BLOG: Løkkes klemme mellem Trump og Mexico

16x9
Her ses Lars Løkke Rasmussen sammen med den mexicanske præsident, der besøgte Danmark sidste år. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Når Lars Løkke Rasmussen i dag besøger Mexicos præsident, skal han forsøge på at bevare det gode forhold til både USA og Mexico.

Der er kun fire dage mellem besøget i Det Hvide Hus og Det Mexicanske præsidentpalads i dag.

Fire dage, men en verden til forskel.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen senere i dag træder ind i ’Palacio National’ for at besøge Mexicos præsident Enrique Peña Nieto, skal han træde varsomt.

For forholdet mellem Mexico og USA er historisk køligt – og den danske statsministers ord vil blive vejet på en guldvægt – og fulgt tæt i både Washington og Mexico City.

Skåret ind til benet er succeskriteriet for Løkke at bevare det gode forhold til USA, holde sig uden for præsident Donald Trumps konflikt med Mexico og samtidig skabe grobund for forøget dansk eksport til Mexico. En diplomatisk linedans med mange faldgruber.

Præsident Donald Trump har siden valgkampen ligget i åben retorisk krig med Peña Nieto – og krævet sin herostratisk berømte mur til Mexico betalt af mexicanerne selv.    

Samtidig har Trump lovet at fjerne den amerikanske frihandelsaftale Nafta og anklaget Mexico for unfair konkurrence.

Et hårdt slag for Enrique Peña Nieto, fordi hele 80 procent af Mexicos eksport går til USA – en uro, der har givet rystelser på den mexicanske børs og sendt renten op.

Donald Trump og Lars Løkke mødtes i sidste uge i Det Hvide Hus.
Donald Trump og Lars Løkke mødtes i sidste uge i Det Hvide Hus. Foto: Chip Somodevilla / Scanpix Denmark

Løkke skal hjælpe erhvervslivet

Løkkes besøg er et såkaldt genbesøg – efter den mexicanske præsident besøgte Danmark i april.

Det primære fokus for den danske statsminister er, at banke døren endnu mere ind for dansk erhvervsliv til det enorme mexicanske marked.

Landet er nemlig en stadig vigtigere handelspartner og med en dansk eksport på 5,7 milliarder kroner er Mexico det næststørste eksportland i Latinamerika – kun overgået af Brasilien.

Statsministeren skal efter sit møde med præsident Nieto besøge et børnemuseum i Mexico City. Her arbejder Lego med undervisning og indlæring, og her vil den nytiltrådte Lego CEO Bali Padda deltage sammen med statsministeren – Mexico er et vigtigt marked for klodsproducenten.

I morgen flyver Løkke til Lazaro Cardenas, hvor han skal åbne en stor ny containerterminal for Mærsk, som har været fem år undervejs og kostet mere end 900 millioner dollars. Terminalen er den fjerdestørste i verden og skal primært betjene Asien – et billede på den øgede fokus i både USA og Mexico på fremtidens markeder.

Udover risikoen for at havne midt i den verbale krig mellem Trump og Mexico rummer Løkkes besøg også en enkelt indenrigspolitisk landmine.

Sagen om Tvind-stifteren Mogens Amdi Petersens udlevering til Danmark spøger nemlig stadig i korridorerne på præsidentpaladset.

Under sit besøg i Mexico bør statsministeren kræve, at landet udleverer Tvindlederen Mogens Amdi Petersen, mener politisk flertal. Han ses her i Danmark i 2006.
Under sit besøg i Mexico bør statsministeren kræve, at landet udleverer Tvindlederen Mogens Amdi Petersen, mener politisk flertal. Han ses her i Danmark i 2006. Foto: Claus Fisker / Scanpix Danmark

Danmark har de seneste to år haft et officielt krav om udlevering af Mogens Amdi Peterseb fra Mexico, men landet vil ikke udlevere den 78-årige Tvind-leder – fordi mexicansk lov har en spidsfindighed, som gør, at personer som tidligere er blevet frikendt i en juridisk instans – ikke kan udleveres til ankesager.

På Christiansborg har flere partier krævet, at Løkke tager sagen op med Nieto, hvilket for statsministeren er relativt uproblematisk. Han diskuterede allerede sagen med præsidenten under det danske besøg – og har allerede ladet sive, at Tvind også vil blive vendt i præsidentpaladset i dag.

Om det så betyder, at Amdi Petersen bliver udleveret er en helt anden sag.