Ikonisk sanger fejrer 100 år med ny plade

16x9
Vera Lynn er udnævnt til Dame Commander af Order of the British Empire. Hun er derved ophøjet i ridderstanden og har ret til at føre titlen Dame foran sit navn. Her skriver den ikoniske britiske sangerinde autografer i 1955. Foto: Willy Lund / Scanpix Denmark

Vera Lynn udgav i 1942 "The White Cliffs of Dover". Mandag hyldes hun ved de kridhvide skrænter i Sydengland.

En helt speciel hyldest er planlagt for Vera Lynn, der under Anden Verdenskrig med sine sange var med til at holde modet oppe hos både de britiske soldater og civilbefolkningen, når hun mandag fylder 100 år.

Vera Lynns navn vil altid være forbundet med de berømte kridhvide skrænter ved Dover, fordi hun i 1942 udgav "The White Cliffs of Dover".

Mandag bliver et portræt af hende projiceret op på de ikoniske, stejle skrænter på Englands sydkyst.

- Det er en uhørt ære, at min fødselsdag bliver markeret på så smuk vis, og jeg er virkelig begejstret over denne vidunderlige gestus, udtaler den britiske sanger i en meddelelse.

Rejste verden rundt for at støtte de britiske tropper

Klipperne ved Dover var ofte det første syn, der mødte britiske krigspiloter, når de returnerede fra missioner inde over Nazityskland.

Kendt som "styrkernes skat" var Lynn i krigsårene mellem 1939 og 1945 berømt for at holde modet oppe hos soldaterne.

Troppernes darling, Vera Lynn, bliver den første 100-årige nogensinde til at udgive nyt album. Arkivfoto fra 2009.
Troppernes darling, Vera Lynn, bliver den første 100-årige nogensinde til at udgive nyt album. Arkivfoto fra 2009. Foto: SHAUN CURRY / Scanpix Denmark

Hun rejste tusindvis af kilometer til Indien, Egypten og Myanmar (dengang Burma, red.) for at underholde soldater med sit største hit, "We'll Meet Again", og andre sange.

- Når vi ser mod de hvide skrænter på mandag, vil jeg tænkte på alle de modige drenge - klipperne var det sidste, de så, før de drog i krig. Og for dem, der var heldige nok til at returnere, var de den første ting, de så ved hjemkomsten, tilføjer Vera Lynn.

Udgiver nyt album som 100-årig

Hun fejrer også den runde dag ved at udgive et nyt album. Angiveligt er hun den første person, der som 100-årig gør det.

På albummet "Vera Lynn 100" kan man høre nogle af hendes mest berømte sange fra dengang. Vokalen er den samme, mens musikken er nyindspillet.

Vera Lynn har besøgt Danmark flere gange. Blandt andet kom hun i 1964 til København. hvor hun her ses ved ankomsten til Kastrup.
Vera Lynn har besøgt Danmark flere gange. Blandt andet kom hun i 1964 til København. hvor hun her ses ved ankomsten til Kastrup. Foto: Egon Engmann / Scanpix Denmark

Blandt numrene er sangen om Dover samt "Auf Wiedersehen, Sweetheart".

Allerede inden mandagens fødselsdag begyndte briterne at hylde Vera Lynn.

- Jeg blev født i 1940, og hendes musik, hendes sang og det hun betød for briterne i de mørkeste dage under Anden Verdenskrig, var så betydningsfuldt, sagde skuespilleren Patrick Stewart søndag aften.