det handler om – og måske får en lidt bedre kompensation, ville situationen sikkert have været en anden, vurderer Peter Horn.

Den pågældende lufthavnsbetjent er blevet afskediget, og episoden undersøges nu af luftfartsmyndighederne i Chicago.